2024. július 17., szerda

Irodalmi fénytünemények

Csütörtökön kezdődik a zEtna internetes irodalmi folyóirat és könyvkiadó hagyományos irodalmi fesztiválja. Az idei fesztivál, ellentétben az előző években megrendezett rendezvénysorozatokkal, az élő irodalom legkisebb részecskéjét, magát az írót állítja a Zentai Alkotóházban, a felsőhegyi Csokonai Vitéz Mihály iskolában, a Zentai Gimnáziumban és a csókai Városi Könyvtárban megrendezésre kerülő összművészeti kavalkád középpontjába.

– Ezért is lett a fesztivál kulcsszava a korpuszkuláris, amelyet a fénytanból kölcsönöztem, pontosabban a korpuszkuláris elmélet megalkotójától, Newtontól. A Pallas Nagylexikona szerint a „fénytünemények oka egy finom anyag”. Nos e finom anyag a természetét fürkészi, reményeim szerint, a küszöbön álló fesztivál, az irodalmi „fénytünemény” tárgyi elemét, az írót a figyelem középpontjába állítva. Ezért aztán három nap alatt tíz magánbeszélgetésnek lehet majd tanúja a fesztivállátogató. Tíz olyan beszélgetésnek, amelyben beszélgetőtársára kíváncsi a moderátor – mesélte Beszédes István, a fesztivál fő szervezője, majd folytatta: – Előfordult ez eddig is, ezúttal azonban teljesen a moderátorokra hagyatkoztam a bemutatandó írók kiválasztásában, az előkészítés során volt is olyan megfogalmazás, hogy Moderátorok Demokratikus Közössége, s ezt a szervezőelvet sikerült is majdnem maradéktalanul tiszteletben tartani, ha most maradt is pár név, javaslat a következő fesztiválra. Akiket most el tudtunk hívni: Bozsik Péter, Csepregi János, drMáriás, Fenyvesi Ottó, Györe Balázs, Jódal Kálmán, Kollár Árpád, Korpa Tamás, Slobodan Tišma és a bemelegítő esten Szögi Csaba.

Az irodalmi ínyencfalatokon kívül természetesen a képzőművészet, a zene és a film területére is elkalandozhatnak a fesztivál látogató, illetve résztvevői. Így a fesztivál fősodra is egy kiváló előadással nyílik meg pénteken este az alkotóházban, amikor is az Uncool Projectből Bakos Anita, Lázár Tibor és Verebes György festményeit tekintheti meg a közönség. Pénteken Csókán, szombaton pedig Zentán mutatják be Litauszki János vajdasági témájú új filmjét, és beszélgethet el a szerzőkkel a közönség, ugyanezen a nap estéjén pedig drMáriás szólókoncertje zárja az idei fesztivált. A zEtna környékére elmerészkedő irodalmi vulkanológusok jól tudják, hogy a november elejei Irodalmi Fesztivál mellett, a zEtnának van egy egész évben tartó „fesztiválja” is, a zömmel könyv- és folyóirat szerzőket szerepeltető Beszélgetések a vulkán alatt elnevezésű közönségtalálkozó sorozat, amelynek keretében bő egy héttel ezelőtt Doroszlón, Belgrádban és Csókán vendégszerepeltek a folyóirat köré tömörülő szerzők.

– E két rendezvénysorozatban évente harminc-negyven irodalmi eseményre kerül sor ezernél több érdeklődő előtt. Hogy mennyire tudjuk ezáltal az olvasói érdeklődést fokozni, nem tudom megítélni, ahogyan azt sem, hogy mennyit is jelent az a havi 15–18 000 fős látogatottság a zEtna elektronikus folyóiratportálján, mert az olvasás magányos tevékenység, ahogyan az írás sem nyílt színi – mesélte a fő szervező.

A fesztivál és a kapcsolódó programok támogatója a Nemzeti Kulturális Alap, a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság, a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság, a Bethlen Gábor Alap, a Szekeres László Alapítvány és Zenta Város Önkormányzata. A Magyar Nemzeti Tanács a fesztivált kiemelt jelentőségűvé nyilvánította.

A zEtna társszervezői a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ és a Zentai Gimnázium.

PROGRAM:

Csütörtök

19.00 óra, Zentai Alkotóház: „Tér a Földfeletti alatt” – Szögi Csaba költővel, prózaíróval Mészáros Anikó és Vuković Ildikó beszélget.

Péntek

10.00 óra, Csokonai Mihály Általános Iskola, Felsőhegy: Sose legyen üres a házunk – Kollár Árpád találkozik alsó tagozatos diákokkal.

11.00 óra, Zentai Gimnázium: „Csempész, alteregó s versbetét” – Bozsik Péterrel Nagy Abonyi Árpád és Orcsik Roland beszélget.

17.00 óra, Városi könyvtár, Csóka: Határúton –Litauszki János, Józsa Márta és Szakács Melinda részvételével.

Péntek 17–21.00 óra, Zentai Alkotóház:

Finom anyag I.

Benne: [17.00] az Uncool Project (Bakos Anita, Lázár Tibor, Verebes György) kiállításának megnyitója; (18.00) Györe Balázzsal Józsa Márta, (19.00) Slobodan Tišmával Orcsik Roland és (20.00) Fenyvesi Ottóval Virág Zoltán beszélget.

Szombat

11.00 óra, Zentai Alkotóház: Határúton – Litauszki János, Józsa Márta és Szakács Melinda részvételével.

17–22.00 óra, Zentai Alkotóház:

Finom anyag II.

Benne: (17.00) Csepregi János és Korpa Tamás, (18.00) Jódal Kálmánnal Virág Zoltán, (19.00) Kollár Árpáddal Mikola Gyöngyi és (20.00) drMáriással Fekete J. József beszélget. (21.00) Buta szeretnék lenni – drMáriás est- és fesztiválzáró kamarakoncertje.