2024. július 17., szerda

A hagyományos mintakincsből merítve

Május 15-én zárul a Polák Margit hímzéspályázati kiállítás a Vajdasági Magyar Folklórközpont szabadkai székházában

Polák Margit a nyugat-bácskai Doroszló egykori mintaíró asszonya volt. Sokat tett a helyi magyar népi hímzéskincs megőrzése és továbbadása terén. Ezért 1997-ben, amikor a Vajdasági Magyar Folklórközpont létrehozta hímzéspályázatát, róla nevezte el. 1998-ban nyílt meg a hímzéspályázatra beérkezett munkák legjobbjaiból az első kiállítás, s mivel kétévente szervezik meg, ez a jelenlegi immár a hetedik.

S talán nem mellékes megemlíteni: második alkalom, hogy a folklórközpont szabadkai, Dózsa György utca 17-es szám alatti székházában mutatják be a nagyközönségnek a zsűri által

Hagyományos és egyben modern is

kiállításra méltónak talált darabokat.

Aki látta az első kiállításokat és most is végignézi a kiállított anyagot, látja a fejlődést, a minőségi változást, annak eredményét, hogy a hímzés iránt érdeklődő vajdasági lányoknak, asszonyoknak a folklórközpont különböző képzéseket szervezett, illetve többen a központ révén jutottak el magyarországi tanfolyamokra.

Az idei pályázatra 106 darab érkezett be. Ebből 36 hímző 60 alkotását találta a zsűri méltónak a bemutatásra.

A bírálóbizottság tagjai voltak: dr. Barkányi Ildikó néprajzkutató, a szegedi Móra Ferenc Múzeum néprajzi osztályának vezetője, Kriskóné Dávid Mária, a kecskeméti Népi Iparművészeti Gyűjtemény igazgatója, Silling Léda etnológus, antropológus. A kiállítás rendezője Raj Rozália és Zuberec Vera.

A Polák Margit-pályázat célját Raj Rozália, a VMF titkára a következőképp fogalmazta meg: „Elsősorban vidékünk magyar, hagyományos, népi-paraszti hímzései mintakincsének felkutatása, továbbá a Kárpát-medence magyarsága hímzéskultúrájának megismerése, tudatosítása, továbbéltetése használati tárgyakon feldolgozás formájában, illetve az eredeti formában és funkcióban ma is életképes díszítmények alkalmazása. (…) A beérkezett anyag a korábbi évekhez hasonlóan a magyar nyelvterület számos tájának hímzőkultúrájából ad ízelítőt a hazai mellett. Így a tárlaton ezúttal bemutatásra kerülnek a Gömör vidéke, Galga mente, a nógrádi palócság, Sióagárd, Torockó vidéke népi-paraszti mintakincsei, a békési szűcshímzés, továbbá az úri hímzés mintakincsének feldolgozása által készült alkotások. A legnagyobb érdeklődés ezúttal mégis a hazai hímzéshagyaték iránt mutatkozott. Az al-dunai székelység mintakincséből csak ízelítő, viszont a vidékünkön leggyakrabban előforduló fehér lyukhímzéses díszítménnyel készült darabból érkezett legtöbb.”

Az anyaországi pályázatokon is kiválóan szerepelnek a VMF hímzői. Ezt bizonyítja az a hat alkotás, amellyel a Vajdasági Magyar Folklórközpont csoportos pályázóként szerepelt a 12. országos textiles konferencia pályázatán, s amelyet a zsűri első díjjal jutalmazott. E darabokat akkor Békéscsabán állították ki, most pedig a folklórközpont székházában tekinthetők meg. A rendezvényt a NKA támogatta.

A Vajdasági Magyar Folklórközpont idén első ízben ítélte oda a Polák Margit-díjat: az újvidéki Zuberec Vera kapta meg ezt az elismerést (aki egyébként nemrégiben nyerte el a Hímző Népi Iparművész címet a magyarországi szakzsűri döntése alapján). A Polák Margit-pályázat zsűrije különdíjban részesítette a topolyai Sípos Irént, a szabadkai Jenei Irént és a temerini Kókai Irént. A Timp Kiadó által felajánlott ajándékkönyveket a horgosi Calbert Otília, a magyarkanizsai Kanyó Margit és a temerini Örlés Erzsébet vehette át a kiállításmegnyitón.

A kiállítás 15-én zárul, addig munkanapokon 12 és 18 óra között tekinthető meg a VMF székházában.