2024. július 17., szerda

Meseszép…!

Rövid és velős lírai krónika a Sikoly irodalmi és művészeti folyóirat legújabb, mikromeséket és mikroesszéket tartalmazó számának bemutatójáról Kanizsán, az Úr 2009. évének december ötödik n
Apró történetek… oly sok van belőlük szétszórva, különösen így ősz végén, tél elején, ott hevernek az út mellett, mint színek árnyalatmiriádjait álmodó falevelek, épp csak le kell értük hajolni, majd egy vaskosabb kötet lapjai között szép simára préselni őket. A hosszan tartó, rövidfényű tél minden napjára jutni fog egy-egy, ha jól beosztod, a reggeli forró tea mellé fogyasztva mindig jól indul majd a napod és nem látszik majd olyan kibírhatatlanul távolinak a Kikelet.

A kanizsai galéria padlóját telehintettük apró, tarka történetekkel, hogy ne csupán a falak legyenek itt mindig a leghangsúlyosabbak. Kellemesen duruzsoló pillanatok, csöndes koboldpillantások csillannak a sarkokban. Lassanként letompul a csillárok lángnyelveinek ragyogása, végül csak egy gyertya pislákol az asztalon, s ismét csak a falon tárul fel négyszög alakban egy fényes új világ. Az artézi kút kicsorgó vize kacagva csilingel a róna közepén, közben lírai szép hangon regölő mondatokat sorjáztat a mesélő. Emina süti fel szép szemét a vásznon, majd lábujját kisvártatva a hideg sárba dugja óvatosan…

Maradunk a líránál, apró történeteknek szemezgetése következik. Innentől már igazán meghitt a légkör – a gyertya kitartó fénye teszi-é vagy a tekintetek csendes/kedves össze-összevillanása? Eszterünk kezd, cseppnyi izgalma hamarosan elenyész, kellemetes hangjára összébb bújnak a galériában széthintett lelkek a gyertyaláng és a lányka meséje köré. Esztert Tamás követi, majd Lillán a sor, az én kettős kicsi múzsámon, aztán tovább, tovább, folytatódik a lírai szép Eszter-lánc, mígnem a mese lassan körbeér, ahogyan a fényes napszekér járja végül körbe kerek e világot, bárha tél is van s hűvös szél is dudál odakünn az utcákon. A mesék hőfoka idebent kellemes melegen tartja a baráti légkört.

A szikesek szőlőleve, megfröccsentve kevéske szikvízzel, öblíti regélésben kitikkadt torkunk összes járatait nemsoká, amikor még közelebb húzódunk a többiekhez, egyszersmind önmagunkhoz is, a galéria barátságos varázserdejében még mindig. Koccint a család s tovább mesél, tényleg egészen kötetlenül immár. Károly, a gazda hangja csilingel hamarosan, ide hallgass már, koma: a szomszédban vár reánk egy szerény lakoma! Induljuk, nosza, nem kell kétszer mondani!

És mesés az est is, akárcsak a délután volt az előbb… majd a történetét egyszer még elmesélem, ha érdekel – csak röviden, persze, ahogy szoktuk. De mondd, mért nem jöttél el személyesen?… Ha már ott laksz a közelben amúgy is?… Nem nézőnek… á, nézők nem is voltak… hanem mint a barátunk, beszélgetni, esetleg elmesélni a saját rövid történeteidet… családiasan, bensőségesen… csakis. Nézőkre egyáltalán nincs is szüksége a költészetnek, a mesének. (Persze hallgatókra igen! Egymásra…) Mivel remekül megvan magában: egymás között. Ez a lételeme. Te és én együtt: mi. Semmi más nem számít!