2024. július 17., szerda

A múlt év legszebb könyvei

A Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázatra 15 kiadó 37 kiadvánnyal nevezett be

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség által meghirdetett 2012. évi Vajdasági Szép Magyar Könyv (könyvészeti összképet, tipográfiát, a grafikai szerkesztést díjazó) pályázatra beérkezett könyveket, kiadványokat kedden bírálta el a szakbizottság. A 2012-es évben a könyvészeti összképet díjazó pályázatra 15 kiadó összesen 37 kiadvánnyal nevezett be.

A beérkezett pályamunkák egyedi elbírálását követően a bizottság a 2012. évi szép magyar könyv díjat a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetnek ítélte oda Domonkos István Domi-dalok című könyvéért. A könyvészeti összképen belül a szakbizottság külön elismerését fejezi ki a kötet műszaki szerkesztőjének, Beszédes Istvánnak innovatív tördelési és grafikai szerkesztési munkájáért.

A 2012. év legszebb gyermek- és ifjúsági könyv díját az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézetnek ítélte oda Németh István Felhőnézők című alkotásáért.

A legszebb művészeti könyv, album díját az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézetnek ítélte oda Léphaft Pál Végvári panoptikum II. Kismagyar vajdasági levéltár című könyvéért.

A tudományos és értekező prózai művek, szakkönyvek, felsőoktatási kiadványok kategóriájában a legszebben gondozott kiadvány díját a Szabadkai Zsidó Hitközségnek ítélte oda Klein Rudolf A szabadkai zsinagóga (A zsidó közösség, az építés, a város és kultúrtörténeti jelentőség) című könyvéért. A szakbizottság külön kiemelte a kötet műszaki szerkesztését, valamint a fényképek kiváló minőségét, s főként azok kompozícióját.

A legszebb könyvsorozat díjában a zentai Vajdasági Magyar Művelődési Intézet Délvidéki soroló című sorozata részesült.

Könyvészeti összképét tekintve a tankönyvpótló és tankönyv-kiegészítő kiadványok mezőnyében a szakbizottság a díjat a szabadkai NIDUS Együtt a Gyermekek Fejlesztéséért Egyesület gondozásában megjelent Figyelem! Én már figyelek! című kötetnek ítélte oda. A kötet szerzői: Csernik Ilma és Jelacsik Sutus Ágota.

A szakbizottság dicsérő oklevelet adományoz:

a) a zentai zEtna Kiadónak Tóbiás Krisztián Túliratok című kötetéért. A szakbizottság külön elismerését fejezi ki Lázár Tibornak, a könyv illusztrátorának;

b) az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézetnek Barlog Károly Maxim című rövidprózakötetéért;

c) az újvidéki Magyar Szó Kft.-nek és a Forum Könyvkiadó Intézetnek Hihetetlen mesék könyve című gyermekkiadványukért. A kötetet Bence Erika és Sági Varga Kinga szerkesztette;

d) tankönyvpótló és -kiegészítő kiadványok kategóriájában a szakbizottság dicsérő oklevelet adományoz a szabadkai Életjel Könyveknek Vukov Raffai Éva Az örökíró, a hémijszka és ami körülöttük van című kiadványáért;

e) a zentai Vajdasági Magyar Művelődési Intézetnek Egyén és közösség című tanulmánykötetéért. A kötet szerkesztői Bárdi Nándor és Tóth Ágnes;

f) az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet Tóth Ferenc Szó és szív című tanulmánykötetéért is dicsérő oklevelet vehet át.

Az elismeréseket 2013. január 18-án, Zentán, a magyar kultúra napja alkalmából szervezett délvidéki központi ünnepség keretében nyújtják át a díjazottaknak.

A VMMSZ közleményében egyebek között a következő is olvasható:

A 2012-es évtől a könyvészeti versenyre benyújtható kiadványok típusai további három – az Általános iskolai és középiskolai tankönyvek, ezek segédkönyvei, a Tankönyvpótló- és kiegészítő kiadványok és a Könyvsorozat – kategóriával bővültek. A kuratórium a díjakat és elismerő okleveleket mindösszesen 7 kategóriában oszthatta ki, így a fent soroltak mellett: Gyermek- és ifjúsági kiadványok, Szépirodalmi kiadványok, Tudományos és értekező prózai művek, szakkönyvek, felsőoktatási kiadványok és Művészeti könyvek és albumok kategóriákban.

Az első ízben meghirdetett Általános iskolai és középiskolai tankönyvek, ezek segédkönyvei elnevezésű kategórián belül – habár a felhívás megküldésre került az illetékes tartományi kiadószervek, intézmények felé – nem nevezett senki. A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség ennek kapcsán a minél előbbi, személyes kapcsolatfelvételt tudja megígérni. Legfőképpen azért is, mert az utóbbi években – azok tartalmi minősége mellett – szebbnél szebb magyar nyelvű tankönyvek kerülnek az iskolások kezébe.