2024. július 17., szerda

A csodaszarvas legendája

A csodaszarvas legendája (Fotó: Gergely József)

A Forgatós táncegyüttes 2007-ben alakult Makón. Célja a Kárpát-medence népzene- és néptánckultúrájának gyűjtése, megőrzése és továbbadása, művészi értékű színpadi bemutatása, olyan előadások létrehozása, amelyek méltón képviselik a magyar néptáncművészetet. Ugyanakkor szeretne hozzájárulni a Magyarországon élő etnikumok népzenéjének és néptáncművészetének hiteles megismertetéséhez.

Az együttes évadonként bemutatókkal jelentkezik, és arra törekszik, hogy repertoárja mindig új színekkel gazdagodjék, mind a koreográfiák, mind az előadások szerkezete és dramaturgiája által. Nagy hangsúlyt fektetnek a hiteles viseletekre is. A folklórműsorok mellett a Forgatós táncegyüttes sikeresen próbálkozott táncszínházi produkciók bemutatásával, tulajdonképpen az együttes egyéni arcvonalát az olyan előadások határozzák meg, mint a Talpra, magyar, a Hunor-magyar, az Aki magyar, velünk tart, A betlehemi csillag üzenete, a Nem, nem, soha!, valamint a nemrégiben Zentán bemutatott A csodaszarvas legendája című történelmi táncjáték.

A magyar dráma napja alkalmából bemutatott előadásban a makói Forgatós táncegyüttes partnere volt az érmihályfalvi Nyíló Akác táncegyüttes, továbbá a Pusztai Farkasok Íjászegyesület. A zentai fellépésen közreműködött a Mécsvirág verséneklő együttes. A fellépést a Pro Culura Polgári Egyesület és a Thurzó Lajos Közművelődési Központ szervezte.

A Csodaszarvas legendája – 2.
A Csodaszarvas legendája – 3.