2024. július 17., szerda

Narco Polo – acid szittya punk folk-rock!!! és némi utazás!!!

A Nyári Ifjúsági Játékok Kisszínpadán péntek este újra fellép a Narco Polo. És ismét meg fognak lepni bennünket minden bizonnyal, mivel utaznak a zenével és utaztatják a közönséget is, hiszen az utazás folytonos változást is jelent… Varga Laró Istvánt kérdeztük a zenekar körüli aktualitásokról.

A legutóbbi három, amiről tudok: Andalúzia, Albánia, legutóbb meg Ibiza… Ezek az utazások milyen élményanyaggal gazdagítottak Téged? Gondolom, a zenében is inspirálnak.

– Ezek a kiruccanások igencsak átölelik az életem minden területét, és természetesen a zenében is megmutatkoznak. Van, amikor dallamként kelnek életre, de van, amikor csak megrezdülnek a számokban… nincsenek megkötve.

Az andalúz élményben erről egy csodaszép tengerparti öböl gondoskodott a körbeölelő hegyeivel és hatalmas fennsíkjaival, ahol csupán néhány utazóba vagy időszakosan letelepedett arcba futhattam bele. Van köztük egy magyar is… ha még ott van. Azért egy-egy estén, mikor úgy alakult, a tűz körül összegyűltünk, ahányan, annyi országból. Előkerültek a hangszerek, sörök, borok, pipák, sangriák, és honnét, honnét nem, még néhány tüzes spanyol menyecske is szépítette táncával a reggelig tartó kis „törzsi ünnepet”. A két hét csoda igencsak feltöltötte a processzorokat. (Nevet)

Albánia balkáni hangulatából már alig maradt látható nyom. Leginkább a határutak, régi, elhagyott házak és benzinkutak, valamint sosem használt betonbunkerek ezrei mutatnak vissza az ország közelmúltjának nem túl rózsás állapotára, a többi múzeumokba került vagy beolvad a „fejlődés” olvasztótégelyébe. Persze ez leginkább az Adriát végigkísérő térségben látható. Mihelyt az Adriát felváltja a Jón-tenger, egészen más hatás mutatkozik meg, mind építészetileg, mind természetileg. Görög és római hatású házak, épületek… egyre magasodó hegyek hatalmas cédruserdőkkel… egy hétig nem volt megállás.

Ibiza technó- és partiszigetként van elhíresülve, legalábbis ami az szállodakomplexumokkal kiépített „Aranypartot” illeti. Bár én két lábon járó vagy éppen napozó szilikonmacákon és proteinsrácokon kívül nem fedeztem fel sokkal többet a sziget ezen szakaszán. Félreértés ne essen, nem kritikának szánom, ha valakinek ez kell, ám legyen… Azért a majd kétórás séta alatt okoztunk némi frusztrációt a párnázott, fehér lepedős napozóágyon pezsgőzők körében is. Nyúltak a nyakak, kattogtak a fényképezőgépek, úgy látszik, nem mindennapi látvány két „ágrólszakadt”, rollerral a homokos tengerparton… (Nevet) Vagy eltévedt marslakók??? – gondolhatta az a lány, aki a hosszú műkörméből éppen fehér port szippantott fel a tűző napon… Onnét továbbgurulva és -buszozva, egy nyugati partszakasz csöndes kis öblében viszont valami egészen más rezgés fogadott bennünket. Kb. kétezer ember, gyerekek, fiatalok, idősebbek a parton a homokban napozva együtt várták a naplementét… Közben több helyszínen ment a dobolás, szólt egy-egy gitár. Itt már voltak ismerős emberkék, akiket a nappali vagy éjszakai piacokon ismertünk meg. Leginkább árusok és zenészek. A naplementét tapsvihar és füttykoncert köszöntötte hosszan… igazi örömünnep, ahol a természet volt a „sztár”… természetesen. (Nevet) És mi mással is folytatódhatott volna az est, ha nem dob- és tűzshow-val. Fergeteges hangulatban. Egy nap két rövidke szakasza az egy hétből, ami kicsiben megmutatta, hogyan áll helyére az egyensúly! (Nevet)

De lépjünk is tovább, mert bele lehetne mélyedni a távolabbi földrészek hosszabb útjaiba is. Mindegyik más-más élménnyel gazdagított. Amit viszont mindegyik egyaránt megadott, az a kifoszthatatlan kincsesbánya, a földanya, a lélek és a szellem ajándékai… felébredni a hétköznapok hipnotikus maszlagjából. Mert a szemünknél és orrunknál is van tovább…

A muzsika szárnyain is egyfolytában utazol. Időnként elejtesz néhány szót a Narco Polo melletti zenekaraidról, de ezzel nemhogy kielégítenéd a kíváncsiságomat, ellenkezőleg: a kíváncsiság furkáló kukacát ülteted az oldalamba… Mesélnél most kicsit bővebben ezekről a zenei kalandokról is?

– Ez most is csak néhány szó lesz. Rövidre fogva, a négyéves dobzenekari kalandozást majd egy éve megszakítottam, az oka az együtt való továbbfejlődés hiánya volt számomra, illetve a különböző hagyományőrző körök és rendezvények szétzilálódása, ami számomra az utolsó hónapokban már átment megosztottságba és rongyrázásba. A Transznomád egyelőre pihenőálláson van, egy nagyon jó zenei kísérlet alapjait mutatta meg. Most a kreatív energiáimat újra a Narco Polo zenéjén keresztül bontakoztatom ki, köszönhető ez azoknak a barátaimnak, akikkel most egy csapatot alkotunk.

A Narco Polo is állandó változásban van, ami persze nagyon is helyénvaló: áradó folyam, nem poshadt állóvíz! A tagok is állandóan cserélődnek… Mesélj, kérlek, a jelenlegi felállásról! Merre tart most a NP – zeneileg és életfilozófiában?

– Ezeket a dolgokat, ahogy mindez létrejött, nem lehet kitalálni vagy megtervezni, legalábbis én nem teszek ilyet. Tudom, mit szeretnék, és hagyom, hogy megtörténjen. Lehet, hogy furán hangzik, de a lényegen ez nem változtat. Hogy merre tart, inkább majd a hangzókon keresztül lehet leszűrni, a filozófiát pedig hagyjuk inkább, épp elég korláttól kell így is megszabadulni napról napra… A lényeg, hogy nagyon inspiráló számomra a mostani felállás, ami valószínűleg még bővülni is fog.

Érdekes, hogy az első énekes, Polgár Lilla vajdasági származású, Herczeg Flóra ugyan egri, viszont Lilla tanítványa volt… utána meg egy adai leányzó vette át a mikrofont, Sóti Julika. A délvidéki hangszálak ennyire illenek a NP zenéjéhez? Vagy véletlen az egész?

– Fel sem merült bennem, hogy mindezek a dolgok véletlenek, de magyarázatot nem kreálok hozzá, hiszen egy jó néhány évet maga mögött tudó folyamatról van szó, amit más zenei szakaszok is megelőztek, és a szóban forgó énekesek is egy-egy szakaszt töltöttek a zenekarban. Hogy mi illik a NP zenéjéhez… hát bármi, ami szívből jön, öröm- és életittas… és a lányok maguknak köszönhetően mindezt bele tudták tenni. Természetesen ez Vivienre is érvényes, aki a csapat mostani énekesnője.

Videoklip, album, ilyenek…? (Nevetek)

– Néhány hete rögzítettünk pár számot élőben, amit a honlapon és a Facebookon is meg lehet hallgatni, illetve hamarosan kerülnek fel videoanyagok is. Nem sietünk sehová, rengeteg az ötlet, és a meglévő nóták is még csiszolódnak. A többit folyamatában fogjuk frissíteni és megosztani a világhálón, és persze a koncerteken is.

Merre koncerteztek mostanában? Ha igazat csiripelnek a díszpintyek, a Vajdaságban is hamarosan ismét együtt révülhetünk a zenekarral…

– Egyelőre két koncertünk van júliusra betervezve, az egyik itthon, Mezőkövesden egy kis fesztiválon, a másik pedig a Nyári Ifjúsági Játékokon, ahová várunk mindenkit nagyon sok szeretettel! Pénteken este fogjuk húzni a talpalávalót a Kisszínpadon 22.30-tól. Úgyhogy viszlát a Játékokon!!!