2024. július 17., szerda

A légüres tér alkotói

A Q csoport már huszonnyolc éve jelen van Vajdaság képzőművészeti életében

A Q csoportosok hihetetlenül összetartanak, nézd meg, ők eljárnak egymás kiállítás-megnyitóira is – mondta valaki a minap, amikor arról volt szó, mind gyakrabban tapasztalható, hogy egy-egy kiállítás-megnyitón a korábbinál kevesebb a résztvevő, s épp az alkotótársak jelenlétének hiánya tűnik fel egyik-másik önálló kiállítás megnyitóján.

Török István (Léphaft Pál karikatúrája)

Ez az együvé tartozás érzése már a kezdetektől nagyon erős volt a Q csoportnál, hisz – Török Istvánnak, a csoport vezetőjének szavai szerint – 1983 tavaszán azért jött létre, hogy összefogja, felölelje azokat, akik mögött már voltak önálló vagy csoportos kiállítások, ám akik az amatőr és a hivatásos képzőművészet közötti légüres térben egzisztáltak, mert nem voltak abszolút amatőrök, de művészeti akadémiát sem végeztek.

Az alapítók között volt Török István mellett Fujkin István (Horgos), Franjo Mačković, Kothenc Imre (Palics), Pósa Ede (Zenta), Urbán Gábor, Mészáros István, Nagypásztor János (Szabadka).

– Megnéztük egymás munkáit, és úgy döntöttünk, megalakítjuk a csoportot. Mások is csatlakoztak hozzánk. Akkoriban zártabb csoportok működtek, mi nyitottabbak voltunk, de a hozzánk belépni szándékozók közül természetesen csakis olyan egyéneket vettünk fel, akik megfeleltek a csoport nívójának, szellemiségének – mesélte Török István.

Először Ludason volt alkotóházuk, majd Hajdújáráson a Q házban igen dinamikus élet folyt: nemcsak kétnapos portrérajzolás volt például, hanem előadások a népszokásokról, még dr. Burány Bélát is meghívtuk, tartson előadást, de a Magyar Szó, a Subotičke novine szerkesztőségét is vendégül látták –meséli Török István, e sorok írója pedig arra is emlékszik, hogy több jótékonysági megmozdulás hordozói voltak.

Mostanában általában a Ludasi-tó partján, varázslatos természeti környezetben lévő iskolában tartanak egynapos festőtalálkozókat. Mivel e helyről indultak 1983-ban, itt egy nagyobb tábla áll, rajta külön kisebb táblákon az alapítók, eddigi, jelenlegi tagok, a támogatók névsora.

Jelenleg tizenöt tagja van a Q csoportnak: Pavesity Éva, Korponai Ibolya, Szöllősi Anna, Katarina Mandić, Besenyi Teréz, Bozsik Ferenc, Burucki Katalin, Urbán Zsuzsanna, Ivan Manjesko (Szabadka), Csobanov F. Márta (Magyarkanizsa), Kovács Károly (Horgos), Turzai Sándor (Csantavér), Vera Hegediš, dr. Stevan Andrašić és Török István (Palics).

Nagyon sok helyen kiállítottak már: munkaközösségekben, iskolákban, a szabadkai Zvezda mozi előcsarnokában, egy időben kávézókban is, mostanában pedig a Szabadegyetemen, a palicsi könyvtárban. Volt már kiállításuk Szegeden, a József Attila Tudományegyetem aulájában, ez eljutott Pécsre, Sellyére, de egy belgiumi kisvárosban is láthatták a Q csoport tagjainak alkotásait. November–decemberben hagyományosan megrendezik évzáró tárlatukat a már említett Szabadegyetemen, s idén tavasszal Magyarkanizsán, Zentán és Topolyán is szerepelt Az ember című kiállításuknak az anyaga. Török István ennek kapcsán kicsit keserűen jegyezte meg, hogy a szabadkai és a palicsi kiállításaikat mindig nagy érdeklődés övezi, ezért hihetetlennek tartják, hogy az említett városokban jobb szervezéssel és pozitívabb hozzáállással nem lehetett volna nagyobb látogatottságot biztosítani.

Két év múlva 30 éves lesz a Q csoport. Török István reméli, hogy – ahogy korábban a 25. évfordulóra és ezt megelőzően is – erre a 30 éves jubileumra is készül katalógus.

– Nem mondom, hogy zökkenőmentes volt ez a 28 év, először a 15. év táján éreztem, nem vezetem tovább, megmaradok tagnak, ám muszáj volt folytatnom, mert megszűnt volna a Q csoport. A csoportszellem ereje sokat jelent, nem pusztán szófordulat, hanem tény az, hogy összefogással több érhető el – fogalmazott Török István.

Ezen a nyáron Török István vezetésével a bácsalmási Fiedler Közösségi Ház szervezésében tartottak nyári rajz- és festőtábort. A magyarországi településen tavaly Pavesity Évának is volt kiállítása, idén őszre pedig az ABC&T szakkör tagjai állítanak ki, a bácsalmásiak pedig a palicsi könyvtár kiállítótermében fogják bemutatni munkáikat. Egy közös alkotótábor ötlete is felmerült.