2024. július 17., szerda

Az álvilág helyett cserkészet

Dr. Katona Tamás: gyerekeink számára a közösségi élmény pótolhatatlan

Nemrégiben nemzetközi cserkészkonferenciát rendezett az Észak-bácskai Magyar Cserkészegyesület A cserkészet jövője – a jövő cserkészete címmel. A régióban mindenütt apadt az érdeklődés a gyerekek körében a cserkészet iránt. Ennek megállítása csak úgy lehetséges, ha vonzóvá válik a cserkészet a gyerekek, fiatalok számára. A cserkészet nevelő szerepe sem elhanyagolható a közösség szempontjából.

Dr. Katona Tamás budapesti történész, a Magyar Cserkészszövetség korábbi elnöke előadásában arról beszélt, a cserkészetben sok korszerű elem van, például ez volt az első zöld mozgalom a világon. Korszerű társadalmi mozgalom is volt, hisz a cserkésztörvény is kimondja: a cserkész ahol tud, segít. A cserkészetben minden gyerek megtalálhatja a helyét, megtanulja, hogy csapatban jó dolgozni, s rájön, mindenki jó valamiben. Előadása után beszélgettünk a neves történésszel, akinek meghatározó gyermek- és ifjúkori élménye volt a cserkészet.

A cserkészet megalapítója, Lord Baden-Powell angol katonatiszt a kallódó utcagyerekek számára hozta létre a mozgalmat. Úgy érzem, a XXI. században elsősorban azoknak a gyerekeknek van szükségük a cserkészetre, azokat kell elhódítania, akik 10-12 órát a számítógép és a tévés „való világos” sorozatok előtt töltenek.

– Nem elhódítani kell, hanem egyszerűen felhívni a gyerek figyelmét arra, hogy más is van a világon a komputeres játékokon és az említett tévésorozatokon kívül. A gyerekek egy álvilágban, egy pszeudovilágban élnek, s azt hiszik, hogy az a valós élet, és emiatt azután keservesen csalódnak. Érdemes volna hasznos, értékes és nem unalmas foglalkozásokkal is megajándékozni őket. Senki sem akarja elvonni a gyerekeket a számítógéptől, mert az nagyon hasznos is tud lenni, a mai világban nem is tudjuk nélkülözni. Ám ha valakinek az jelenti az életet, akkor valami baj van a társadalommal. A társadalom az önös érdekét szolgálja akkor, amikor olyan mozgalmakat igyekszik támogatni, amelyek pluszlehetőséget adnak a fiataloknak. Mert így a fiataljaink neveletlenek maradnak, ha csak egy gép meg a valóságshow-k nevelik őket. Pedig a gyerekeink nem nevelhetetlenek!

Mi az, amit csak a cserkészet tud adni, nyújtani egy gyereknek?

– Azt, amitől a számítógép elvonja a gyereket: közösségi élményt. Egy futballcsapathoz 11 ember kell, egy vízipólócsapathoz 7, sőt még a jégkorongcsapathoz is 6. Tehát vannak olyan dolgok, amelyeket közösen csinálunk. Vannak olyan jogok is, amelyeket csak közösen tudunk gyakorolni. A vallásgyakorlás nemcsak azt jelenti, hogy otthon imádkozhatok, hanem azt, hogy elmegyek egy olyan, e célra fenntartott létesítménybe, ahol sokadmagammal is imádkozok. A kisebbségi jogok gyakorlása, az anyanyelvhez való jog gyakorlása nem azt jelenti, hogy én otthon magyarul imádkozhatok, hanem azt, hogy sokadmagammal csinálhatom ezt. A gyerekeknek sokat jelent, ha csoportban vannak. A sportmérkőzésen is csapatban vannak a gyerekek, nem véletlenül játszott mindig is fontos szerepet a sport a cserkészetben. A gyerekek, fiatalok így rájönnek, hogy mindenki ügyes valamiben, mindenkit fel lehet használni valamire, s együtt különbek vagyunk, mint külön-külön, egy 11 fős csapat különb, mint 11 ember önmagában.

A kisebbségi létben gyerekeink önbizalomhiánnyal küzdenek. A cserkészet hogyan növelheti a magabiztosságukat?

– Az, hogy közösségben vagyok, némi védelmet nyújt. Véd a kínos megkülönböztetések, atrocitások ellen. Tehát a gyerekeink érdekét szolgálja az, ha a cserkészetben együtt tudnak valamit csinálni, s így megőrződik az, ami évszázadokon keresztül megszilárdult: egy-egy vidéknek az arculata, az, hogy közösséget érezzünk ne csak személyekkel, hanem vidékekkel is. Szent István rákényszerítette a magyarságot, hogy letelepedjen, különben úgy járt volna, mint annyi más csodálatos nomád nép: eltűnt volna Európa térképéről. Megajándékozott bennünket a hazaszeretet érzésével, a tágabb értelembe vettel és a szülőföld – város, falu, természeti környezet – iránti szeretettel. Ez ismét olyan, ahol a cserkészetnek behozhatatlan előnye van, és tud örömet adni és ismereteket nyújtani.

Az önzetlenséget, segítőkészséget is emlegette előadásában.

– A korszerű társadalom alapja a munkamegosztás. Ez a cserkészőrsben is remekül érvényesül. A cserkészet is arra nevel, hogy próbáljunk segíteni egymásnak. Ez egy teljesen természetes emberi tulajdonság. Nem szabad, hogy ez kivesszen belőlünk. A társadalomban mindig lesznek szegényebbek, úgyhogy ezt a szellemet mindannyiunknak kívánatos elevenen tartani.