2024. július 18., csütörtök

A megértett és átélt pillanat varázsa

Ma, a színházi világnapon Carlos Celdrán üzenetét olvassák fel a világ színházaiban

A színházi világnapot 1962 óta március 27-én tartják annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója. A Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) ebből az alkalomból minden évben a színházi világ egy jelentős személyiségét kéri fel, hogy fogalmazza meg üzenetét a művészek és a közönség számára. Az idén Carlos Celdrán kubai rendező, író, színházigazgató gondolatait olvassák fel világszerte a mai napon az előadások előtt a színházakban. A világszerte elismert rendező a következőképp vélekedik a színházról:

,,A színházi hagyomány nem hierarchikus. Senki sem gondolja, hogy a színháznak lenne a világban vagy egy városban vagy egy kiemelt épületben egyetlen központja. A színház láthatatlanul terjed, nem ismeri a földrajzot, de beleavatkozik mindazok életébe, akik művelik. A színházművészet egyesít. Minden színházrendező a sírba viszi az utánozhatatlan, világos és szép pillanatokat, mindegyikük ugyanúgy tűnik el, és nincs semmilyen természetfeletti erő, ami megvédené őket. A nagy mesterek tudják, hogy az elismerés semmilyen formája nem érvényes a munkájuk lényegét illető bizonyosságon kívül: vagyis azt, hogy kétségek közepette csak pillanatokra valósítják meg az igazságot, a kétértelműséget, az erőt, a szabadságot. Semmi sem éli túl őket, marad utánuk néhány adat, fotó, videó felvétel, elképzeléseik halvány lenyomata. Ezekből a felvételekből a közönség csendes rezdülései hiányozni fognak, ahogy az éppen megértett és átélt pillanat varázsa is, ami megismételhetetlen, elmesélhetetlen. Ez csak néhány másodperc, ami áttetszőbb, mint maga az élet.”

Carlos Celdrán 1996-ban önálló társulatot alapított Argos Teátró néven, amely nemcsak Kubában, hanem Európában is nagy sikereket aratott. A társulat tagjai Brecht, Beckett, Ibsen, Strindberg darabjait, valamint kortárs szerzők műveit is színpadra vitték. A legnagyobb elismerést Carlos Celdrán 10 Milliones című darabjának előadásával érték el. Carlos Celdrán rendezői, írói és színházigazgatói munkája mellett Kuba és Dél-Amerika több színházi egyetemén tanít.