2024. július 18., csütörtök

Sztrájkolhat a zombori Népszínház

Az igazgatóválasztás váltotta ki az elégedetlenséget, a társulat nem lát más kiutat, csupán a munkabeszüntetést.

A városi képviselő-testület hétfőn Vesna Paštrović színésznőt nevezte ki a Népszínház megbízott igazgatójává. A társulat szerint a választással kapcsolatosan valótlanságok hangzottak el a testületi ülésen.

A színészek zöme már akkor tiltakozott, amikor híre ment, hogy ki az igazgatói hely várományosa. Közérthetően megfogalmazták, hogy Vesna Paštrović eddigi minősítése és hitelt érdemlősége a legkevésbé teszi alkalmassá bármilyen felelős vezetői tisztségre, sőt, ellenkezőleg. Ezért arra kérték az alapítót, hogy vizsgálja fölül kinevezési szándékát. Ám, miként az már megszokott, a színházi emberek kérése nem jutott el a döntéshozók füléig.

A városi képviselő-testület ülésén elhangzott, hogy a testület azért kényszerült erre a lépésre, mert a színház igazgatóbizottsága nem folytatta le az igazgatóválasztás pályázati eljárását. Tekintettel arra, hogy alkalmazottak is tagjai az igazgatóbizottságnak, tudjuk, hogy ez szemenszedett hazugság” – áll a társulatnak a vkt ülését követően kiadott közleményében.

Az igazság az, hogy az igazgatóbizottság hónapokon keresztül hiába igyekezett eligazítást kapni az alapítótól az igazgatópályázat kiírására vonatkozóan. Az erre vonatkozó kísérletek kudarcba fulladtak, egyszerűen szólva, még választ se kaptak az alapítótól. Ezt követően március 11-én a Népszínház alkalmazottai átiratban javasolták a helyi önkormányzatnak, hogy soraikból válasszon megbízott igazgatót. Erre a tisztségre BojanaKovačevićet, a társulat menedzserét javasolták, aki hét évet töltött el a Népszínházban, főként a nemzetközi kapcsolatokat egyengette. Szakképesítése szerint mesterfokozattal rendelkező szociológus, a társulat szerint neki köszönhető a színház számos külföldi és belföldi kapcsolata, a vendégszereplések és vendégjátékok sora. Jelölését számos magánszemély és intézmény is támogatta az elmúlt napokban, ami arra utal, hogy a színházi közvélemény egyértelműen kiáll a Zombori Népszínház mellett, amely évtizedek óta az ország legjobb színházai közé tartozik, mindenekelőtt a színház vezetőinek rendíthetetlensége és állhatatossága folytán.

Hiába fordult a társulat indítványával az alapítóhoz, a polgármester asszony nem vett róla tudomást. Március 21-én összeült a helyi önkormányzat káderügyi bizottsága, amely Vesna Paštrović színésznőt javasolta kinevezésre az önkormányzatnak. Másnap a színház újabb beadvánnyal fordult az alapítóhoz, ami mindössze egy eredménytelen találkozóhoz vezetett a polgármester asszonnyal, aki mindössze azzal érvelt a jelölt mellett, hogy meg kell adni neki a lehetőséget.

Vesna Paštrović életrajza a társulat szerint szinte kizárólag a bulvár- és kommerciális színjátszás projektjeire épül, nincsen formális színészi képesítése, és semmi se minősíti bármilyen felelős tisztségre egy intézményes teátrumban, kivéve a közelsége a hatalmi párthoz.

A Zombori Népszínház társulata minden törvényes eszközzel harcolni fog a hatalomnak a színház és általában a művészet fölötti zsarnokoskodása ellen. Az alapítót a testületeivel és szerveivel egyetemben, miként Paštrović asszonyt is személyesen felelősnek tekintjük amiatt, ami a következőben történni fog a Népszínházban. A színész számára legnagyobb örömet jelent, ha közönség elé állhat, ám attól tartunk, hogy az alapító arrogáns viselkedésével és kirekesztő politikájával csupán egyetlen lehetőséget nyújt számunkra, ez pedig a – sztrájk.” – közölték a Zombori Népszínház társulatának tagjai: Saša Torlaković, Biljana Keskenović, Ivana V. Jovanović, Pero Stojančević, Srđan Aleksić, Milijana Makević, BranislavJerković, Marko Marković, Ninoslav Đorđević, Nemanja Bakić, Dragana Šuša, VanjaNenadić, Danica Grubačkiés Aleksandar Ristoski.

MihajloNestorovićnak, a Népszínház eddigi igazgatójának március 25-én, az új megbízott igazgató kinevezésének napján járt le a megbízatása.

Arról, hogy mikor szándékozik sztrájkba lépni a társulat, még nincsen információnk.