2024. július 17., szerda

Koldusopera Zentán

Az újvidéki Művészeti Akadémia végzős színészhallgatóinak a vizsgaelőadása

A Zentai Magyar Kamaraszínházban pénteken este fél nyolctól az Újvidéki Művészeti Akadémia végzős színészhallgatóinak vizsgaelőadását, Bertolt Brecht Koldusopera című művének a bemutatóját tekinthetik meg Thália szerelmesei. A végzősök: Kucsov Borisz, Nesity Máté, Körmöci Petronella, László Judit, Virág György, Lőrinc Tímea, Nagyabonyi Emese, Dévai Zoltán, Rutonić Róbert és Papp Arnold. A kosztümöket Csík György készítette, zenei segítséget Klemm Dávid nyújt, a díszletet pedig Szabó Attila tervezte. Osztályvezető tanárok: László Sándor és Balázs Áron.

Bertolt Brecht (1898–1956) német drámaíró, költő, az epikus színház megteremtője az 1928-ban színpadra került, Kurt Weill zenéjével készült groteszk hangvételű Koldusoperával vált világhírűvé.

A mű lényegében egy XVIII. századi angol dráma feldolgozása. Itt már szerepeltek az epikus színházra jellemző elidegenítő effektusok, a didaktikus feliratok, a vetített képek, a nézőket megszólító színészek, a cselekményt megszakító songok, amelyek közül nem egy világsláger lett.