2024. július 17., szerda

Év eleji koncertmustra

Magyarországon az idén is több, maga nemében rendhagyó koncertélményben részesülhetnek a zenekedvelők. Írásunkban ezekből szemezgetünk. Az év első nagy koncertjére nem is kell sokat várnunk, mivel február 8-án Sztevánovity Zorán évi nagykoncertjét rendezik meg a budapesti Papp László Budapest Sportarénában. Hat nappal később ugyanezen a helyszínen a Deep Purple legendás rockzenekar koncertezik, 15-én pedig Ennio Morricone olasz zeneszerzőnek, korszakunk egyik legjelentősebb filmzeneszerzőjének a hangversenyére válthatunk jegyet. Morricone több mint 550 filmhez írt kísérőzenét. Ezek közül szinte már klasszikusnak számítanak a Volt egyszer egy Vadnyugat, az Egy maréknyi dollárért, a Pár dollárral többért, A Jó, a Rossz és a Csúf, A profi, Volt egyszer egy Amerika, a Polip, A misszió stb. filmekhez írt betétzenéi. Március elsején Vastag Csaba lép fel, 14-én Koncz Zsuzsa évi nagykoncertjén idézhetjük fel az énekesnő örökzöld slágereit. Április 25-én a popzene sármos nőcsábásza, Robbie Williams teszi tiszteletét a Sportarénában, május 6-án pedig Peter Gabrielt, az angol popzene ikonikus alakját láthatjuk viszont, aki nem kevésbé legendás, 1986-ban megjelent So című nagylemezének hanganyagát adja elő élőben. Az énekes korábbi lemezeihez képest ez a hanganyag jóval poposabb, rádióbarátabb dalokat tartalmaz (Sledgehammer, Don´t Give up stb.). A progresszív zenét játszó Genesis zenekar énekeseként, fuvolistájaként és ütőshangszereseként elhíresült Peter Gabriel pontosan egy évtized után tér vissza Magyarországra.

Június 19-én, csütörtökön lép fel ugyanitt az amerikai Nine Inch Nails zenekar. Legtöbb rockzenei szakértő és laikus zenekedvelő is az év koncertjeként várja repesve az amerikai zenekar fellépését. A zenekar ugyanis híres arról, hogy a világ legjobb koncertjeit tudja produkálni. Az együttesnek jelentős szerepe volt az úgynevezett indusztriális zene előremozdulásában, és erősen befolyásolták az elektronikus zene fejlődését is. Lemezeik forradalmasították a digitális hangfelvételeket is. Több mint 30 millió albumot adtak el, s Trent Reznornak, a zenekar egyetlen hivatalos tagjának, Atticus Ross szerzőtársával együtt a filmzenék területén is sikerült maradandót alkotnia. A szerzőpáros Aranyglóbuszt és Oscar-díjat tudhat magáénak a The Social Network című film betétzenéért, a Tetovált lány amerikai változatának a betétdalával (Immigrant Song) pedig a Grammy-díjat zsebelték be a tavalyi év folyamán. A Papp László Budapest Sportarénában e fellépőkön kívül még Rihanna és a Coldplay fellépéséről is csiripelnek a verebek, de e koncerteknek még nincs meg a konkrét időpontja.

A Városligetben lévő PeCsa Music Hallban (Petőfi Csarnok) március 14-én a szimfonikus metálzene jelenleg is töretlen népszerűségnek örvendő képviselője, a Within Temptation népszerűsíti majd legújabb lemezét, 22-én pedig az Edda Művek lép fel.

Május 28-án pedig a dzsesszzenekedvelők legnagyobb örömére a Pat Metheny Unity Group ad koncertet a Művészetek Palotájában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

A nyugati zenekaroknak a Szerbiában esedékes koncertek közül a Deep Purple február 5-i koncertjét kell mindenekelőtt kiemelni. A legendás zenekar a belgrádi Kombank Arénában lép majd fel. Ugyanezen a helyszínen a hazai és az egykori Jugoszlávia területén működő zenészek, együttesek közül elsőként Doris Dragović február 14-én megtartandó koncertjét lehet megemlíteni. Március 8-án pedig a legendás ex-yu zenekar, a zágrábi Parni Valjak, április 5-én pedig a szarajevói Dubioza Kolektiv koncertezik majd az aréna színpadán. A Száva Központban február 14-én Josipa Lisac lép fel.

A belgrádi Sportcsarnokban (Hala sportova) március 8-án a zágrábi Goblini koncertjére válthatunk jegyet, az Ifjúsági Otthonban (Dom Omladine) pedig a népszerű S.A.R.S. koncertezik február 28-án.

Újvidékre az Újvidéki Sportközpontba (SPENS) március 8-án Doris Dragović látogat majd el.