2024. július 17., szerda

Egy kis élő zene

Koncertek 2013 első felében

BUDAPEST

Amennyiben rálesünk a magyarországi és a szerbiai koncertszervező irodák kínálatára, nyugodtan megállapíthatjuk, hogy az idén sem szenvedünk hiányt külföldi pop- és rocksztárok élő fellépéseiben, s az év első felében szinte egymásnak adják a kilincset a sztárok. Február második napján a Budapest Sportarénában Slash lép a magyar rajongók elé. A népszerű gitáros Myles Kennedyvel és zenekarával, a The Conspiratorsszal lép a közönség elé a Concerto Live szervezésében.

Nem kifejezetten koncert, de Michael Jackson zenéjének és a látványos cirkuszi akrobatika kedvelői számára érdekes lehet a Cirque du Soleil, Michael Jackson: The Immortal World Tour című előadása február 5-én és hatodikán. Michael Jackson zenéjét és koreográfiáját kombinálja a Cirque du Soleil kreativitásával. A Papp László Budapest Sportarénában a Live Nation által megrendezésre kerülő előadásban több mint 60 táncos, zenész és artista közreműködik. Február 15-én 16-án és 17-én a Budapest Arénában a legendás LGT lép fel újra a rajongók előtt. A zenekar egyébként közel harminc éve nem lépett fel hagyományos koncerthelyszínen.

Március 19-én a Helloween német power metál zenekar koncertezik a Petőfi Csarnokban, 25-én pedig, úgyszintén a Live Nation szervezésében, Mick Hucknall, a Simply Red énekese vendégeskedik a Papp László Budapest Sportaréna színpadán. Április 6-án, a Budapest Arénában a Vaya Con Dios zenekar búcsúzik el a magyar rajongóitól, május 8-án pedig Eros Ramazotti koncertjén vehetnek részt az olasz énekes kedvelői. Május 21-én a Depeche Mode, legendás angol zenekar lép fel ugyanitt. Az 1980-ban megalakult zenekar pályafutásának több mint három évtizedében újradefiniálta a könnyűzenét. Az együttes közeli barátjaként számon tartott, a Mute Records elnökeként ismert Daniel Miller szerint a „new wave” helyett „futurista” szó pontosabban jellemzi őket. 2009 elejéig több mint százmillió lemezt adott el, 45 kislemezzel szerepelt a brit kislemez- slágerlistán. a Depeche Mode volt alapvetően az első felismerője annak, hogy a modern könnyűzenében mindenféle, de tényleg mindenféle hangot mint zenei összetevőt lehet és kell is alkalmazni. Június 22-én, a Papp László Sportarénában a Dire Straits zenekar legendás gitárosa, Mark Knopfler mutatja be legújabb, Privateering című albumát, emellett természetesen a Dire Straits nagy slágerei is felcsendülnek majd. Augusztus 25-én a Puskás Ferenc Stadionban Roger Waters The Wall című, az elidegenedésről és az átalakulásról szóló mesterművét tekinthetik meg a rockzene kedvelői.

BELGRÁD

Április 30-án, a belgrádi Kombank Arénában Mark Knopfler koncertezik, március 7-én pedig az egykoron népszerű Denis i Denis, horvát szinti pop duó lép fel a belgrádi Mixer House-ban. Május 19-én az Ušćén a Depeche Mode, 27-én a Kalemegdánon pedig a Green Day punk-rock zenekar koncertezik. Az amerikai együttes előzenekara a horvát Hladno Pivo lesz.