2024. szeptember 4., szerda

Ária- és dalest Zentán

A tizenkét éve Németországban élő Boros Gyevi Sarolta ottani kolléganőjével, Ács Cecíliával lépett fel a Városi Hangversenyteremben

Az elmúlt hétvégén különleges hangulatú ária- és dalesttel lepte meg a zentai közönséget a két Németországban élő művésznő, az ottani születésű Ács Cecília szoprán énekesnő és a zentai születésű Boros Gyevi Sarolta zongoraművésznő, akik a zentai Stevan Mokranjac Alapfokú Zeneiskola szervezésében a Városi Hangversenyteremben megtartott esten főként Richard Wagner és Liszt Ferenc műveiből adtak elő részleteket, de a programban szerepeltek Wolfgang Amadeus Mozart, Richard Strauss és Kálmán Imre művei is.

A zentai születésű zongoraművésznő, Boros Gyevi Sarolta tizenkét éve él Németországban, ahol először Wuppertalban, a kölni főiskola leánytagozatán szólózongora szakon kezdte meg tanulmányait, később azonban Lipcsébe került, ahol vokális korrepetitor szakon folytatta azokat, előbb befejezve a tízszemeszteres alapképzést, majd az újabb két éven át tartó mesterképzést is. Azóta szabadúszó művészként dolgozik, rendkívül sokat koncertezve Németország-szerte. Emellett tanít is, az egészen kicsi gyermekektől kezdve a hatvanéves felnőttekig vannak tanítványai, és az egyetemen is van egy docensi állása. Ebből adódóan arra a kérdésünkre, mennyiben mások a lehetőségei Németországban egy fiatal művésznek, mint térségünkben, kifejtette, óriási a különbség, ezért is válaszolja mindig azt, ha megkérdezik, haza tervez-e majd jönni, hogy nem. – Ott azért még mindig van egy olyan közönség, amely érti és értékeli azt, amit csinálunk, ugyanakkor az anyagi lehetőségei is megvannak arra, hogy az ember művésznek érezhesse magát – magyarázta Sarolta.

A két művésznő saját elmondása szerint néhány évvel ezelőtt, a Lipcsében folytatott főiskolai tanulmányai során ismerkedett meg egymással. – Amikor összebarátkoztunk, és elkezdtünk együtt zenélni, azonnal észrevettük, hogy nagyon jól együtt tudunk működni, éppen ezért azóta is gyakran lépünk fel együtt. Én Köln mellett élek, ott is gyakran koncertezünk, akárcsak Lipcsében és a környékén – hangsúlyozta Ács Cecília. – Mindig nagy élmény számomra, ha Magyarországra vagy éppen Vajdaságba utazhatok, mivel beszélem a nyelvet, igaz, nem annyira jól, és akkor rögtön az az érzés kerít hatalmába, hogy egy kis részem oda is tartozik, annak ellenére, hogy Németországban születtem és ott is nőttem fel. Mivel most már nagyon keveset vagyok magyar környezetben, tulajdonképpen Sári az, aki előhozza belőlem a magyarságomat – tette hozzá az énekesnő.

A Zentán megtartott ária- és dalest programját is Kölnben mutatták be először, néhány héttel a Tisza-parti városban megtartott fellépés előtt. Az ottani Wagner–Liszt programot annak apropóján állítottak össze, hogy idén ünnepeljük Richard Wagner születésének kétszázadik évfordulóját.

– Liszt azért került bele a programba, mert rendkívül fontos szerepet játszott Wagner életében, ugyanis nagyon sokat támogatta, nemcsak anyagilag, hanem erkölcsileg is. Talán nem túlzás azt állítani, Liszt nélkül Wagner valószínűleg sehol nem lett volna – magyarázta Cecília, hozzáfűzve, nagyon szereti Wagner zenéjét, amely illik is a hangjához, éppen ezért rendkívül kellemes számára énekelni a műveit.

A művésznők elmondták, a nemrég Kölnben bemutatott programjukat éppen a zentai közönség kedvéért közismert áriákkal és dalokkal egészítették ki, ezzel is jelezve, milyen nagy örömmel érkeztek a Tisza-parti városba.

– Nagyon szeretünk Zentán játszani, mert a közönség annyira nyitott és annyira hálás, hogy érezzük a felénk irányuló szeretetet. Éppen ezért én is mindig szeretettel jövök haza, és szeretettel mutatom meg azokat az újdonságokat, amiket megtanultam. Itt egyáltalán nem érzek semmiféle nyomást, sőt, az, hogy nagyon intenzív a kapcsolat a közönséggel, igencsak megkönnyíti a dolgunkat azok által a pozitív energiák által, amelyek felénk irányulnak – fogalmazott Sarolta.

A zongoraművésznő arra a kérdésünkre, mennyire találja meg ma a közönségét az a műfaj, amit képviselnek, elmondta, véleménye szerint abban a formában, ahogyan ők próbálják meg átadni, tehát valamilyen módon közelebb hozva azt az emberekhez, tapasztalataik szerint megtalálja. – Ha azt, ami minket igazán lenyűgöz, azaz a szöveg és a zene egységét igazán jól át tudjuk adni a közönség tagjainak, akkor azzal szinte mindenkiben fel tudunk kelteni valamiféle érdeklődést a műfaj iránt – emelte ki Sarolta, aki azt is elárulta, következő nagy projektumként május közepén Muszorgszkij Egy kiállítás képei című művét fogja előadni egy színészbarátjával, aki a közös estjükön Peter Ustinov szövegeit meséli majd, ezzel téve még teljesebbé az élményt a németországi közönség számára.