2024. július 17., szerda

Hana wa saku

Szerbia és Japán barátságának a jegyében

Zentán sokan voltak kíváncsiak a kedden este, a Zentai Magyar Kamaraszínházban megrendezett, a Hana wa Saku – A virágok újra nyílnak elnevezésű komolyzenei hangversenyre, amelyen a belgrádi Simfonijeta kamarazenekar lépett fel Etsuko Tsunozaki hegedűművésszel és Toshio Yanagisawa karmester vezényletével. A Szerbia és Japán barátságának a jegyében megrendezett, s a Japán belgrádi nagykövetsége és a Japan Tobacco International vállalat támogatásával megrendezett hangversenyen Janushi Akutagawa, Michio Michiagi, Yoko Kano japán zeneszerzők alkotásai mellett Aleksandar S. Vujić és Antonín Dvořák szerzeményei is felcsendültek.

– A két ország hosszan tartó barátsága már többször is bizonyítást nyert, s a japán kultúra bemutatása kiváló módja e barátság erősítésének s az együttműködés elmélyítésének – nyilatkozta a hangverseny előtt Danilo Stojanović, a JTI zentai kirendeltségének az igazgatója.

A hangversenyen az egybegyűlteket köszöntötte a Japán Császárság belgrádi nagykövetségének a képviselője is, aki egyben a japán nagykövet nevében megköszönte a szerbiaiak önzetlenségét és segítőkészségét a 2011-es hatalmas tóhokui földrengést és szökőárt követően.