2024. szeptember 1., vasárnap

Négy filmetűddel emlékezik az Opera

Kisfilmekkel emlékezik meg a trianoni centenáriumról az Opera, az együvé tartozás érzését a Himnusz, a Szózat és a Boldogasszony anyánk kezdetű katolikus népének előadásával fejezték ki az Opera együttesei, míg a Magyar Nemzeti Balett szólistái Kodály Háry János zenekari szvitjének részletére mutattak be koreográfiát – közölte a Magyar Állami Operaház szerdán az MTI-vel.

Az eredeti tervek szerint a dalszínház az Eiffel Műhelyházban emlékműsorral, az Erkel Színházban pedig az István, a király bemutatójával készült volna a trianoni centenáriumra. A járványügyi intézkedésekre tekintettel, ezek kiváltására született a filmetűdök ötlete.

Mint írják, a felvételek a Magyar Állami Operaház Énekkarának és Zenekarának művészeivel, valamint az intézmény vezetőségének közreműködésével a zebegényi országzászló és hősi emlékmű környezetében készültek, amely 2000 óta számít trianoni emlékhelynek.

Az elhangzott művek közül a Himnuszt szerző Erkel Ferenc az Opera első főigazgatója és karmestere, a Szózatot komponáló Egressy Béni pedig több Erkel-opera, köztük a Bánk bán szövegírója is volt egyben, míg a Boldogasszony anyánk mint 18. századi régi magyar néphimnusz került a kiválasztott dalok közé.

Az Opera közreműködő művészei az alkalomra készített pólót viseltek, amelyen 100 egykori és 100 mai, az elcsatolt területekről származó magyar művész, valamint 20 aktív operaénekes neve szerepel. A pólók hátán minden résztvevő annak a külhoni magyar településnek a nevét tüntethette fel, amelyhez családja révén vagy személyesen leginkább kötődik.

Az Opera együttesei közül a Magyar Nemzeti Balettet a filmetűdökben egy házaspár, Felméry Lili magántáncos és Balázsi Gergő Ármin principál képviselte, akik Venekei Mariannának az alkalomra készített koreográfiáját adták elő Szarvason, a történelmi Magyarország középpontját jelképező emlékműnél Kodály Háry János zenekari szvitjének Dal című tételére – áll az összegzésben.