2024. július 17., szerda

Foci, ami összeköt

LABDARÚGÁS - Hetedik alkalommal szerveztek Topolyán focitábort a legifjabb focistáknak
Szomjukat oltják a fiatal focisták (Fotó: Lakatos János)

Hétfőn reggel Bábi Attila , Topolya község polgármestere nyitotta meg a hetedik topolyai Open Fun Football School elnevezésű nyári focitábort. Az első ilyen focisulit 1998-ban, Bosznia és Hercegovinában szervezte meg a dán Cross Cultures Project Association civil szervezet és a Norvég Labdarúgó-szövetség. A program célja az volt, hogy a háború sújtotta övezetekben a focin keresztül hozzák közelebb egymáshoz a gyerekeket. A programot később kiterjesztették más balkáni országokra, köztük Szerbiára is, de a Közel-Keleten is fut.

Az idei, topolyai Open Fun Football Schoolt közösen szervezte Topolya és Kishegyes, s a tábornak 192 ifjú résztvevője van a két községből. A fiatalokkal 12 edző és ugyanennyi segédedző foglalkozik 5 napon át. A táborról Palágyi Szabolcsot, az edzők vezetőjét kérdeztük:

– Topolya és Kishegyes község hetedik alkalommal szervezi meg közösen az Open Fun Football Schoolt. Valójában két év pihenőt tartottunk, és idén kapcsolódtunk be ismét a projektumba. Ez egy olyan focisuli, ahol 192 gyerek van egyszerre a pályán, és mindenhol zajlik valami. A gyerekek a játékos feladatok mellett komoly labdagyakorlatokat is végeznek. Szerintem ennek a focisulinak nagy jelentősége van, mert sok gyerekkel megkedvelteti a labdarúgást.

n Kis híján 200 gyerek vesz részt az Open Fun Football Schoolon. Hányan foglalkoznak velük?

– 12 edzővel és 12 segédedzővel dolgozunk. Így biztosítani tudjuk az állandó foglalkozást a gyerekek számára. Természetesen egy ilyen focisulit nem lehet kellő fölkészülés nélkül megszervezni, mi Szarajevóban voltunk az edzőinkkel egy fölkészítő táborban, ahol megkaptuk a kellő tudást a program lebonyolításához. A kivitelezésben segítséget nyújtanak a részt vevő gyerekek szülei is, az egész hátterében pedig a Topolya Labdarúgóklub és a Sat-Trakt vállalat áll. Ők a fő támogatóink, de mellettük Topolya és Kishegyes községek is hathatós segítséget nyújtottak.