2024. július 17., szerda

Világszínvonalú rendezés

SAKK - Szabadkán a sakkcsapatbajnokság kellemes hangulatban, kivételesen jó szervezés mellett zajlott

A felújított szabadkai Pátria Szálló kongresszusi terme méltó helye volt az országos csapatbajnokságnak. A játékteremben a csapattársak és családtagok mellett kíváncsiskodók is voltak szép számban, hiszen egyedüli lehetőség volt több nemzetközi nagymester játékát figyelemmel kísérni. A büfében pedig folyt az esélylatolgatás.

Brindza Istvánt, a verseny főbíráját munka közben találtuk meg. Szervezett, irányított szinte a verseny utolsó pillanatáig.

Mennyire van megelégedve a verseny megszervezésével?

– A Pátria Szálló kitűnő házigazdának bizonyult. A felújított szobák, a kiváló ellátás mind a versenyzők megelégedésére szolgált. Olyannyira, hogy többen is elmondták, jövőre is visszajönnének, természetesen ha sikerül megegyezni.

A Partizan csapata a második forduló után kilépett. Volt-e ilyesmire korábban példa?

– Igen, sajnos volt. Beneveztek hét játékost és csak négy jött el. Volt egy baleset is, Matulović nagymester rosszul lépett és elcsúszott a lépcsőn, kificamodott a keze és haza kellett mennie. Végül hárman maradtak, és úgy döntöttek, hogy kilépnek.

De akkor miért nem a verseny előtt jelentették be, hogy elállnak az indulástól?

– Azért, mert vártak még két játékost, abban bíztak, hogy menet közben majd megérkeznek, de valami miatt nem jöttek el. Inkább nem térek ki az okokra, hogy miért nem érkeztek meg.

Brindza István főbíró és Miroslav Kopanja, a verseny igazgatója

Milyen színvonalú volt ez a csapatbajnokság?

– Úgy a férfi-, mint a női verseny az utóbbi idők egyik legerősebb versenye volt. Itt volt 51 férfi nagymester, 27 nemzetközi mester és a többi FIDE-mester, a női csapatban is volt 6-8 olyan erős csapat, amelynek 2-3 nagymestere van az első táblán, a többi 4-5 csapat nem éri el a színvonalat. A férfimezőny minden első tábláján idegen játékos játszott. Sajnos ez jelen van a mi sakkunkban.

Ez azt jelenti, hogy már a sakk is a pénzről szól?

– Lényegében egymást utánozzák a csapatok. Ha az egyik leszerződtet egy idegen játékost, akkor a másik is ezt teszi. Így történhetett meg, hogy az első táblán külföldiek játszottak egymás ellen. Csak a valjevóiaknak volt hazai játékosuk, Ivan Ivanišević. Ő jól is játszott a külföldiekkel, az első táblán a második-harmadik eredményt érte el, ami nagyon jónak számít.

Arra kérem, hogy értékelje a versenyt, véleménye szerint érvényesült a papírforma?

– Az újvidéki DDOR Novi Sad nevet viselő sakk-klub megérdemelten lett az első. A játékosai kiegyensúlyozottan, jól játszottak, a második, harmadik helyért azonban nagy harc folyt a belgrádi Beopublikum, a valjevói Sveti Nikolaj és a szabadkai Spartacus között. Többé-kevésbé érvényesült a papírforma. Ez nem lehet ideális, hiszen akkor nem kellene versenyezni. Voltak természetesen azért itt is meglepetések. Az újvidékiek voltak a másodikok a papírforma szerint, s végül ők nyerték meg a bajnokságot – mondta Brindza István főbíró.

Holnapi számunkban Márkus Róbert (a győztes csapat tagja) és a magyarországi Berkes Ferenc (a Spartacus első táblása) nyilatkozatait közöljük.