2024. július 17., szerda

A bizonyítási lehetőség adott

SAKK - Berkes Ferenc és Márkus Róbert nyilatkozatai a Magyar Szónak a nemrég véget ért országos csapatbajnokság után

A hétvégén a szabadkai Pátria szállóban ünnepélyes díjátadással ért fejeződött be az országos férfi és női sakkcsapatbajnokság. Tegnap a verseny főbírója, Brindza István értékelte a tornát, ma pedig a magyarországi Berkes Ferenccel és a topolyai Márkus Róberttel készült interjúkat olvashatják.

Berkes Ferenc, magyarországi nagymester a Spartacus színeiben ült asztalhoz. Ferenc tagja a magyar válogatottnak és az olimpiára készül. Először erről faggattuk.

– November 12. és 25. között Drezdában lesz a sakkolimpia. A csapatunk nagyon erős, hiszen Lékó Péter, Polgár Judit, Almási Zoltán és Bauk Csaba is asztalhoz ül. Minden bizonnyal az első 10 helyre jó esélyünk van, de egy kis szerencsével akár egy érem is összejöhet.

Ön Szabadkán a Sparatacus színeiben versenyzett.

– Igen, Nikola Sedlakkal régi ismerősök vagyunk. Sokat beszélgettünk, barátkoztunk és egyszer csak meglepetésemre felhívtak a Spartacus csapatából és megkérdezték vállalnám-e a játékot egy bizonyos összegért. Az összeg korrekt volt, Szabadka nagyon közel van Bajához, ahol én élek és nagyon szívesen jöttem.

Hogy érzi magát itt Szabadkán?

– Először vagyok itt. Jól érzem magam, mert nagyon sok magyar ember él itt, ezen kívül pedig a csapaton belüli hangulat is kitűnő volt. Amikor Zlatiborban megnyertük a kupát, megismerkedtem néhány emberrel, ezt a barátságot itt Szabadkán bővítettem és mondhatom, nagyon jól éreztem itt magam, szeretnék jövőre is itt játszani.

Ezen a versenyen az első táblán kivétel nélkül szerződtetett játékosok játszottak. Önnek mi a véleménye erről?

– Szerbiában a külföldi játékosok behozatalát egészségesen csinálják Míg Németországban tönkreteszik a sakkot a sok külföldi sakkozó szerződtetésével, mert elnyomják a hazai sakkozókat, addig Szerbiában jól vegyítik ezt. Az első táblára külföldit igazolnak, a másodiktól az ötödik tábláig pedig a helyi tehetségek játszanak, nagy sikerrel, ahogy láthatjuk, van utánpótlás is, a jövőben nem lesz itt gond.

Tehát úgy látja, hagynak azért nekik lehetőséget a bizonyításra.

– Igen. Azonban még profibban kellene hozzáállni a menedzselésükhöz, az edzésükhöz. De ez bonyolult kérdés, én profi játékos vagyok, én ebbe nem tudok beleszólni. Úgy látom viszont, hogy a Spartacus ebből a szempontból jó munkát végez, igyekszik a játékosait menedzselni és jól is haladnak.

A következő egy évben milyen versenyeket tervez. Beszéltünk az olimpiáról, ezen kívül mik a tervei?

– Igazából az olimpiára készülök, mert iskolai elfoglaltságaim is vannak, iskolába járok.

Berkes Ferenc

Milyen iskolába?

– Középiskolába, mert amikor befejeztem az általános iskolát abbahagytam a tanulmányaimat, mert profi sakkozó lettem. Most folytatom a tanulmányaimat. Jövőre szándékozom érettségizni. De hogy válaszoljak a kérdésére, januárban bizonyára elmegyek a Gibraltar Openre, nagyon szép hely és nagyon komoly verseny, februárban valószínűleg ott leszek a Moszkva Openen, ami a világ legerősebb versenye vagy pedig elmegyek márciusban, áprilisban az orosz ligára. Van több felkérésem is, de hogy hogyan alakul a következő időszakom, az attól is függ, hogyan szerepelek majd az olimpián – mondta Berkes Ferenc.

Márkus Róbert, topolyai származású,Szlovéniában élő, de a DDOR Novi Sad csapatának játszó sakkozója és Igor Miladinović (Beopublikum) volt a bajnokság legeredményesebb játékosa 7,5 ponttal. A szabadkai versenyen Márkus szülei is szurkoltak. Nem csoda, hogy ott voltak a játékteremben, mert csak ritkán látják fiukat, aki családjával Szlovéniában él.

Megszokta már az új otthonát, a környezetet?

– Szlovénia nagyon tetszik. A feleségem szlovén, ő is sakkozó, nagymester, a szlovén válogatott tagja. Két és fél évvel ezelőtt házasodtunk össze és azóta Szlovéniában élek Ljubljanától nem messze, körülbelül nyolc kilométerre.

Mennyit jár haza? Hiányzik Vajdaság?

– Természetesen. Igyekszem minél többször hazajönni, de az az igazság, hogy ez csak akkor sikerül, ha errefelé vannak versenyek és akkor teszek egy kis kerülőt.

Az újvidéki csapattal az idén megnyerték a bajnokságot…

– Igen nagyon sok évnek kellett eltelnie. Ez a csapat legalább 10 éve első osztályú, s mindig az esélyesek között szerepelt, de valahogy soha sem sikerült megszerezni az első helyet. Az idén azonban ez viszonylag könnyen ment.

Mi volt az a plusz, amivel ez sikerülhetett?

– Most a csapatban mindenki jó formában volt, sok játszmát nyertünk, kevés vereségünk volt, stabilak is voltunk, valamint az első táblásunk az izraeli Emil Szutovszki nagymester is nagy lendületet adott a csapatnak.

Hogyan alakul az új Élő-pontszáma?

– A legújabb listán, ami október elsején jelenik meg 2604 lesz az új élő pontszámom, ehhez még itt Szabadkán nyertem 10 élő pontot, de ezt nem számolják el, mivel ezt a listát már lezárták szeptember elsején s ez csak a január elsejei listára kerülhet fel. Nagyon örülök, hogy sikerült átlépnem a 2600-as álomhatárt.

Milyen tervei vannak?

– Talán játszani fogok Harkányban, a nyílt magyar bajnokságon, ez novemberben lesz, októberben pedig kezdődnek a magyar csapatbajnokságok.

A győztes szemével hogyan értékelné a szabadkai versenyt?

– Fantasztikus. Mi megnyertük a bajnokságot, persze, hogy pozitív a benyomásom. De, ha nagyon rosszak lettek volna a körülmények, akkor is örültünk volna neki, de nem ez volt a helyzet, a szerevezők valóban kitettek magukért, a szálloda kiváló, csakúgy, mint az ellátás, a versenyterem... Nagyon magas színvonalú verseny volt. Ritkaság ez errefelé, sőt azt is mondhatnám, hogy a világban is kevés ilyen színvonalas verseny van, ahol csapatbajnokság zajlik, sok résztvevővel.

Mekkora volt a szabadkai közönség érdeklődése csaknem kéthetes sakkbajnokság iránt?

– Tumultusról nem lehet beszélni, de szinte állandóan voltak látogatók, érdeklődők, s nem csak a szabadkai közönség jött el, hanem más városokból is átrándultak egy-egy napra az amatőr sakkozók vagy a sport kedvelői. Ez egy egyedüli lehetőség volt, hogy lássanak több, akár a világ élvonalába tartozó nagymestert is játszani. S ezt sokan kihasználták.

NŐI VB

Még nincs győztes

Az oroszországi Nalcsikban, a női sakkvilágbajnoki döntő második játszmája az orosz Alekszandra Kosztenjuk és a kínai Hou Yifan az 57. lépésben döntetlennel ért véget. A 14 éves Hou Yifan ezzel életben tartotta a reményeit. A négyjátszmásra tervezett párharcban Kosztenjuk 1,5:0,5-re vezet, a harmadik partiban Hou Yifan vezeti a világos bábukat.

Kizárás előtt a őrszállásiak

Az Észak-bácskai Sakkligában az előző fordulóból Őrszálláson félbeszakadt B. Mihajlović–Gakovo találkozóról még nem döntött a versenyfelelős, mivel a csapatok teljesen ellentétes jelentést küldtek. Úgy tűnik, erre nem is lesz szükség, mivel a 6. forduló foghíjas volt, ugyanis az őrszállásiak nem utaztak el Keresztúrra, így minden bizonnyal kizárják őket a további vetélkedőből.

Eredmények: Panonija–Bačka 2,5:5,5, Prigrevica–Crvenka 3:5, Topolya–Hajduk 5:3, Gakovo–Bezdan 4:4, Rusin–B. Mihajlović – elmaradt. A sorrend: Topolya 11 (31), Crvenka 9 (28,5), Bačka 8 (29,5), Prigrevica 7 (25), Hajduk 6 (24,5), Panonija 6 (23), Bezdan 4 (21,5), Gakovo 4 (18) (–1), Stanišić 1 (8,5), (–2), Rusin 0 (14,5) (–1) ponttal.

Döntetlen a rangadón

A Zombori Sakkligában Hódságon került sor a rangadóra, amelyen a Mladost és a paripási csapat megosztoztak a pontokon, ez az eredmény a hódságiak számára kedvező. Függetlenül attól, hogy még három kör van hátra, minden bizonnyal ők jutnak magasabb versenyfokozatba. Eredmények: Polet (R)–Lipar 6:2, Aleksa Šantić–Lemeš 2:6, Karavukovo–Sivac 4:4, Mladost–Miloš Rakić 4:4, Polet (K)–Bački Breg 3,5:4,5. A sorrend: Mladost 11 (37), Polet (R) 10 (32), Miloš Rakić 9 (33,5), Karavukovo 7 (27,5), Sivac 6 (24,5), Lemeš 5 (22,5), Bački Breg 5 (19), Lipar 4 (20,5), Polet (K) 2 (13,5), Aleksa Šantić 1 (10) ponttal.