2024. október 6., vasárnap

A harmadik győzelem

22. KÉZILABDA-VB – SVÉDORSZÁG – Magyarország–Japán 28:24 – Szerbia veszített Dániától, szerdán Horvátország következik
Momir Rnić a két dán, Jesper Nøddesbo (balról) és Mads Christiansen között próbál gólt szerezni (fotó: Beta)


Magyarország férfi válogatottja 28:24-re nyert Japán ellen a Svédországban zajló 22. Világbajnokság B csoportjának 4. fordulójában, s ezzel megszerezte harmadik győzelmét. Mivel a B csoport 4. fordulójának utolsó mérkőzésén Izland legyőzte Ausztriát, a magyar válogatott – függetlenül az utolsó csoportmérkőzéstől – bejutott a középdöntőbe. A két csapat 4:4-ig fej-fej mellett haladt egymással, utána azonban nyolc magyar gólra nem érkezett japán válasz (12:4), ám a félidő vége felé az ázsiai együttes feljött öt gólra (13:8). A második játékrészben volt 21:10 is, ám aztán a japánok vérszemet kaptak, s 26:23-ra zárkóztak fel, ám akkor szerencsére eladták a labdát, Császár pedig betalált.

A végén még mindkét együttes lőtt egy-egy gólt, s így alakult ki a 28:24-as végeredmény. Jó hír, hogy Katzirz Dávid a hétfői ujjsérülése után pályára lépett, s az is, hogy megérkezett Svédországba Pérez Carlos is, akire minden bizonnyal majd a középdöntős mérkőzéseken számít majd Mocsai Lajos.

A szerbeknek egy Balić hiányzik

Szerbia válogatottja hétfőn este nyolcgólos vereséget szenvedett Dánia ellen. A különbség túl nagy ahhoz képest, ami a pályán lejátszódott, hiszen az első félidő végéig a szerb együttes vezetett, ám a pár percnyi rövidzárlatot az északiak azonnal kihasználták, s kétgólos előnnyel mentek pihenőre. A második félidőben is ugyanez volt a képlet, amikor Veselin Vuković tanítványai kicsit közelebb kerültek a dánokhoz, azok rákapcsoltak, s végül magabiztos győzelmet arattak.

– Jól játszottunk, negyven percen keresztül jó tartottuk magunkat. A vereség okait elsősorban abban kell keresni, hogy háromszor annyi kiállításunk volt, mint a dánoknak, s az északiak legtöbbször kihasználták az emberelőnyös helyzeteket és megnyugtató előnyre tettek szert. Az utolsó tíz percben teljesen szétestünk: nem lett volna szabad megengednünk, hogy nyolcgólos különbség legyen a vége – nyilatkozta Vuković, aki hozzátette, nem volt elégedett néhány játékosának a hozzáállásával, de nem akarta a sajtónak megnevezni őket.

– Egyben biztos vagyok: nagy gond, hogy nincs egy vezéregyénisége a csapatnak. Sokan komótosan állnak a dolgokhoz, sok a felelőtlenül elhamarkodott támadás, és a találkozó egyes részeiben a védelem se működik. Ezt nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni, mivel ezt a hozzáállást a játékosok azokból a klubokból hozzák magukkal, amelyekben ők a sztárok. Nem tudom, ki és hogyan tanította őket a viselkedésre, de vagy elfelejtik ezeket a dolgokat, vagy nélkülem megy a szekér tovább.

Az újságírókat természetesen érdekelte, hogy mire számít a horvátok elleni mérkőzésen, amely ma 18 órakor kezdődik.

– A dánok elleni hibákat kielemezzük majd, s Horvátország ellen megpróbálunk nyerni. Tudom, hogy ez nagyon nehéz lesz, mert egy Szerbia–Horvátország-találkozó az mindig különleges, aminek én nem örülök. Jobban szeretném, ha ez csak egy szomszédos ország elleni találkozó lenne, s nélkülözne mindenféle politikai motivációt. Azt vettem észre, hogy a két válogatott játékosai ismerik egymást, a szállodában barátkoznak, így nincs ok arra, hogy ne a kézilabdáról szóljon a mérkőzés. Az együttes tagjai megnézték a Horvátország–Románia mérkőzést, én pedig még a Horvátország–Algéria-találkozót is láttam. Az egyik meccsen valaki megjegyezte, hogy Ivano Balić ismét élete formájában játszik. Ő egy zsonglőr, igazi művész, s pont egy ilyen játékos hiányzik a szerb válogatottból. Nekünk kiváló átlövőink vannak, de nincs egy jó játékmesterünk.

Arról, hogy Szerbia milyen esélyekkel jött Svédországba, Vuković a következőket nyilatkozta:

– Szerény célokkal érkeztünk a világbajnokságra. Nincsenek mögöttünk olyan eredmények, amelyek arra jogosítanának fel bennünket, hogy valami nagy dolgot véghezvigyünk. Néhány felkészülési mérkőzésen jól játszottunk, de nagy kérdés, hogy mennyi következtetést szabad leszűrni az Ausztria elleni fölényes győzelemből, ha a vb-n az osztrákok kikapnak Japántól. De a mi balkáni szokásaink alapján, ha valakit legyőzöl, a legjobb vagy, azonban ha veszítesz, akkor fogalmad sincs.

Ilić és HAAANSEEEN

Arra a kérdésre, hogy a horvátokat esélyesnek tekinti-e, Vuković a következőt válaszolta:

– Ez leginkább attól függ, hogy mennyire sikerül a csapatnak egy olyan légkört teremteni, amelyet a házigazda svédek élveznek, s rajtuk kívül a dánok is. Mindenki hallhatta, mit jelent az, mikor egy csapat élvezi a szervezők támogatását. Amikor Ilić adott gólt, a hangosbemondó annyit közölt: Ilić. Amikor azonban Hansen talált be a mi kapunkba, akkor következett a HAAANSEEEN! Sajnos, a mai kézilabdában ez így van: egyeseknek szabad, másoknak nem...

Eredmények, A csoport, 3. forduló: Németország–Spanyolország 24:26, Franciaország–Bahrein 41:17, Tunézia–Egyiptom 23:27. A sorrend: 1. Franciaország 6 (101:55), 2. Spanyolország 6 (80:64), 3. Németország 4, 4. Egyiptom 2, 5. Tunézia 0, 6. Bahrein 0 pont.

B csoport, 3. forduló: Magyarország–Brazília 36:24, Norvégia–Ausztria 33:27, Izland–Japán 36:22. 4. forduló: Japán–Magyarország 24:28 (8:13), Norvégia–Brazília 26:25, Ausztria–Izland 23:26. A sorrend: 1. Izland 8, 2. Magyarország 6, 3. Norvégia 6, 4. Ausztria 2, 5. Japán 2, 6. Brazília 0 pont.

C csoport, 3. forduló: Horvátország–Ausztrália 42:15, Románia–Algéria 14:15, Szerbia–Dánia 27:35. A sorrend: 1. Dánia 6 (121:69), 2. Horvátország 6 (95:51), 3. Szerbia 4, 4. Algéria 2, 5. Románia 0, 6. Ausztrália 0 pont.

D csoport, 3. forduló: Szlovákia–Argentína 18:23, Lengyelország–Chile 38:23, Svédország–Koreai Köztársaság 30:22. 4. forduló: Chile–Szlovákia 29:29, Koreai Köztársaság–Lengyelország 20:25, Svédország–Argentína 22:27. A sorrend: 1. Lengyelország 8, 2. Svédország 6, 3. Argentína 5, 4. Koreai K. 3, 5. Szlovákia 1, 6. Chile 1 pont.

A szerdai program

A csoport: Bahrein–Tunézia (18.00), Németország–Franciaország (18.15), Spanyolország–Egyiptom (20.30).

C csoport: Szerbia–Horvátország (18.00, SZRTV2, HRT2), Dánia–Algéria (20.15), Ausztrália–Románia (20.30).