2024. október 6., vasárnap

Pont nélkül és távol Londontól

22. KÉZILABDA-VB – SVÉDORSZÁG – Vujin: Nagyon sokat kell még dolgozunk

Szerbia férfi válogatottjának két mérkőzésen nem sikerült pontot szereznie a Svédországban zajló 22. világbajnokság középdöntős csoportjában, miután a vendéglátók elleni vereség után vasárnap este egy góllal, 27:26-ra veszített az előző, 2009-es világbajnokság bronzérmesétől, Lengyelországtól.

A vereség azt jelentette, hogy a Veselin Vukovićvezette együttes a legjobb esetben is csak negyedik lehet a csoportjában, de ehhez az is kell, hogy kedden Szerbia fölényesen nyerjen Argentína ellen, a horvátok pedig kikapjanak Lengyelországtól (a két mérkőzés közti gólkülönbség 23 találat kell, hogy legyen...). Amennyiben ez megtörténne, úgy a szerb válogatott a 4. helyen végezne a csoportjában, s a hetedik, olimpiai kvalifikációt érő helyért játszhatna.

A szerb újságok nem kímélték a válogatottat, amely szerintük a tapasztalatlanság, a gyengébb játékerő és a szerencse hátat fordítása miatt veszítettek Lengyelországtól. A tájékoztatási eszközök leszögezik: ha egy világbajnokságon a szerb válogatott csak az amatőrökből álló Ausztráliát tudja simán legyőzni, valamint végig szenvedve Algériát, illetve egy pontot képes szerezni az a Horvátország ellen, amely az utóbbi évek leggyengébb csapatával érkezett Svédországba, akkor nem nehéz leszűrni a tanulságot: Szerbia csak apró lépésekkel igyekszik utolérni a világ legjobb válogatottjait, amelyek jelenleg jóval előrébb állnak. A világbajnokság bebizonyította, hogy a szerb csapat nem képes folyamatosan magas szinten teljesíteni és koncentrálni, a végjátékra a játékosok elfáradnak, a játék irama lassú és a szélsők keveset vannak játékban. Ami pozitív, hogy a szerbiai játékosokban megvan az a potenciál, hogy jó csapatot alkossanak, hiszen többen közülük fontos szerepet játszanak klubjaikban. Jövőre Szerbia rendezi az Európa-bajnokságot, s az egy kiváló alkalom lesz, hogy sikerüljön felzárkózni a világ legjobbjaihoz. A svédek éltek az alkalommal: az előző vb-n a hetedik helyen végezte, most pedig már biztosították helyüket a legjobb négy között.

A lengyelek elleni találkozó első félidejében a két válogatott fej-fej mellett haladt, s a félidőre egygólos szerb vezetéssel (11:10) mehettek a csapatok. A folytatásban a lengyel együttes fokozatosan növelte az iramot, s 17:13-ra, majd a 42. percben 20:15-re elhúzott. Vuković időkérése azonban segített: Stanić helyére Marjanac érkezett, aki öt lövést hárított, s ennek köszönhetően Szerbia hét perc alatt egyenlített. Négy perccel a mérkőzés vége előtt 25:25-nél a szerb válogatott emberelőnybe került, azonban a csapatkapitány, Mladen Bojinovićkezdőkre jellemző hibája után a lengyeleké lett a labda. Bojinović ugyanis lépéshibát vétett, s amikor ezt a bírók jelezték, utána még el is lőtte a labdát, amiért két percre kiállították. Ilić átadása után Toskić vezetéshez juttatta Szerbiát, de a lengyelek kihasználták az emberelőnyt, s előbb egyenlítettek, majd tizenegy másodperccel a vége előtt a győztes gólt is megszerezték.

A sajtótájékoztatón a két szövetségi kapitány, Veselin Vuković és Bogdan Wenta is megemlítette a szerencsét: az előbbi, hogy elpártolt tőlük, az utóbbi pedig azt, hogy rájuk mosolygott. A szerb válogatott legeredményesebb játékosa, a tizenegy gólig jutó Marko Vujin a következőket nyilatkozta:
– Nem tudom mi történik velünk: a legerősebb válogatottak ellen 45 percen át fantasztikusan játszunk, utána azonban hullámvölgybe kerülünk. Nagyon sokat kell dolgozunk, hogy a jövő évi Európa-bajnokságon, amelynek mi vagyunk a házigazdái, Szerbia egy erős válogatott legyen. A lengyelek elleni mérkőzés egyik pillanatában elhittem, hogy nyerhetünk, utána azonban emberhátrányba kerültünk, kaptunk egy szerencsétlen gólt, s már arra sem maradt időnk, hogy labdával felérjünk az ellenfél kapujáig.

A 2. forduló: Szerbia–Lengyelország 26:27 (11:10)
Szerbia: Marjanac (5 védés), Šešum 1, Vujin 11, Nikčević, Ćurković, Toskić 2, Stanić (7 védés), Ilić 2, Bojinović 1, Marković 3, Prodanović 2, Stojković 2, Rnić, Vilovski, Vučković 2, Stanković.
Lengyelország: Szmal (9 védés), Jaszka, Kuchczynski, Tkaczyk, Tomczak 1, Bielecki 4, Siodmiak, Jurecki 1, Jurasik 3, Wyszomirski (3 védés), Grabarczyk, Tluczyinski 10, Jurkiewicz 1, Lijewski 4, Rosinski 2, Zaremba 1.

A csoport többi mérkőzésén: Svédország–Horvátország 29:25, Argentína–Dánia 24:31, Lengyelország–Szerbia 27:26.

A táblázat:

1. Dánia 4 4 0 0 127:107 8

2. Svédo. 4 3 0 1 103:97 6

3. Lengyelo. 4 2 0 2 99:101 4

4. Horváto. 4 1 1 2 114:105 3

5. Argentína 4 1 0 3 92:113 2

6. Szerbia 4 0 1 3 101:114 1

A keddi program

I. középdöntős csoport: Németország–Norvégia (16.15), Magyarország–Spanyolország (18.30, Sport1), Izland–Franciaország (20.45).

II. középdöntős csoport: Lengyelország–Horvátország (18.15), Szerbia–Argentína (20.15, SZRTV2), Dánia–Svédország (20.15).