2024. október 6., vasárnap

Csonka forduló egy rangadóval

ASZTALITENISZ

Csehország nemzetközi ifjúsági bajnoksága miatt csonka fordulót rendeznek a hétvégén a szerbiai férfi- és női Szuperligában, de a hat mérkőzés közül egyik rangadónak számít, hiszen a Partizan fogadja a szabadkai Spartacust. Az őszi idényben a két csapat a bácskai városban mérte össze erejét, s a Pető Zoltán, Kószó Attila, Lorencio Lupulescu alkotta Spartacus 3:2-re nyert.

Nagyon bízok a győzelemben, s hiszem, hogy Belgrádból két ponttal a tarsolyunkban térünk majd haza – mondta a temerini Pető Zoltán, aki hozzátette, két ok miatt is optimista: az egyik, hogy a csapat valamennyi tagja az elmúlt két hétben folyamatosan együtt készült. Előbb Szabadkán, ezen a héten pedig Temerinben edzettek, s habár hivatalosan őt tekintik az együttes első számú játékosának, Kószó és Lupulescu jelenleg nagyon jó formában van.

A két csapattársam remekül játszik, aminek örülök, mert így könnyebben nyerhetünk a Partizan ellen. A formaidőzítés azonban aggaszt is, mert nehéz elképzelni, hogy mindkettőjüknek sikerül majd átmenteni a formájukat a következő hónapokra, amikor a Crvena zvezda és a Banat ellen kell bizonyítanunk. Az biztos, hogy nehezebb lesz győzni, mint Szabadkán, mivel a Partizannak elég sok szurkolója van a hazai mérkőzéseken, de ennek ellenére hiszem, hogy az eredmény simább lesz, mint az őszi idényben. Persze ez az egész csak akkor érvényes, ha a Partizanban a két Čonić, Denis és Danijel, valamint Miloš Savić áll asztalhoz. Ha azonban Bojan Milošević is tagja lesz a csapatnak, akkor bármi megtörténhet.

A 11. forduló párosítása, férfiak: Banat–Faks (szombat, 18 óra), Stenes–Versec (szombat, 18 óra), Partizan–Spartacus (szombat, 18 óra), a Crvena zvezda–Vojvodina és az IMT–Kikinda találkozókat elhalasztották.

Nők: Topolya–Novi Sad (vasárnap, 10 óra), Smederevo–Dunacséb (szombat, 18 óra), a Vojvodina–Versec mérkőzés lapzárta után ért véget, a Flip–Zenta és az Obilić–Csóka mérkőzéseket elhalasztották.



Tóth 16. Európa Top 12-je

Az asztaliteniszezők hétvégi, belgiumi Európa Top 12 bajnokságának egyetlen magyar résztvevője, Tóth Krisztina azt mondta: elsődleges célja, hogy továbbjusson a csoportjából, tavalyi teljesítményének, az éremszerzésnek a megismétlését most nagyon nehéz feladatnak tartja. A négy olimpián szerepelt, hétszeres kontinensbajnok játékos eddig háromszor állhatott dobogóra a rangos viadalon: 2005-ben második, 2003-ban és 2010-ben pedig harmadik lett.
– Az idei mezőny sokkal erősebb, mint a tavalyi. A 12 induló közül hét honosított, ázsiai származású asztaliteniszező, így már azt is sikernek könyvelném el, ha a csoportomból bekerülnék a negyeddöntőbe. Persze nem mondom, hogy nem örülnék egy éremnek, de ezt most nem tartom reális célkitűzésnek – fogalmazott az MTI érdeklődésére Tóth, aki pályafutása során immár 16. alkalommal állhat asztalhoz az Európa Top 12-n, s mint mondta, erre nagyon büszke. A liege-i viadal 12-12 versenyzőjét péntek délután négy háromfős csoportba sorsolták, a triók első két-két helyezettje jut a negyeddöntőbe, amelytől egyenes kieséses rendszerben folytatódik a küzdelem.
A férfiaknál tavaly ötödik elsőségét szerezte meg a német Timo Boll, aki azonban bizonyosan nem védi meg címét, csütörtökön ugyanis bejelentette, hogy visszalép.

Az Európa Top 12 mezőnye, nők
: Li Jiao (holland), Wu Jiaduo (német), Shen Yanfei (spanyol), Viktorija Pavlovics (fehérorosz), Li Jie (holland), Li Qian (lengyel), Kristin Silbereisen (német), Daniela Dodean (román), Hu Melek (török), Liu Jia (osztrák), Elizabeta Samara (román), Tóth Krisztina (magyar).
Férfiak: Vlagyimir Szamszonov (fehérorosz), Dimitrij Ovtcharov (német), Patrick Baum (német), Werner Schlager (osztrák), Alekszej Szmirnov (orosz), Tiago Apolonia (portugál), Chen Weixing (osztrák), Adrian Crisan (román), Kalinokosz Kreanga (görög), Bastian Steger (svéd), Par Gerell (svéd), Jean-Michel Saive (belga).
Szombaton a csoportmeccsek és a negyeddöntők szerepelnek műsoron, vasárnap 10 órakor az elődöntőket, 15 órakor a női, 16 órakor pedig a férfidöntőt rendezik.