2024. október 6., vasárnap

Meddig tart a ciprusi csoda?

LABDARÚGÁS – BAJNOKOK LIGÁJA

Két mérkőzéssel folytatódik a Bajnokok Ligája, pontosabban fogalmazva, kettővel kezdődik meg a kieséses szakasz. A mai játéknapon a 2011/2012-es idény meglepetéscsapata, a ciprusi APOEL és a címvédő, a Barcelona is pályára lép.

A ciprusiak Lyonban vendégszerepelnek, s az ő malmukra hajtja a vizet, hogy mint csoportelső a visszavágón saját közönségük előtt harcolhatják ki a továbbjutást. A szerb Ivan Jovanović edzette ciprusi együttes 9 ponttal végzett a G csoport élén, megelőzve a Zenitet, a Portót és a Sahtart. Négy nappal ezelőtt a ciprusi bajnokságban 2:1-re nyertek az Etnikosz ellen: a siker kovácsa a két gólt szerző Constantinos Charalambides volt. A Lyon egy csúfos vereséggel hangolt a mai mérkőzésre: Rémi Garde csapata a 14. helyezett Caen ellen szenvedett vereséget saját közönsége előtt. A lyoniak gólját Lopez lőtte büntetőből négy perccel a találkozó vége előtt, amikor már az ellenfél 2:0-ra vezetett. Nagy kérdés, hogy az APOEL képes-e folytatni remek játékát a nemzetközi porondon, s ha igen, akkor az mire lesz elég a Lyon ellen.

A másik mai összecsapáson a Barcelonának Leverkusenben lesz alkalma javítani, s feledtetni a szombati, Osasuna elleni vereséget.

– Azért harcolunk, hogy megvédjük a címünket, ehhez úgy kell futballoznunk, mint szombaton a második félidőben – mondta Josep Guardiola, a katalánok vezetőedzője arra utalva, hogy az Osasuna stadionjában elsősorban az első játékrészben nyújtott gyengébb produkció okozta a Barcelona vereségét. A pamplonai találkozón Guardiola 2008 óta tartó regnálása során először fordult elő, hogy csapata kétgólos hátrányt szedett össze a szünetig bajnoki összecsapáson.

– Fájdalmas vereség volt. A második félidőben sikerült javítanunk, de ez most kevésnek bizonyult – mondta Andres Iniesta, akit a hozzá hasonlóan világ- és Európa-bajnok Xavival együtt pihentetett Guardiola a találkozón.

A Bayer legnagyobb problémája, hogy nélkülöznie kell csapatkapitányát, Michael Ballackot, aki a vasárnapi tréningen izomsérülést szenvedett.

– Elöl nagyon kell összpontosítanunk, mert nem lesz sok lehetőségünk a Barcelona ellen – jelölte meg az esetleges siker kulcsát Robin Dutt, a gyógyszergyáriak vezetőedzője, akinek csapata a hétvégén egygólos vereséget szenvedett a listavezető dortmundi Borussiától, így jelenleg hatodik a német bajnokságban.

Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő, első mérkőzések, a mai program: Lyon–APOEL (DigiSport), Bayer Leverkusen–Barcelona (SZRTV1).

Mindkét mérkőzés 20.45-kor kezdődik.