2024. október 6., vasárnap

Mazzarri a lelátón, Vágner Brazíliában

LABDARÚGÁS – BAJNOKOK LIGÁJA

Walter Mazzarri, a Napoli edzője a lelátón nézi majd a Chelsea elleni mérkőzéseket

Mire lehet képes a két hónapja „téli álmát alvó”, hiányzók miatt megtizedelt moszkvai CSZKA a spanyol bajnokságban remekelő Real Madrid ellen? Mekkora hátránya származik majd a Napolinak abból, hogy edzője a Chelsea elleni mérkőzésen a kispad helyett a lelátón kénytelen végignézni a találkozót, s sikerül-e a londoniak kapusának a hibázni képtelen Cavani lövését hárítani? Ezek azok a kérdések, amelyekre ma biztosan választ kapunk.

A házigazda CSZKA Moszkva aligha, az orosz tél már jelentősebb mértékben veszélyeztetheti a Real Madrid sikerét. A spanyol együttes legfőbb gólfelelőse, a portugál Cristiano Ronaldo tovább növelné BL-góljainak számát: a fővárosiak színeiben 123 meccsen lépett fel, és immár 121 találatnál tart, eddigi 22 realos BL-szereplését tekintve pedig 16 alkalommal volt eredményes. Az esetleges nagy hideg és a havazás nehezítheti meg leginkább a királyi gárda helyzetét, és bár a két együttes még sosem futott össze nemzetközi futballterepen, a CSZKA jobb híján abba belekapaszkodhat, hogy eleddig még egyszer sem kapott ki spanyol csapattól. Egészen pontosan az eddigi öt spanyolországi riválissal vívott meccse közül hármat megnyert, kettőt pedig döntetlennel zárt. E szezonbéli általános BL-mérlege viszont nem ad okot bizakodásra hívei körében, merthogy a moszkvai alakulat három hazai mérkőzéséből kettőt is elveszített. További statisztikai „ellenvetésnek” hozható fel, hogy a Real kivétel nélkül megnyerte orosz csapatok elleni legutóbbi három találkozóját, viszont az is igaz, hogy a blancók eddigi nyolc vizitjük alkalmával csupán egyszer tudtak győztes csapatként távozni Moszkvából. Mivel az orosz bajnokságban téli szünet van, így a moszkvaiak két hónapja nem játszottak tétmeccset, s nemcsak ez, hanem az a tény is a Real Madrid malmára hajtja a vizet, hogy az orosz csapatból már egy ideje hiányzik Igor Akinfejev kapus, akit a többnyire csak a II. ligában szereplő Szergej Csepcsugov, valamint a 16 éves újonc, Szergej Revjakin helyettesít. A gólokért felelős Vágner Love január 25-én kétéves és 10milliót eurót érő szerződést írt alá a Flamengóval, s karácsony óta Brazíliában tartózkodik. S hogy a moszkvaiak gondja még nagyobb legyen, Kiril Nababkin és Pavel Mamajev eltiltás miatt nem léphet ma este pályára…

Vágner Love már nem a moszkvai CSZKA színeiben lövi a gólokat

A másik mai találkozón a hazaiaknak több esélyük van a győzelemre, mint a CSZKA-nak. A Napoliból a hírek szerint hiányzik majd Campagnaro, ugyanis a hátvéd a Fiorentina elleni 3:0-s győzelem során megsérült, s helyén Grava léphet pályára. Egy biztos hiányzójuk lesz az olaszoknak: az UEFA Fellebbviteli Testületének döntése értelmében a Napoli edzője, Walter Mazzarri csak a lelátóról nézheti végig csapata mindkét, Chelsea elleni BL-meccsét, miután a december 7-i, Villarreal elleni BL-csoportmeccsen pályára nem illő viselkedése miatt a lelátóra száműzték. A londoniak közül John Terry sérüléssel bajlódik, de mivel már edzett, így bizonyára ott lesz a pályán. Továbbra is kérdéses Ashley Cole szereplése, akit Ryan Bertrand helyettesített a hétvégi FA-kupa-találkozón.
Az itáliai együttes saját közönsége előtt bárkire nézve veszélyes, másfelől a vendégcsapat meglehetősen kiegyensúlyozatlan teljesítményt nyújt ebben a szezonjában, jellemző adat, hogy legutóbbi tíz bajnokija közül csupán kettőn győzött. Az is a talján alakulat mellett szól, hogy legutóbbi tíz „euromeccsén” veretlen maradt, és gólt is alig kapott. Vendégszemszögből nézve sem túl jók a kilátások: korábbi tíz olaszországi kiruccanásán csak egyszer tudott diadalmaskodni a Chelsea (2003. november, Lazio, 4:0). A fővárosi Kékekre amúgy lassan afféle összangliai kötelezettség hárul, lassan már csak tőle várhatják a szigetországban, hogy talpon marad a Bajnokok Ligájában, amelytől már búcsúzott a két manchesteri gárda, a City és a United, s múlt heti, 4:0-s veresége nyomán – amelyet olasz ellenféltől, a Milantól szenvedett el – a kiesésnek egészen a közelébe jutott az Arsenal is.
Lehet, hogy ezt a szempontot is mérlegelte a keddi ütközet előtt a Napoli támadója, Edinson Cavani, amikor ekként fogalmazott a Fiorentina otthonában aratott győzelem után:
– Ugyanilyen mentalitással kell játszanunk a Chelsea ellen is, csak akkor nyerhetünk. Győzni akarunk, és továbbjutni, amire megvan az esélyünk, de roppant nehéz mérkőzésre számítok – mondta az uruguayi, aki a BL-ben négyszer találta el a kaput, s valamennyi lövéséből gól született.
Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő, első mérkőzések, a mai program: CSZKA Moszkva–Real Madrid (18 óra, Arenasport3), Napoli–Chelsea (20.45, SZRTV1).