2024. október 6., vasárnap

„Más meccs lesz, mint Valladolidban”

KÉZILABDA – BAJNOKOK LIGÁJA
Marko Krivokapić (balról): a Valladolid célja, hogy mindkét hátralevő mérkőzését megnyerje

Fontos mérkőzés előtt áll a Pick Szeged csapata: a Tisza-partiak szombaton 18 órától a Bajnokok Ligája C csoportjában a spanyol Cuatro Rayas BM Valladolid ellen lépnek pályára, s egy győzelemmel biztos, hogy bejutnának a legrangosabb kupaküzdelem nyolcaddöntőjébe.

A Tisza-partiak miután az előző fordulóban kikaptak a svájci Kadetten Schaffhausentől, s jelenleg a csoport negyedik, de még továbbjutást jelentő helyén állnak. A spanyol csapat eddig 11 pontot gyűjtött, kettővel kevesebbet, mint az első helyen álló Csehovszki. Ami a szegedieket illeti, a legutolsó hírek szerint a magyar válogatott Törő Szabolcs pályára lép a spanyolok ellen, a szlovák Tomás Stranovsky azonban vállsérülése miatt nem játszhat.

A Valladolid csapatában két szerbiai játékos, Davor Čutura és Marko Krivokapić szerepel. A Szeged elleni meccsről a zentai születésű Krivokapić nyilatkozott a Magyar Szónak:

– Csütörtökön három órás edzésünk volt, amelyből 75 perc a szegediek eddigi találkozóira és azoknak az elemzésére ment el. Nekünk fontos lesz a szombati mérkőzés, mivel a hét közepén az orosz Csehovszki Medvegyi vereséget szenvedett Svájcban, s így, ha legyőzzük a Pick Szegedet, akkor matematikailag még van esélyünk az első hely megszerzésére. A célunk, hogy mindkét hátralevő mérkőzésünket, a szegedit és az utolsó fordulóban saját közönségünk előtt a Kadetten Schaffhausen ellenit is megnyerjük.

A Valladolid a legjobb felállításban lép pályára a Szegeden?

– Igen, mivel szerencsére nincs sérültünk. Az utóbbi időben a jobb átlövőnk, a 24 éves Gurbindo Martinez panaszkodott hátfájásra. Ő néhány edzést ki is hagyott, de a meccseken pályára lépett, s mindig hozzáteszi a jó teljesítményét a csapatéhoz.

A szegediek berkeiben már egy ideje lázas találgatás folyik, hogy, ha a Minszk a hétvégén nyer az Aalborg ellen, akkor az utolsó fordulóban a Csehovszki Medvegyi, a szovjet testvériség-egység elvét alkalmazva, átengedi a pontokat a fehéroroszoknak.

– Ezt a lehetőséget szerintem azonnal ki lehet zárni, hiszen a Csehovszki a csoport első helyének a megszerzése a cél, ha ugyanis a második helyen végeznek, akkor az én számításaim szerint a Hamburgot, a Barcelonát, a Zagrebet vagy a Flensburgot kapják majd ellenfélnek... Az én véleményem, hogy ezzel a lehetőséggel nem is kell számolni, vagyis az utolsó csoportmérkőzésén a Csehovszki biztosan le fogja győzni a Minszket.

Valladolidban három góllal, 26:23-ra nyertetek. Milyen mérkőzésre számítasz Szegeden?

– Egész más találkozóra van kilátás, mint amilyen a tavaly október idusán lejátszott mérkőzés volt. Akkor folyamatosan vezettünk hat-hét góllal, a szegediek azonban nem adták fel, folyamatosan csökkentették a hátrányt, de igazából nem volt veszélyben a győzelmünk. Szegeden biztos, hogy a vendéglátók jobban játszanak majd, mint Valladolidban tették, s a fantasztikus hangulatot teremtő Tisza-parti közönség is fontos tényező lehet. Ezeket figyelembe véve, egy nagyon nehéz mérkőzésre számítok.

Furcsa, de a Valladolid a Bajnokok Ligájában az eddig megnyert négy mérkőzéséből háromszor idegenben gyűjtötte be a győzelemért járó két pontot.

– Sokat beszéltünk erről, mert ez számunkra is érthetetlen. A hazai meccseken nem játszunk rosszul, inkább az a gond, hogy öt perccel a vége előtt még néhány góllal vezetünk, a végjátékot azonban elrontjuk, elkönnyelműsködjük. Fontos pontokat veszítettünk így el az oroszok és a fehéroroszok ellen, amelyek nagyon hiányoznak majd a végső elszámolásnál.

Mi vagy ki döntheti el a szombati találkozó győztesét?

– Egyént nem tudnék kiemelni a csapatunkból, mivel mi főleg a védekezésre fektetjük a hangsúlyt. Ebben az idényben a támadójátékunk akadozik, nem olyan jó, mint tavaly, s ezért a védelemre nagy teher hárul. Ha hátul jól megoldjuk a feladatokat és a kapusunk is jó napot fog ki, akkor gyors ellentámadásokkal sok csapat életét megkeseríthetjük. Ha azonban a hátsó alakzat csődöt mond, akkor már nagy bajban vagyunk.

Decemberben Zentán téged választottak meg a város legjobb sportolójának, aki külföldön szerepel. Hogy fogadtad a hírt?

– Szeretném megköszönni a díjat. Amikor meghallottam, nem is jutottam szóhoz, nagyon meglepődtem és megörültem, s nagyon büszke is voltam. Jóleső érzés volt, hogy szülővárosomban, amelyet a mai napig imádok, nem felejtettek el, s megpróbálom majd a tudásom legjavát nyújtani, hogy a jövőben is öregbítsem a városom hírnevét.

Bajnokok Ligája, B csoport: Kolding–Veszprém (szombat, 16.10, Viasat), Sävehof–Hamburg, Montpellier–Tatran Presov. A sorrend: 1. MKB Veszprém 14, 2. Montpellier 12, 3. Kolding 10, 4. Hamburg 9, 5. Sävehof 2, 6. Tatran Presov 1 pont.

C csoport: Pick Szeged–Valladolid (szombat, 18 óra, Viasat), Dinamo Minszk–AaB. Korábban játszották: Kadetten Schaffhausen–Csehovszki Medvegyi 32:29.

A sorrend: 1. Csehovszki M. 13, 2. Valladolid 11, 3. Kadetten Sch. 9, 4. Pick Szeged 8, 5. Dinamo Minszk 5, 6. AaB 4 pont.