2024. október 6., vasárnap

Az Inter két arca

Ranierit a munkahelyének megőrzése, Deschamps-ot Del Piero szerződtetése foglalkoztatja - LABDARÚGÁS – BAJNOKOK LIGÁJA
Az utóbbi öt mérkőzésen nem sok oka volt az örömre: Caludio Ranieri, az Inter edzője



Egyszer fenn, egyszer lenn: így jellemezhető az Inter 2011/2012-es idénye, s jós legyen a talpán, aki megmondja, hogy a bajnokságban produkált rossz széria után a Bajnokok Ligája 2009/2010-es idényének győztese mire lesz ma képes a Marseille otthonában.

A milánóiak rosszul kezdték a bajnokságot, ám egy hét mérkőzésből álló győzelmi sorozattal január végén feljöttek a negyedik helyre, s csak hat pont volt a hátrányuk az élen álló Juventusszal szemben.
Az elmúlt öt fordulóban azonban csak egy pontot szereztek (Palermo 4:4), s négyszer veszítettek (Lecce 0:1, Roma 0:4, Novara 0:1, Bologna 0:3), ami igencsak rossz előjel a mai Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő előtt. Az Inter az olasz bajnokságban a hetedik helyen áll, s 14 ponttal gyűjtött kevesebbet, mint a táblázatot vezető Milan. A BL-ben is hasonlóan rapszodikus teljesítményt nyújtottak: a rajton saját közönségük előtt veszítettek a török Trabzonspor ellen, utána azonban legyőzték a moszkvai CSZKA-t és kétszer a Lille-t, majd egy döntetlen (Trabzonspor 1:1) és egy újabb milánói vereség (CSZKA 1:2) következett. Hiába hozta vissza a BL-indulásról szőtt álmokat, s hiába jutott tovább a csoport első helyén a BL-ben, Claudio Ranieri edző alatt igencsak ingataggá vált a kispad. Jó hír számára, hogy a Stade Velodromban már számíthat a sérülésből felépült Samuelre, Sneijderre és Forlánra is.
A Marseille utolsó két bajnokiján összesen két pontot gyűjtött (Lyon 2:2, Valenciennes 1:1), de még így is a negyedik helyen áll a bajnokságban, igaz a második helyezett Montpellier mögött tizenegy pontos hátrányban van. A francia együttes az UEFA-kupa 2003/2004-es idényében találkozott az Interrel, s akkor a Marseille mindkét mérkőzést 1:0-ra nyerte meg. A statisztikából kiindulva sok gólra a mai találkozón sem kell számítani, hiszen a francia csapat 14-szer találkozott olasz ellenféllel, s még sosem lőtt egy gólnál többet (öt győzelem, öt vereség, négy döntetlen). Két legutóbbi hazai BL-meccsén a Marseille 1:0-ra kapott ki az Arsenaltól és az Olimpiakosztól. Érdekesség, hogy az Inter legutóbbi négy BL-gólját négy argentin labdarúgó (Samuel, Milito, Álvarez és Cambiasso) lőtte, s a BL idei szezonjában a milánóiak lőtték a legtöbb gólt szöglet után: Ranieri csapat háromszor volt eredményes. Ami a csatárok és a támadó középpályások teljesítményét illeti, a franciák nem dicsekedhetnek: a lövéseiknek mindössze 38 százaléka találta el a kaput, amivel a BL-nyolcaddöntőjében szereplő 16 csapat között az utolsó helyen állnak. Kicsit talán furcsának tűnhet, hogy míg Marseille-ben mindenki az Inter elleni találkozóval foglalkozik, addig a klub edzője, Didier Deschamps arról nyilatkozott, hogy szívesen látná csapatában a 37 éves Alessandro Del Pierót. A torinói klub gólrekorderének (205 találat az olasz ligában, 315 összesen) megmondták, hogy nem hosszabbítják meg nyáron lejáró szerződését, s Deschamps, aki még játékosként BL-t nyert Del Pieróval, s edzője is volt a Serie B-ben, közölte: „ha úgy dönt, hogy Marseille-ben folytatja pályafutását, tárt karokkal várom majd”.
A várható kezdőcsapatok, Marseille: Mandanda, Fanni, N'Koulou, Diawara, Traore, A. Diarra, Kabore, Amalfitano, Valbuena, Brandao, A. Ayew.
Inter: Julio Cesar, Maicon, Lucio, Ranocchia, Nagatomo, J. Zanetti, Cambiasso, Poli, Sneijder, Pazzini, Forlan.
A másik mai találkozó esélyese a Bayern München, amely a bázeli St. Jakob-Parkban lép pályára. A vendéglátó együttes a csoportküzdelmek során tíz gólt kapott, amivel mindenkit megelőzött, más kérdés, hogy a Basel szakvezetése ennek az adatnak biztosan nem örül. A Baselnak már a nyolcaddöntőbe jutás is haditett, hiszen korábban ezt egyetlen svájci csapatnak sem sikerült. A statisztikából az is megállapítható, milyen találkozóra van kilátás: mivel a bajorok a 11 BL-góljukból kilencet az első félidőben lőttek, így ők ma is támadólag lépnek majd fel, s abban bíznak, hogy gyorsan megszerzik a vezetést. A Basel a csoportkör során három gólt is ellentámadásból lőtt, s minden bizonnyal ugyanezt a taktikát alkalmazva a müncheniek ellen megpróbálják növelni ezt a számot. A Bayern München ötször játszott svájci csapattal, s a négy győzelemből kettőt tavaly, a Basel ellen gyűjtött be a BL-csoportkörben (3:0, 2:1).
Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő, első mérkőzések, a mai program: Marseille–Inter (SZRTV1), Basel–Bayern München (arenasport3, HRT2).