2024. október 6., vasárnap

Megjelent Gligorić albuma

SAKK

A hét közepén Belgrádban mutatták be először a nagyközönségnek a 88 éves Svetozar Gligorić nagymester művét, a 12 dalt tartalmazó albumot, amely a „Hogyan éltem túl a 20. századot” címet viseli.

Az albumon több zenei műfaj is felfedezhető, kezdve a raptől egészen a bluesig.

– Az életem egyik kedvenc része a zene, amely három éves korom óta fontos szerepet játszik az életemben, vagyis az írást, az olvasását és a sakkot is megelőzte – mondta a hat nyelven beszélő Gligorić. Később az élet a sakk és az újságírás felé sodort, a NIN-ben, a Borbában és a Belgrádi Rádióban is dolgoztam, de a zene iránti szeretetem ekkor sem csökkent, hiszen tovább folytattam a hanglemezek gyűjtését, s nyugodtan mondhatom, hogy a klasszikus, a rock és a pop zene jó ismerője is vagyok. Habár a lakásunkban két zongora is volt, nem akartam „zajt” csapni, hogy ne idegesítsem a feleségemet.

Tizenhat évvel ezelőtt, amikor Danica elhunyt, elkezdtem ismét a zenén gondolkodni, azonban már nem mint hallgató, hanem mint alkotó.A barátok, valamint a zeneakadémia két tanárának Aleksandar Vujić és Branislava Pipović segítségének köszönhetően összeszedtem a bátorságomat és elkezdtem komponálni. A számítógép segítségével megtanultam, hogyan kell elmenteni egyes részeket. Hat évvel ezelőtt komponáltam életem első dalát, amely ezen az albumon is megtalálható. Az, hogy sakkozó voltam, sokat segített, hiszen a sakkban is a leglogikusabb megoldást kereste az ember, a zenében pedig ugyanerre törekedtem a hangjegyek segítségével.

Gligorić elmondta, hogy nemcsak zenét szerzett, hanem néhány szöveget is írt, sőt, néhány dalban még a hangjával is találkozhatnak a hallgatók.

– Életem során, amikor a partizánok között harcoltam, legkevesebb ötször voltam életveszélyes helyzetben, s ezen kívül hatszor volt olyan repülőutam, amelyen nem sok kellett, hogy tragédia történjen. Egyszer azt mondtam, ha önéletrajzot kellene írnom, akkor a könyvnek a címe biztosan az lenne, Hogyan életem túl a 20. századot, s ezt az ötletemet a barátaim felhasználták az album névadására.

Svetozar Gligorić február 2-án töltötte be 88. életévét. Jelenleg a világon ő a második legidősebb nagymester, csak az orosz
idősebb nála, aki 1922. február 8-án született. Gligorić 1950. és 1980. között tagja volt a jugoszláv sakkválogatottnak, amely az akkori szovjet válogatott mögött a világ második legerősebb együttesének számított. A sakkolimpiákon egy arany-, hat ezüst- és hat bronzérmet gyűjtött, s 1958-ban a müncheni olimpián a legjobb első táblás sakkozó volt, amiért egyéni olimpiai aranyérmet kapott. Több, mint 20 könyvet írt a sakkról, amelyek közül az Évszázad mérkőzése címet viselő kiadvány volt a legsikeresebb: a Fischer–Szpasszkij-mérkőzésről írt könyve több mint 400 000 példányban kelt el. 81 évesen kezdett el „zeneiskolába” járni, s magánúton befejezte a zeneakadémiát.