2024. október 6., vasárnap

Győzelmek a végére?

ASZTALITENISZ
Molnár Mónika, a szerbiai válogatott játékosa

A csoportkör utolsó, hatodik fordulóját rendezik ma az Európai Nemzetek Ligájában, az elődöntőbe kerüléshez magyar részről mind a nőknél, mind a férfiaknál győznie kell a magyar válogatottnak, a szerbiai válogatottaknak pedig már nincs esélyük az első két hely megszerzésére, ennek ellenére mindkét válogatottnak megvan az esélye, hogy győzelemmel búcsúzzon.

A challenge divízióban szereplő Szerbia nem a legerősebb felállításban (Erdélyi Annamária és Fehér Gabriella nélkül) utazott el Svédországba, a Molnár Mónika (250. a világranglistán), Marija Galonja (361.), Andrea Todorović (153.) összetételű csapat célja azonban nem a tisztes helytállás, ugyanis a svédek a fiatalok tűzkeresztségére használják fel a mai mérkőzést, hiszen Daniela Moskovits (473.), Michelle Quach (585.), valamint a két újonc, Jeniffer Jonsson (702.) és a világranglistán nem jegyzett Linda Bergström alkotják az északiak válogatottját.
A Téglás Péter irányította, élvonalban szereplő Magyarország női együttese két győzelemmel és három vereséggel áll a sorozatban, és zárómérkőzésén az igencsak erős horvátokat fogadja a Marczibányi téri Ormai László Csarnokban. Győzelem esetén a gárda Románia mögött a kvartett második helyén végezne, az erőviszonyok alapján ugyanis kizárt, hogy a jelenlegi éllovas vereséget szenvedjen az igencsak tartalékossá vált olasz csapattól. A találkozóra a 2007-ben Eb-győztes magyar csapat mindhárom, jelenleg Németországban légióskodó tagja (Lovas Petra, Póta Georgina, Tóth Krisztina) hazaérkezik, de mellettük a szintén kontinensbajnok csapattag Li Bin, valamint a két fiatal, Ambrus Krisztina és Madarász Dóra is bevetésre kész.

A challenge divízióban érdekelt, s csoportjukban jelenleg harmadik férfiakra rendkívül nehéz feladat vár, hiszen nekik Franciaországban kellene bravúrgyőzelmet aratniuk ahhoz, hogy a második helyen zárjanak. Harczi Zsolt Jakab Jánost, Kosiba Dánielt és Pattantyús Ádámot nevezte a meccsre. Szerbia férfiválogatottja (Aleksandar Karakašević, Marko Jevtović, Pető Zsolt, Bojan Crepulja) Belgrádban a kvartettben már gyakorlatilag csoportgyőztesnek tekinthető Horvátország ellen állnak asztalhoz, s megpróbálnak visszavágni a 3:2-es vereségért. A Belgrádi Asztalitenisz-szövetségből érkező információk szerint a Szerbia–Horvátország mérkőzést a helyszínen tekinti meg a jugoszláv asztalitenisz legendája, Dragutin Šurbek, aki a Zágrábi Asztalitenisz-szövetség elnöke.
A mai program, Európai Nemzetek Ligája, 6. (utolsó) forduló, nők, premier divízió, A csoport:
Magyarország–Horvátország (Budapest, 17 óra), Olaszország–Románia (Milánó, 18.30). A sorrend: 1. Románia 3 győzelem/2 vereség, 2. Horvátország 3/2, 3. Magyarország 2/3, 4. Olaszország 2/3.

Challenge divízió, A csoport: Svédország–Szerbia (Köping, 18.30), Oroszország–Csehország (Moszkva, 10 óra). A sorrend: 1. Csehország 4 győzelem/1 vereség, 2. Oroszország 3/2, 3. Szerbia 2/3, 4. Svédország 1/4.
Férfiak, challenge divízió, B csoport: Szerbia–Horvátország (Belgrád, 18 óra), Franciaország–Magyarország (Auch, 17 óra). A sorrend: 1. Horvátország 4/1, 2. Franciaország 3/2, 3. Magyarország 2/3, 4. Szerbia 1/4.
A megszűnt Európa-bajnoki selejtezők pótlására 2009-ben útjára indított és 2012-ig tartó Európai Nemzetek Ligája mindegyik osztályában nyolc-nyolc együttes szerepel. Az oda-vissza vágós körmérkőzések után a két négyes csoportból az első két helyezett jut az elődöntőbe, majd következik a finálé.