2024. október 6., vasárnap

Óbecsétől Kemény Dénesig

VÍZILABDA
Turzai: Néhány hete a Partizan elleni találkozóra készülünk



Bekerülhet-e egy vajdasági magyar játékos Magyarország férfivízilabda-válogatottjába? Erre egészen a 2012-es év elejéig nem volt példa, akkor azonban megtört a jég: az óbecsei Turzai Gábor is szerepelt Kemény Dénes szövetségi kapitány 18 nevet tartalmazó listáján. A Szeged játékosa három héten át az eindhoveni Európa-bajnokságra készülő világsztárokkal edzett együtt.

2004. május 31-én címlapinterjú jelent meg a hétfői sportmellékletünkben az akkor 17 éves óbecsei fiúval, aki egy külföldi szerződésben bízott.
– Amint befejeztem a hároméves középiskolát, megérkezett a hőn áhított szerződésajánlat, amelyet a szentesi klubtól kaptam. Egy év után Székesfehérvárra mentem, ahol csak fél idényt töltöttem, mivel anyagi problémák merültek fel. Magyarország után Olaszország, a Como csapata következett, ám ott is ugyanolyan gondok adódtak, mint Székesfehérváron, így visszajöttem a Becsébe. Aztán akár azt is mondhatnám, hogy minden kezdődött elölről, ugyanis ismét a Szentesbe igazoltam, amelyet másfél éven át erősítettem, s felkeltettem a szegediek érdeklődését. A Tisza-parti csapattal tavaly nyáron 1+1 éves szerződést írtam alá – nyilatkozta a hétfőn 25. életévét betöltő Turzai a Magyar Szónak, aki hozzátette, már jó ideje csak a vízilabdának szenteli az életét. A meghívó a válogatottba és az A-Híd Szeged Betonnal elért eredmények őt igazolták, hiszen csapata vezeti a magyar bajnokságot, miután csütörtök este 11:7-re megnyerte a Debrecen elleni utólag lejátszott mérkőzést (Turzai egyszer volt eredményes). A szegediek pár nappal korábban az Eger elleni bajnoki mérkőzésen veszítették el veretlenségüket:

– Ha az idény elején valaki azt mondja nekünk, hogy több mint harminc mérkőzésünkön csak egyszer szenvedünk vereséget, akkor biztos vagyok benne, hogy valamennyi szegedi elfogadta volna. Nagyon fontos volt, hogy az Egert korábban háromszor legyőztük: egyszer a bajnokságban, kétszer pedig a Bajnokok Ligájában. Egy jó sorozatot megszakító vereségnek senki sem örül, de azt hiszem, éppen időben jött ez a pofon, hogy nem szabad elkényelmesednünk, s változtatnunk is kell a játékon, mert ha kiismernek bennünket, akkor nagyon nehéz lesz megnyerni a fontos mérkőzéseket.
Vasárnap 16 órakor a BL címvédője, a belgrádi Partizan lesz az ellenfele a Szegednek az Euroligában.
– Nagyon kemény és parázs meccsre számítok. Több hete csak erre a találkozóra készülünk, hiszen nekünk egy győzelem a csoportelsőséget jelenti, egy döntetlennel pedig valószínű, hogy a csoport második helyén jutunk be a negyeddöntőbe. Mivel a Partizannak még a döntetlen sem elég a továbbjutáshoz, biztos vagyok benne, hogy óriási küzdelem lesz majd a medencében. Nehéz pontosan meghatározni, hogy mi szól a Partizan és mi a Szeged mellett. A két csapat között egygólnyi különbség van, s hogy kinek a javára billen majd a mérleg nyelve, azt a legkisebb hibák döntik majd el. Mellettünk szól, hogy hazai pályán ebben az idényben még nem veszítettünk, s a mintegy ezer szurkoló buzdítása is közelebb vihet bennünket a győzelemhez – nyilatkozta Turzai, aki elmondta, hogy pár évvel ezelőtt legmerészebb álmaiban sem gondolt arra, hogy egy nap majd Kásással, Szécsivel vagy Birossal edzhet. Két találkozón, Kanada és Németország ellen Kemény azonnal a „mély vízbe” dobta, azonban Turzainak nem sikerült bekerülnie az Eb-re utazó keretbe.

– Sajnos a keretszűkítés „áldozata” lettem. Amikor megtudtam, kettős érzés kavargott bennem. Természetesen szomorú voltam, hiszen közel voltam az Eb-n való szerepléshez, ugyanakkor beláttam, az, hogy a világ legjobbjaival tréningezhettem, tanulhattam tőlük, a jövőben hozzájárulhat a fejlődésemhez. Az pedig, hogy Kemény Dénes keze alatt edzhettem, nagyon sokat jelentett. A kapitányt nagyon korrekt és őszinte embernek ismertem meg, akinek a szakmai tudását bizonyítják az olimpiai aranyérmek. Ami a júliusban kezdődő olimpiát illeti, mindent megteszek majd, hogy bekerüljek a magyar válogatottba – mondta Turzai, aki még mindig Óbecsére megy haza, de hogy a jövőben hol lesz az otthona, azt elsősorban a pályafutásától teszi függővé.

Surányi ellen, Vincze irányításával
A vasárnapi Szeged-Beton–Partizan mérkőzés érdekessége, hogy mindkét csapatban szerepel vajdasági magyar játékos. Turzai a szegedi, a héten sérüléssel bajlódó, zentai Surányi László pedig a belgrádi csapatot erősíti a 2011/2012-es idényben. A két játékos nincs közeli ismeretségben, de mint Turzai említette, ő emlékszik Surányira, még azokból az időkből, amikor a szőke pólós a Pécsben játszott.
A Szeged-Beton edzője Vincze Balázs, aki négy idényen át a Becse játékosa volt, s a bácskai klubbal megnyerte az Euroligát.
– Amikor Szegedre kerültem, beszélgettünk Vinczével, aki elmondta, hogy ő és Tóth László is nagyon szerették a szülővárosomat, nagyon sok szép élményük fűződik Óbecséhez. Vincze a négy év alatt még szerbül is megtanult.