2024. október 6., vasárnap

A BBB nélkül is nyert a Dinamo

FociCROnika
A koszovói Fatos Beqiraj gólját ünneplik a zágrábi Dinamo játékosai


Mintegy 15000 néző előtt rendezték meg a horvát bajnokság rangadóját, a Dinamo és a Hajduk összecsapását, amelyet végül a zágrábi együttes nyert meg 2:0-ra. A Dinamo minden belépő mellé ajándéktárgyat adott, de így sem sikerült megtölteni a Maksimir Stadiont, amelyben a 3000 spliti szurkoló hangosabbnak bizonyult a vendéglátó együttes drukkereinél. Persze ehhez az is kellett, hogy a Dinamo leghangosabb szurkolói csoportja, a Bad Blue Boys ezen a találkozón se jelenjen meg.

Mint ismeretes, a BBB továbbra is bojkottálja a Dinamo találkozóit, s egészen addig nem hajlandóak visszatérni a lelátóra, amely Zdravko Mamić nem távozik a klubból.

A horvát újságok szerint a Dinamo az idény legjobb játékét a legjobbkor, vagyis azon a mérkőzésen produkálta, amikor arra a legnagyobb szükség volt, hiszen az első helyért folytatott versenyfutásban a közvetlen riválisát, a Hajdukot győzte le. A splitiek sem vallottak szégyent, ám a Dinamo bebizonyította, nincs nála jobb csapat Horvátországban, s a koszovói Fatos Beqiraj és a horvát Milan Badelj góljaival magabiztos győzelmet aratott. A mérkőzés előtt Hrvoje Vejić, a Hajduk védője tréfálkozva azt nyilatkozta, hogy már napok óta nem tud rendesen aludni Beqiraj miatt. Ez talán még egy kis pluszt adott a peći fiúnak, aki élete egyik legjobb mérkőzését játszotta.

A két város, vagyis Zágráb és Split másik összecsapását az utóbbiak nyerték, ugyanis a város nevét viselő csapat ugyanolyan arányban nyert a Zagreb ellen, mint tette ezt a Dinamo a Hajduk ellen.

A forduló hőse: Fatos Beqiraj – A Dinamo csatára egy elhatározással futott ki a maksimiri stadion gyepére: hogy góllal járuljon hozzá csapata győzelméhez. Az elsőtől az utolsó percig folyamatosan terrorizálta a vendégcsapat védelmét, s Ivan Tomečak beadását fejjel továbbította a kapuba.

A forduló vesztese(i): Azok, akik a maksimiri stadion gyepszőnyegéért felelősek, ugyanis a horvát bajnokság rangadóját egy olyan talajú pályán rendezték, amelyre esetleg a földművesek mondták volna rá, hogy rendben van.

A 21. forduló eredményei: Hrvatski dragovoljac–Karlovac 1:0, Inter Zaprešić–Istra 1961 3:1, Split–Zagreb 2:0, Zadar–Lokomotiva 1:0, Dinamo–Hajduk 2:0, Rijeka–Cibalia 0:0, Šibenik–Eszék 2:1, Varaždin–Slaven Belupo 1:1.

A sorrend: 1. Dinamo 55, 2. Hajduk 47, 3. Split 36, 4. Inter Zaprešić 35, 5. Cibalia 32, 6. Karlovac

30, 7. Rijeka 30, 8. Varaždin 29, 9. Zagreb 28, 10. Eszék 27, 11. Zadar 27, 12. Šibenik 26, 13. Slaven Belupo 26, 14. Lokomotiva 23, 15. Istra 1961 18, 16. Hrvatski dragovoljac 17 pont.

A következő forduló párosítása (április 1-jén és 2-án): Zagreb–Dinamo, Eszék–Inter, Hajduk–Rijeka, Istra 1961–Zadar, Cibalia–Varaždin, Lokomotiva–Split, Šibenik–Hrvatski dragovoljac, Slaven Belupo–Karlovac.