2024. október 6., vasárnap

A dortmundi fociszurkolókra is szükség lesz

ASZTALITENISZ CSAPAT-VB – DORTMUND
Jörg Rosskopf, a német férfiasztalitenisz-válogatott szövetségi kapitánya és Jürgen Klopp, a dortmundi Borussia labdarúgócsapatának edzője. A közös bennük, hogy mindketten másodszor is bajnokok lennének: az előbbi világ-, az utóbbi pedig német bajnoki címet ünnepelne (fotó: 2012wttc.com)

A legutóbbi 25 csapat-világbajnokságból a kínai férfiválogatott 17-et nyert meg: a svédek ötször, a japánok kétszer, a magyarok pedig egyszer (1979-ben) állhattak fel a dobogó legmagasabb fokára. A svédek utolsó aranyérmüket 2000-ben gyűjtötték be, azóta a kínaiak sorozatban ötször voltak elsők.

Véget érhet-e a kínaiak sorozata? A válasz minden bizonnyal kapásból „nem” lenne, ha a március 25. és április 1. közötti, 51. csapat-világbajnokságot nem az előző vb ezüstérmese, Németország rendezné. A Jörg Rosskopf által vezetett együttes – amelynek első számú játékosa a 15-szörös Európa-bajnok Timo Boll – készen áll arra, hogy megtörje a kínaiak 2001. óta tartó egyeduralmát. Boll a világbajnokság hivatalos honlapjának – 2012wttc.com – elárulta, hogy gyerekként a TSV Höchst utánpótlás csapatában csatárként rúgta a bőrt, s nagy Borussia Dortmund szurkoló, s bízik benne, hogy a BVB focicsapatának leghangosabb drukkerei majd ellátogatnak a Westfalenhallenbe, a világbajnokságnak otthont adó sportcsarnokba, hogy biztassák a német válogatottat. Az biztos, ha a vendéglátók le szeretnék győzni a kínaiakat, akkor a dortmundi „B-középre” is szükség lesz, akiknek a Westfalen stadiondéli részén van a bérelt helyük.

Ami a Mellik Zoltánvezette szerbiai női válogatottat illeti, az együttes a játékosok világranglistás helyezésének köszönhetően szerepel a legjobbak között. A csapatot a 20. helyen emelték ki a 24 csapatos I. divízióban.

A csoportban a lengyelek, a spanyolok és a franciák ellen van legtöbb esélyünk a győzelemre, de mindhárom együttes ellen bravúr kell a sikerhez. Erdélyire és Fehérre nagy teher hárul, s nagyon össze kellene hogy jöjjön minden, hogy az első 18 csapat között végezzünk, ami automatikusan azt jelentené, hogy két év múlva is az I. divízióban játszhatunk. Ha nem sikerülne bennmaradni, akkor a cél, hogy elkerüljük a kiesést jelentő 23. és 24. helyet, aztán meg két év múlva meglátjuk, hogy a világranglistás helyezések mire lesznek elegendőek – mondta Mellik. A beharangozott edzőtábor elmaradt, s Erdélyi Annamáriacsak szombat este érkezik meg Dortmundba, ahol vasárnap 10-kor már a lengyelek ellen játszik az együttes.

Kis túlzással azt mondhatnám, már megszoktuk, hogy a repülőről egyből a mérkőzésre megyünk. Függetlenül, hogy csapatot játszunk, ez egyéni sport, így mindenki igyekszik minél jobban felkészülni a versenyekre. Biztos, hogy jobb lett volna, ha pár napot együtt készülünk, de a föltételek nem voltak adottak egy edzőtábor megszervezésére. Ezalatt az anyagi hátteret is értem, s véleményem szerint a lányoknak is jobb, ha a vb előtt a spanyol és a német válogatottal és edzőpartnereikkel készülnek. Az, hogy az I. divízióban szerepelhetünk, már magában sikernek számít, különösen annak a fényében, hogy milyen helyzetben van a szerbiai szövetség és az országban található klubok.

A szerbiai női válogatott tagjai: Erdélyi Annamária (99.), Fehér Gabriella (86.), Molnár Mónika (254.), Andrea Todorović (208.), Mellik Zoltán (szövetségi kapitány). C csoport: Japán, Németország, Lengyelország, Spanyolország, Szerbia, Franciaország.

A magyar női válogatott: Lovas Petra (56.), Pergel Szandra (184.), Póta Georgina (35.), Tóth Krisztina (66.), Téglás Péter (szövetségi kapitány). A csoport: Kína, Románia, Magyarország, Fehéroroszország, Ukrajna, Egyesült Államok.

A csoportelsők egyből a negyeddöntőbe kerülnek, a második és harmadik helyezettek pedig rájátszanak a legjobb nyolc közé kerülésért. A csoportok negyedik helyezettjei a 13–20. helyért játszhatnak, csakúgy, mint az ötödik és hatodik helyezettek mérkőzéseinek győztesei.

A két évvel ezelőtti, moszkvai vb-n a szerbiai női válogatott a II. divízióban harmadik lett, vagyis a 27. helyen végzett, a magyarországi női együttes pedig a hetedik lett.

A vasárnapi program


10 óra (nők), C csoport: Németország–Franciaország, Japán–Spanyolország, Lengyelország–Szerbia.

A csoport: Kína–Fehéroroszország, Magyarország–Ukrajna, Románia–Egyesült Államok

13 óra (férfiak), B csoport: Portugália–Szerbia, Németország–Csehország, Szingapúr–Spanyolország

16 óra: ünnepélyes megnyitó

17 óra (nők), C csoport: Japán–Szerbia

20 óra (férfiak), B csoport: Csehország–Szerbia

C csoport: Ausztria–Magyarország, Dél-Korea–Tajvan, Franciaország–Dánia