2024. október 6., vasárnap

Helyreállt a „rend”

ASZTALITENISZ – 51.CSAPAT-VB – DORTMUND – A férfiaknál a kínaiak megvédték címüket, a nőknél pedig visszavágtak Szingapúrnak a két évvel ezelőtt elszenvedett vereségért

A kínai férfi válogatott ellen egyik csapatnak sem sikerült meccset nyernie

Hiába a tizenegyezer néző a dortmundi Westfalenhalléban, hiába a hazai pálya, a német férfi válogatottnak nem sikerült megtörnie a kínaiak 2001 óta tartó uralmát: Kína a döntőben 3:0-ra nyert a vendéglátó ellen, s 18. csapat-világbajnoki címét gyűjtötte be a férfiaknál az 51. világbajnokságon.

A finálé első mérkőzésén a világranglista 6. helyén álló Timo Bollnak sikerült 0:2-ről egyenlíteni, de az ötödik játszmát úgy kezdte, hogy hat pontot veszített Zhang Jike (2.) ellen zsinórban, s innen már nem volt visszaút. A második mérkőzésen Dimitrij Ovtcharov (10.) is hasonlóan járt, azzal, hogy ő a második játszmában vezetett 9:5-re, amikor bekövetkezett a 0:6-os szériája Ma Long (1.) ellen. Az i-re a pontot Wang Hao (3.) tette fel, aki 3:1-re nyert Patrick Baum (18.) ellen, így a kínaiak a pekingi olimpiai és a moszkvai vb-döntő után ismét legyőzték Németországot.

A német Timo Boll mindent megtett, ám az ötödik játszmában 11:6-ra veszített Zhang Jike ellen

– Jó esélyünk volt arra, hogy bizonytalanná tegyük a döntő kimenetelét, a kínaiak azonban annyira jók, hogy ellenük a legkisebb lehetőséggel is élni kell. Egy nagy csapattól kaptunk ki, s minden tiszteletem a játékosaimnak, akik rákényszerítették a kínaiakat arra, hogy tudásuk legjavát nyújtsák. Rajtunk nagy volt a teher, örülök, hogy bejutottunk a döntőbe, s ott helytálltunk – mondta Jörg Rosskopf, a németek szövetségi kapitánya.

A női döntőben Guo Yue szerezte meg a kínaiak harmadik győzelmét Szingapúr ellen

A nőknél 1975. és 2008. között egyszer fordult elő, hogy nem Kína nyerte a világbajnokságot. 1991-ben a két Korea közösen indult, s meg is nyerték a vb-t. Két évvel ezelőtt Moszkvában semmi sem utalt arra, hogy véget ér a kínai dominancia, azonban Szingapúr a fináléban 3:1-re nyert, s gyászba borította a kínai női pingongot. Akkor Feng Tianwei volt a hős, aki a döntőben két meccset is nyert, s Dortmundban is jó formában játszott: amikor a legfontosabb volt, mindig neki gratulált az ellenfél. És többször is nagyon fontos volt, hiszen a szingapúriak a negyeddöntőben 0:2-ről, az elődöntőben pedig 1:2-ről fordítottak Németország, illetve a Koreai Köztársaság ellen. A döntőben aztán ő sem tudta megállítani Kínát, amely úgy lett világbajnok, hogy egyszer fordult elő, hogy nem 3:0-ra nyert: az elődöntőben Hongkong elleni Tie Yana legyőzte Li Xiaoxiát. Ez volt a két kínai csapat egyetlen veresége a vb-n, ugyanis a férfiak valamennyi találkozójukat 3:0-ra nyerték meg...

Röviden összefoglalva: helyreállt a rend, hiszen nem egész négy hónappal az olimpia előtt a kínaiak bizonyították, Londonban is minden aranyéremre igényt tartanak. Ami a szerbiai válogatottakat illeti, a férfiak a 16. helyen végeztek, vagyis biztos, hogy két év múlva is az I. divízióban szerepelhetnek majd. A női válogatott a 21. lett, ami azt jelenti, hogy nem esett ki, s ha az együttes tagjai tartják vagy javítanak világranglistás helyezésükön, akkor Tokióban is a legjobbak között indulhatnak. S amit mindenképpen fontos megemlíteni: Molnár Mónika Japán, Spanyolország és Oroszország elleni győzelmeivel bizonyította, hogy fontos meccseken lehet rá számítani, így Erdélyi Annamáriára és Fehér Gabriellára a jövőben minden bizonnyal kevesebb teher hárul majd egy-egy sorsdöntő találkozón.

Eredmények, férfiak, negyeddöntő: Tajvan–Koreai Köztársaság 1:3. Elődöntő: Kína–Koreai Köztársaság 3:0, Németország–Japán 3:1 (Ovtcharov–Mizutani 3:0, Boll–Niwa 3:0, Baum–Kishikawa 0:3, Boll–Mizutani 3:0). Döntő: Kína–Németország 3:0 (Zhang–Boll 3:2, Ma Long–Ovtcharov 3:0, Wang Hao–Baum 3:1).

A 13–16. helyért: Szerbia–Oroszország 1:3 (Jevtović–Kuzmin 3:2, Pető–Szmirnov 1:3, Subotić–Sibajev 0:3, Jevtović–Szmirnov 1:3). A 15. helyért: Szerbia–Görögország 1:3 (Subotić–Papagerorgiu 0:3, Pető–Lagogiannisz 3:0, Jevtović–Gionisz 1:3, Subotić–Lagogiannisz 2:3). A 17. helyért: Magyarország–Franciaország 3:1 (Zwickl–Robinot 3:1, Pattantyús–Flore 3:0, Kosiba–Lebesson 0:3, Zwickl–Flore 3:2).

Molnár Mónika Japán, Spanyolország és Oroszország elleni győzelmeivel bizonyította, hogy fontos meccseken lehet rá számítani

Nők, negyeddöntő: Szingapúr–Németország 3:2. Elődöntő: Kína–Hongkong 3:1, Szingapúr–Koreai Köztársaság 3:2. Döntő: Kína–Szingapúr 3:0 (Ding–Feng 3:1, Li Xiaoxia–Wang 3:1, Guo Yue–Li Jiawei 3:0).

A 11. helyért: Románia–Magyarország 1:3 (Szőcs–Lovas 3:2, Vincze–Póta 0:3, Postoaca–Pergel 2:3, Szőcs–Póta 0:3). A 21. helyért: Franciaország–Szerbia 1:3 (Lennon–Molnár 2:3, Abbat–Erdélyi 1:3, Xian–Todorović 3:1, Lennon–Erdélyi 0:3).

Már csak a röplabda előzi meg az asztaliteniszt

Pár napja egy érdekes adat is napvilágot látott: a Nemzetközi Asztalitenisz-szövetségnek (ITTF) 217 tagja van, miután a héten St. Martin és Csád is csatlakozott a szervezethez. Az asztalitenisz szövetség ezzel a világon a második legnépesebb szervezetnek számít, s csak a röplabda előzi meg: a Nemzetközi Röplabda-szövetségnek (FIVB) 220 taggal büszkélkedhet.