2024. október 6., vasárnap

Megtérül a befektetett munka

RÖPLABDA
A Zenta Röplabdaklub női csapata Nemanja Radenković edzővel és Danilo Popov klubelnökkel

Szinte hihetetlen, de a sportolóiról és sporteredményeiről Európa-szerte ismert Zentának 2009 szeptembere előtt soha nem volt bejegyzett röplabdaklubja. Két évvel ezelőtt a Tisza-parti városban megalakult az első röplabdaklub, amelynek jelenleg mintegy 50 játékosa van.

A klubban két edző dolgozik, mindkettő hivatásos röplabdajátékos: a zentai Nemanja Radenković és a szabadkai Zoran Aćić, aki hetente kétszer jön Zentára, valamint mindig jelen van a csapat mérkőzésein. Egyelőre még csak a lányok játszanak versenyszerűen, de nem azért, mert fiúkból nem lehetne összeállítani egy csapatot.

Sajnos kevés edzéslehetőségünk van, így csak egy csapattal, amelyet 14 és 16 éves lányok alkotnak, vágtunk neki a ligaküzdelmeknek. Ők jelenleg a II. Vajdasági Liga északi csoportjában szerepelnek. Mivel egy nemrég alakult csapatról van szó, az idény elején egyetlen egy győzelemmel is elégedettek lettünk volna, de a minőségi munka gyorsan meghozta az eredményét, hiszen már négy találkozót nyert az együttes – mondta Danilo Popov, a klub elnöke. A község támogatásának – ami a 2011-ben évre 100 000 dinárt jelent – és néhány szponzornak köszönhetően a klub új labdákat, valamint egy hálót is vett, ám amíg nem lesz sportcsarnok, addig nagyon nehéz lesz telenként megoldani az edzéseket, és a magasabb rangfokozatban való jutás is nehezebben valósítható meg.

A lányok játékán és eredményein is látszódik a két edző lelkes és profi hozzáállása. A terveink szerint két év múlva már egy ligával feljebb szeretnénk jutni, ám ha addigra nem lesz sportcsarnokunk, nem tudni, hogy játszhatunk-e az általános iskola tornatermében, ahol jelenleg is edzünk. Amint az idő megengedi, a szabadban folytatjuk a tréningeket, s erre minden bizonnyal pár hét múlva sor kerül.

Aki kedvet kapott a röplabdához, s az általános iskola nyolcadik osztályába jár, vagy középiskolás, az mindennap 19.30-tól a November 11. iskola tornatermében jelentkezhet. A fiatalabbaknak szerdán és pénteken van edzés 18 órától. Az edzések szerbül és magyarul is zajlanak, s nyáron sem lesz szünet. A klub tervei között szerepel még, hogy a következő idényben egy csapatot beneveznek a serdülő ligába, valamint az, hogy Radenković edző a nyár folyamán szakmai továbbképzésen vesz részt, s az ott szerzett tudást igyekszik majd átadni a lányoknak.

Aki kíváncsi a felnőtt ligában szereplő fiatal lányokból álló zentai csapatra, az vasárnap 20 órakor látogasson el a tornaterembe, amikor a II. Vajdasági Liga északi csoportjának éllovasa, a szabadkai Volley Star látogat Zentára.