2024. október 6., vasárnap

Az olimpia a tét Göteborgban és Alicantében

KÉZILABDA – OLIMPIAI SELEJTEZŐ
Mocsai Lajos: A macedónok elleni meccs prioritást élvez, mert ha megnyerjük, a győzelem felszabadulttá teszi a csapatot



A cél ugyanaz: Szerbia és Magyarország férfi kézilabda-válogatottjának is legalább második helyen kell végeznie az olimpiai selejtezős csoportjában, hogy kijusson a július 12-én kezdődő londoni ötkarikás játékokra.

A magyar válogatott dolga valamivel könnyebbnek tűnik, hiszen a svéd, a macedón és a brazil válogatott ellen lép pályára Göteborgban, míg Szerbia Alicantéban a vendéglátó Spanyolország, Lengyelország és Algéria ellen kell hogy kiharcolja az olimpiai vízumot.
A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Mocsai Lajos nem sokat változtatott a januári Európa-bajnokságon nyolcadik helyet szerző csapaton: a válogatottba bekerült a 41 éves Carlos Pérez, a kontinenstornát sérülés miatt kihagyó Lékai Máté és Gulyás Péter. A Gyöngyös elleni zártkapus mérkőzésen súlyos sérülést szenvedett Ilyés Ferenc: a Veszprém játékosának eltört a bokája, így helyére Katzirz Dávidot hívta be a kapitány, aki védekezésben és támadásban is bevethető. A magyar válogatott tegnap és ma is edzett a Scandinavium Sportcsarnokban.
– Olyan ez, mint mikor valaki nagyon készül a lakodalomra, de az utolsó pillanatban a mesterszakács megbetegszik. Az Eb-n megsokszorozta a macedónok erejét, hogy általában négyezren drukkoltak nekik. Most is sok szurkolójuk lesz, mert 15 ezres kolónia él Göteborgban és környékén. A fanatizmus, a tipikus délszláv mentalitás át fog ragadni rájuk. Előnyük, hogy a gárda a két hazai csapatra épül, egy németországi kapussal, illetve Kiril Lazarovval kiegészülve. A balkezes átlövő Spanyolországból a stratégia tervet is magával hozta. Komoly a beálló játékuk, nem egy vagy két játékosból áll ez a csapat, védekezésben a durvaság határát súroló jelenetek is lehetnek. Ez a meccs prioritást élvez, mert ha ezt megnyerjük, a győzelem felszabadulttá teszi a csapatot – mondta Mocsai. A magyar válogatott az európai selejtező során kétszer is legyőzte Macedóniát: idegenben hét, hazai pályán pedig három góllal nyertek Mocsai kiválasztottjai. A magyar kézilabda-válogatott 20 millió forintot kap, ha sikerül kiharcolnia a londoni olimpián való részvételt.
A göteborgi olimpiai selejtező programja:
Április 6., péntek: Magyarország–Macedónia (14.45), Svédország–Brazília (17 óra).
Április 7., szombat: Magyarország–Brazília (13.45), Macedónia–Svédország (16 óra).
Április 8., vasárnap: Brazília–Macedónia (14.45), Magyarország–Svédország (17 óra).
A szerb táborban igencsak elégedetlenek a selejtezős csoportok beosztásával. Alem Toskić, a válogatott tagja, pár nappal Benjamin fia születése után csatlakozott a válogatotthoz, a következőket nyilatkozta:
– Nem tudom, hogy lehettünk ilyen szerencsétlenek, hogy Spanyolországgal, Lengyelországgal és Algériával kell megküzdenünk az olimpiai részvételért. A torna megnyerésére a legtöbb esélyük a vendéglátó spanyoloknak van, azonban ellenük is van keresnivalónk. A lengyeleknek már bebizonyítottuk az Európa-bajnokság nyitómérkőzésén, hogy le tudjuk őket győzni.
Toskić szerint a spanyolok elleni találkozó a legfontosabb, hiszen egy győzelemmel Szerbia óriási lépést tenne a londoni ötkarikás játékokon való részvétel fel. A Celje játékos azonban figyelmeztet, hogy Algériát sem szabad lebecsülni, hiszen a legerősebb afrikai együttesről van szó.
– A svédországi világbajnokságon csak nagy nehezen tudtunk győzni Algéria ellen, emiatt nem szabad őket lebecsülni. Bízok benne, hogy az utolsó, Algéria elleni meccs előtt már sikerül olimpiai vízumot szereznünk: ha mégsem, akkor az utolsó meccsbe mindent beleadunk – mondta Toskić.
Az alicantei olimpiai selejtező programja:
Április 6., péntek: Lengyelország–Algéria (17.30), Szerbia–Spanyolország (20.15).
Április 7., szombat: Szerbia–Lengyelország (17.30), Algéria–Spanyolország (20.15)
Április 8., vasárnap: Algéria–Szerbia (17.30), Spanyolország–Lengyelország (20.15)
A varaždini olimpiai selejtező résztvevői: Horvátország, Japán, Izland, Chile.