2024. október 6., vasárnap

Az olimpiai részvétel a tét

ASZTALITENISZ
A magyarországi Tóth Krisztina a világbajnokság 32. kiemeltje, s egy jó szerepléssel biztosan ott lesz a londoni olimpián (Ótos András)

Vasárnap kezdődik és május 15-ig tart a hollandiai Rotterdamban az egyéni és páros világbajnokság, amely fontos állomás lesz az olimpiai kvótákért zajló versengésben. Szerbiából hét, Magyarországról pedig öt játékos indul a vb-n. A jó vb-teljesítmény már csak azért is fontos, mert a torna után nyilvánosságra kerülő világranglistáról nemenként 28-28 játékos londoni indulási joghoz jut. A szerbiai női versenyzők közül Erdélyi Annamária és Fehér Gabriella is a kiemeltek között szerepel: előbbit a 60., utóbbit pedig az 55. helyen emelték ki, s egy jó szerepléssel, ami a főtáblán két győzelmet jelent, az olimpia részvétel elérhető közelségbe kerülne.

A 32. kiemelt Tóth Krisztina jelenlegi helyezésével gyakorlatilag már biztos résztvevőnek számít a londoni ötkarikás játékokon, a kérdés csak az, hogy a hollandiai küzdelmek után jut-e még egy kvóta a magyar nőknek. A mostani állás szerint Póta Georgina (34.) és Lovas Petra (42.) egyaránt kedvező helyzetben van, a helyzet furcsasága ugyanakkor az, hogy nemzetenként csak ketten juthatnak a ranglistáról kvótához, azaz a két versenyző gyakorlatilag egymásnak is komoly vetélytársa.
A magyarok egyébként két fronton is fókuszba kerülnek majd a versenyen. Egyrészt a Nemzetközi Asztalitenisz-szövetség (ITTF) kezdeményezése alapján a Japánban történt, március 11-i természeti katasztrófa áldozatainak emlékére minden kontinensről egy válogatott a mezén viseli majd a WASURENAI 3.11 (soha nem felejtjük március 11-ét) feliratot, és Európából a magyar játékosok pólóján lesz látható a logó, másrészt Tóth Krisztina versenybe száll azért, hogy bekerüljön az ITTF versenyzői bizottságába.

A szerbiai csapat, férfiak: Bojan Crepulja, Marko Jevtović, Aleksandar Karakašević, Pető Zsolt.

Nők: Erdélyi Annamária, Fehér Gabriella, Andrea Todorović.

A magyarországi csapat, férfiak: Jakab János, Kosiba Dániel.
Nők: Lovas Petra, Póta Georgina, Tóth Krisztina.
A vb programja, május 8., vasárnap: selejtező mérkőzések. Május 9., hétfő: selejtező mérkőzések, vegyes páros 1. forduló. Május 10., kedd: vegyes páros 2. és 3. forduló, férfi és női egyes 1. forduló, férfi és női páros 1. és 2. forduló. Május 11., szerda: vegyes páros 4. forduló, férfi és női egyes 2. és 3. forduló, férfi páros 3. forduló. Május 12., csütörtök: női páros 3. forduló, vegyes páros negyeddöntő és elődöntő, férfi egyes 3. és 4. forduló, női egyes 4. forduló, férfi páros negyeddöntő. Május 13., péntek: női egyes negyeddöntő, vegyes páros döntő, női páros negyeddöntő, férfi egyes 4. forduló, női egyes elődöntő. Május 14., szombat: férfi és női páros elődöntő, férfi egyes negyeddöntő, női egyes döntő, férfi páros döntő. Május 15., vasárnap: férfi egyes elődöntő, női páros döntő, férfi egyes döntő.