2024. október 6., vasárnap

Henzell jött, játszott, győzőtt és elment

ASZTALITENISZ – SZUPERLIGA – RÁJÁTSZÁS
Az ausztrál William Henzell a Partizan ellen megnyerte mindkét mérkőzését, majd Rotterdamba utazott

Unalmasnak semmiképp sem nevezhetőek a Szuperliga elődöntőjének első mérkőzései, de végül mindhárom találkozón a pályaválasztók, vagyis a Crvena zvezda, a Banat és a Csóka győztek, így lépéselőnybe kerültek a két győzelemig tartó párharcban.

Időrendi sorrendben haladva, a fővárosi mérkőzés volt az első találkozó, amelyen a két ősi rivális, a C. zvezda és a Partizan mérte össze erejét.

A vendégek nagy megelepetésére a 18 órakor kezdődött mérkőzésen asztalhoz állt a 29 éves, ausztrál William Henzell, a világranglista 152. helyezettje, aki mindössze négy órával a találkozó kezdete előtt, vagyis 14 órakor érkezett meg repülővel Belgrádba. Ez és a több órás repülőút egyáltalán nem zavarta, s mindkét egyéni mérkőzését megnyerte, s pár órával később folytatta útját a hollandiai Rotterdamba, hogy részt vegyen a vasárnap kezdődött a világbajnokságon. A belgrádi mérkőzés egyik legfontosabb találkozója a Huzjak–Miloševićmeccs volt, amelyen bebizonyosodott, hogy a horvát légiós csak csodával határos módon veszíthet Milošević ellen. A visszavágót hétfőn rendezik, s mivel Henzell nem játszik, így könnyen megtörténhet, hogy a Partizan egyenlít. A piros-fehérek táborában azonban erre a forgatókönyvre is felkészültek, hiszen ha 1:1 lesz az eredmény, a harmadik mérkőzést május 12-én, csütörtökön rendezik majd, s Henzell számára addigra biztosan véget ér a világbajnokság, vagyis ismét Slobodan Taskovićrendelkezésére áll majd.

A másik férfi elődöntőben a Banat 3:0-ra nyert a Spartacus ellen, ami nagyon könnyű győzelemnek tűnik, de az első két mérkőzés is 3:2-es végeredménnyel ért véget, vagyis, ha van egy kis szerencséjük a szabadkaiak is vezethettek volna 2:0-ra. De mivel a sportban nincs ha, így az észak-bácskaiaknak marad a szabadkai mérkőzés, hogy visszavágjanak a nagybecskereki csapatnak, s kiharcolják a harmadik mérkőzés jogát.

Csókán a hazaiak Aleksandra Radonjić vezérletével és két győzelmének köszönhetően magabiztosan nyertek a Topolya ellen. A győztes kiléte már a második egyéni mérkőzés során eldőlt, amikor Kormányos Zsanett 3:0-ra győzte le Márkus Katalint. Az eredmény csalóka, hiszen sokkal szorosabb volt a meccs, amit az is bizonyít, hogy Kormányos a második játszmában 8:3-as vesztésre állt, ám sorozatban nyolc pontot gyűjtött, s 11:8-ra nyerte meg a játszmát. A csókaiaknál Sanja Bečejski, a vendégeknél pedig a betegségéből fokozatosan felépülő Fenyvesi Anna Zsófia is ott ült a kispadon, ám egyikük sem kapott játéklehetőséget.

Szuperliga, rájátszás, elődöntő, első mérkőzés, férfiak: Crvena zvezda–Partizan 3:1 (Henzell–Čonić 3:0, Huzjak–Milošević 3:1, Z. Savić–M. Savić 2:3, Henzell–Milošević 3:2), Banat (Nagybecskerek)–Spartacus (Szabadka) 3:0 (Đ. Borčić–L. Lupulescu 3:2, Petkov–Pető Z. 3:2, Gordić–Kószó 3:1).
A C. zvezda–Partizan mérkőzés visszavágóját hétfőn játsszák 20 órai kezdettel, a Spartacus pedig kedden Szabadkán 18 órakor látja vendégül a Banatot.

Nők: Csóka–Topolya 3:1 (Radonjić–Tóth K. 3:0, Kormányos–Márkus 3:0, Hajnal–Truzsinszki 0:3, Radonjić–Márkus 3:0).
A visszavágót kedden 17 órakor játsszák a topolyai Csáki Lajos általános iskola tornatermében.

A másik ágon a Zenta és az újvidéki Vojvodina találkozik a fináléba jutásért: a párharc első mérkőzését hétfőn 17.30-kor Zentán játsszák, s mivel a székvárosi csapat lemondott a pályaválasztói jogról az első találkozó után lejátsszák a másodikat is.