2024. október 6., vasárnap

Kiváló zentai nagykövetek

Bécsben bebizonyosodott: a sport mindenkié!

Egyre nagyobb divattá válik, hogy a külügyminisztérium az adott ország sportolóit bízza meg azzal, hogy népszerűsítsék az államot, vagyis legyenek az ország nagykövetei. Szerbiában nemrég a legyőzhetetlennek nevezett Novak Đoković kapott diplomata-útlevelet, de nincs ez másként más országokban sem, hiszen a világ egy-egy kiváló sportteljesítményre hatványozottan odafigyel, s magas rangú politikusok tanácskozásán is előfordul, hogy a sport az egyik központi téma.

Ezt a nemes feladatot, vagyis hogy a sport segítségével népszerűsítsenek egy (ezúttal nem országot, hanem) várost, vállalta magára egy kis zentai csapat (Balassy Ildikó, Bognár Zsolt, Gazsó Róbert, ifj. Gyólai Zoltán, Horváth Mónika, Kóródi Noémi, Laskovity Kornél, Đorđe Matić, Nagy Abonyi Judit, Sőregi Márta,Szórád Angéla, Takács Zsuzsanna és alulírott), amely április közepén Bécsben részt vett a II. Schönbrunn-kupán (nem mindenki játékosként, hiszen volt, aki útvezetőként, tolmácsként, más pedig sofőrként igyekezett mindent megtenni, hogy élményekkel teli legyen a három nap).

A II. Schönbrunn-kupa résztvevői. Fotó: a szerző

A tornán, amelyen férfi és női játékosokból álló labdarúgó-együttesek mérték össze erejüket, a zentaiakon kívül a helyiek, vagyis a bécsiek, valamint a berliniek képviseltették magukat. A vegyes, öttagú csapatok összetételét sorsolás útján határozták meg, így majdnem mindegyik csapatban volt egy zentai, egy bécsi és egy berlini labdarúgó, vagy magát arra a napra focistának képzelő játékos, ugyanis nem profi, hanem amatőrtornáról volt szó, amely pontosan beleillik abba a képbe, amelyet Sőregi Márta már jó ideje próbál népszerűsíteni.

Zentán március végén hozták létre a Sport Mindenkié névre keresztelt sportegyesületet, amelynek a lényege, hogy azok is, akik eddig soha semmilyen sporttal nem foglalkoztak, fussanak, focizzanak, élvezzék a sport adta lehetőségeket, és ezáltal egészségesebben is éljenek. S Bécsben bebizonyosodott, hogy a sport, azon belül ezúttal a labdarúgás, mindenkié, ugyanis a sok lelkes amatőr között volt fiatal, középkorú és idős is, szinglik, valamint többgyermekes anyukák és apukák, s valamennyiüket két cél érdekelte: az egyik, hogy minden tőlük telhetőt megtegyenek a csapatuk sikeréért, a másik pedig, amely ezúttal mindennél fontosabb volt, hogy mindenki jól érezze magát, szórakozzon, kikapcsolódjon.

A tornát a nevével és az előre megbeszéltekkel ellentétben nem a schönbrunni, hanem az augarteni park egyik focipályáján rendezték meg, mivel Schönbrunnban a kijelölt helyszín víz alatt volt. A sorsolás úgy hozta, hogy a tornát magabiztosan megnyerő öttagú csapatban három zentai (Sőregi Márta, Bognár Zsolt és Đorđe Matić) is helyet kapott, vagyis a zentai önkormányzat, a sportszövetség és a helyi fociklub támogatásáért a lehető legjobb módon mondtak köszönetet a zentai különítmény tagjai. Az, hogy a torna végén mindenki gratulált a három zentainak, Sőregi Márta pedig vastaps kíséretében vette át az őt megillető, az első helyért járó ajándékot, megfizethetetlen élmény (minden másra ott a Master Card), és nem mellékesen a legjobb reklám volt Zenta városnak.

A tornagyőztes csapat (balról jobbra): Johanna Small, Bognár Zsolt, Sőregi Márta, Frank Flores, Đorđe Matić

A zentai női focicsapat már a bécsi vendégszereplés előtt, közben és után egy óriásplakáton jelezte a résztvevőknek, jelenlevőknek, hogy szeptember 9. és 11. között egy hasonló focitornára várja az érdeklődőket, amelynek a helyszíne a tervek szerint a népkerti segédpálya lesz.

És habár már többször is említettük Sőregi Márta nevét, nem árt még egyszer hangsúlyozni, ha ő nincs, akkor a bécsi és a tavalyi berlini tornán való részvétel sem jöhetett volna létre. Márta hihetetlen energiákat mozgósít, szervez, intézkedik, s teszi mindezt azért, hogy örömet szerezzen a körülötte levő embereknek. Önzetlensége és lelkesedése páratlan jelenség, s remélhetőleg a jövőben is mindent megtesz, hogy a sport valóban mindenkié legyen. Ehhez már csak az kell, hogy a helyi politikusok, tehetős cégvezetők felismerjék, megéri felkarolni ezt a kezdeményezést és segíteni a nemes cél elérésében.