2024. október 6., vasárnap

Napi öt óra pingpong és egy erőnléti edzés

ASZTALITENISZ
Fehér Gabriella következő célja a londoni olimpián való részvétel

Mint arról már korábban beszámoltunk, a Rotterdamban zajló világbajnokság 2. fordulójában Fehér Gabriella, a szerbiai női válogatott tagja óriási meglepetésre 4:3-ra nyert a tajvani Huang Ji-Hua, a világranglista 22. helyezettje ellen. A 23 éves zentai játékos, akit a szervezők az 55. helyen emeltek ki, az ázsiai játékos felett aratott győzelemnek köszönhetően bejutott a legjobb 32 közé, ahol a negyedik kiemelt, kínai Guo Yuétől kapott ki.

Fehér pénteken már Spanyolországban volt, igaz, ez nem ment egyszerűen, mivel Münchenben későn szállt le a gépe, s lekéste a csatlakozást, így 15.20 helyett 22.25-kor indult Barcelonába. A zentai játékos tavaly januárban 154. volt a világranglistán, a májusban kiadott rangsorban pedig már a 87. helyen áll. Hogy mi a siker titka?

– Sokat edzek, és a klubomban, a spanyol Suris Calellában sok játékos van a tréningeken, ami azért jó, mert mindig mással játszok. S az is segített a jó eredmény elérésében, hogy közvetlenül a vb előtt, május 2. és 6. között a spanyol válogatottal készültem Barcelonában – mondta Fehér a Magyar Szónak.

• Az első fordulóban nagyon magabiztosan, 4:0-ra nyertél a török Gökencur Gungor ellen.

– A sorsolásnál kiderült, hogy a rajton a török ellen állok majd asztalhoz. Ennek örültem, mivel tudtam, hogy ha odafigyelek, akkor nem lehet gond, hiszen a Gungor 597. a világranglistán, s gyengébb játékerőt képvisel.

• A tajvani Huangot valamennyire ismerted, hiszen fél éven át egy klubban, a spanyol Cassanenc La Selvába játszottál vele.

– Ismertem, de versenyen még sosem győztem le, ám mivel sokat edzettünk együtt, tudtam, hogy képes vagyok nyerni ellene. Nagyon fontos volt, hogy mikor a hetedik, döntő játszmában 5:2-re vezetett, időt kértem. Utána 5:3, majd 6:3 lett, s akkor sorozatban nyertem hat pontot!

• Huang ellen négy játszmát nyertél két pont különbséggel (15:13, 12:10, 11:9, 14:12). Az ázsiai játékosokra nem az a jellemző, hogy amikor fontos, akkor veszítenek.

– Az idén jól állok az önbizalommal, s mivel látom, hogy fejlődök, így a döntő pillanatokban és akkor, amikor az ellenfél vezet, nem remeg meg a kezem. Ehhez persze kell a napi öt óra pingpong és a napi egy erőnléti edzés. Amikor nyertem, elmondhatatlanul boldog voltam, azonnal a családomra gondoltam, s arra, hogy nekik mekkora örömet sikerült azzal szereznem, hogy legyőztem a világranglista 22. helyén álló játékost.

• A júniusi világranglistáról 28 játékosnak nem kell selejteznie a londoni olimpiára. Országonként két asztaliteniszező indulhat a ranglista alapján.

– Sajnos még így sem, hogy bejutottam a 32-be, a ranglista alapján nem leszek benne a 28-ban. Mintegy 30 helyet kellene előrelépnem ahhoz, hogy selejtező nélkül indulhassak a jövő évi ötkarikás játékokon. Talán ha több versenyen indultam volna az idén, akkor lett volna erre esély, de így, hogy Erdélyi Ani és én is mindössze két tornán voltunk, az is csodával határos, hogy az első százban vagyunk.

• A spanyol bajnokságban negyedikek lettetek.

– Kiváló eredménynek számít a negyedik hely, hiszen nekünk nincs kínai játékosunk, rajtam kívül egy orosz és egy spanyol játékos alkotja az együttest, amely nagyon összetartó, s ez is a siker kulcsa.

• Másfél évvel ezelőtt azt mondtad, az elsődleges cél, hogy a világranglistán az első száz között legyél. Ezt teljesítetted. Mi a következő?

– Most az olimpiai részvétel kiharcolása. Minden tőlem telhetőt megteszek majd, hogy részt vegyek az olimpián. Az európai selejtező áprilisban lesz, ami talán távolinak tűnik, de az idő gyorsan múlik, így lazsálni nem lehet.