2024. október 6., vasárnap

Boll első (bronz)érme

ASZTALITENISZ - EGYÉNI VILÁGBAJNOKSÁG – ROTTERDAM
A német Timo Boll egyéniben első világbajnoki érmét szerezte

A vasárnap Rotterdamban véget ért egyéni világbajnokság bebizonyította: egyetlenegy európai van, aki képes (lehet) legyőzni a kínaiakat: ő nem más, mint a világranglista második helyén álló Timo Boll. A német játékos, aki az év elején 88 hónap után megtörte a kínaiak egyeduralmát, s januárban, februárban és márciusban első volt a ranglistán, az elődöntőig jutott, ám a későbbi bajnok Zhang Jike ellen már tehetetlen volt.

Boll előtte Chen Qit győzte le, s egy interjúban elmondta, érez magában annyi erőt, hogy a londoni olimpián a dobogó legmagasabb fokára álljon fel. Ott valamivel könnyebb helyzetben lesz, mivel országonként csak két játékos vehet részt, így „csak” a két legjobb kínait kell legyőznie.

A kínai Zhang Jike nagy csatában nyert honfitársa, a hat meccslabdát hárító Wang Hao ellen (fotó: ittf.com)

Boll pályafutása során világbajnokságon először szerzett egyéniben érmet: csapatban kétszer (2004, 2010), párosban pedig egyszer (2005) állhatott fel világbajnokságon a dobogóra, emellett van két világkupa-győzelme.

Zhang Jike győzelme a fináléban azt jelentette, hogy a világranglista-első Wang Haónak nem sikerült a címvédés. A világranglista harmadik helyezettje 3:2-re és 10:5-re vezetett, ám Wangnak sikerült mind az öt meccslabdát hárítania, azonban a drámai végjátékban végül Zhang a hetedik mérkőzéslabdát megnyerte.

A nőknél egyéniben a legjobb 16 közé a hét kínai játékoson kívül két japán és egy-egy szingapúri, hongkongi, spanyol, német, holland és fehérorosz versenyző jutott be. A dolog szépséghibája európai szemmel nézve annyi, hogy a spanyol, a holland és a német színeket képviselő asztaliteniszezők valamennyien honosított játékosok, s a neveik alapján (Shen Yanfei, Wu Jiaduo, Li Jie) könnyen kideríthető, hogy kínai játékosokról van szó, akik már néhány éve Európában élnek. Ha őket leszámítjuk, akkor már igencsak lesújtó a kép, hiszen a fehérorosz Viktorija Pavlovics volt az egyetlen nem ázsiai versenyző a nyolcaddöntőben, és 4:2-re veszített a kínai Wu Yang ellen. Kínából tíz női versenyző indult a vb-n, s a nyolcaddöntőbe bekerülő hét játékosnő a negyeddöntőbe is bejutott, az elődöntőben pedig már csak kínai versenyző volt… A döntőben Ding Ning 4:2-re nyert a világranglista első helyén álló Li Xiaoxia ellen, akinek nem akar összejönni a vb-arany egyéniben, hiszen két éve bronzérmes volt, 2007-ben pedig szintén második.

Legutóbb európai versenyző 2003-ban szerzett érmet: akkor a zentai, de horvát színekben versenyző Boros Tamara állhatott fel a dobogó harmadik fokára.

Vegyes párosban 1979 óta egyszer, 1989-ben fordult elő, hogy nem kínaiak nyertek aranyérmet. Rotterdamban a négy közé két kínai, valamint egy-egy hongkongi és japán páros jutott be, ám a fináléban már kínai házidöntőt rendeztek, amelyet végül a Zhang Chao/Cao Zhen nyert meg. Érdekes, hogy 22 évvel ezelőtt a dél-koreai Yoo Nam-Kyu/Hyun Jung-Hwa kettős a jugoszláv Zoran Kalinić/Gordana Perkučin párost győzte le a döntőben.

Eredmények, férfiak, egyéni, a nyolcaddöntő érdekesebb eredményei: Wang Hao (kínai)–Riju Szeung (dél-koreai) 4:3, Mizutani (japán)–Mattenet (francia) 4:1, Steger (német)–Ma Lin (kínai) 0:4, Chen Qi (kínai)–Szamszonov (fehérorosz) 4:3, Boll (német)–Ovtcharov (német) 4:2.

Negyeddöntő: Boll–Chen Qi 4:1, Zhang Jike (kínai)–Wang Liqin (kínai) 4:2, Ma Long (kínai)–Ma Lin 4:1, Wang Hao–Mizutani 4:0. Elődöntő: Boll–Zhang Jike 1:4, Ma Long–Wang Hao 2:4.Döntő: Zhang Jike–Wang Hao 4:2 (10, 7, –6, –9, 5, 12).

Páros, elődöntő: Ma Long/Xu Xin (kínai)–Dzsung Jung Szik/Kim Min Szeok (dél-koreai) 4:2, Chen Qi/Ma Lin–Wang Hao/Zhang Jike (kínai) 4:2. Döntő: Ma Long–Xu Xin–Chen Qi/Ma Lin 4:1 (3, 8, –4, 4, 7).

Nők, egyéni, elődöntő: Li Xiaoxia (kínai)–Guo Yue (kínai) 4:0, Ding Ning (kínai)–Liu Shiwen (kínai) 4:2. Döntő: Ding Ning–Li Xiaoxia 4:2 (10, 11, 9, –8, –8, 7).

Páros, elődöntő: Guo Yue/Li Xiaoxia (kínai)–Kim Kjung Ah/Park Mi Jung (dél-koreai) 4:0, Ding Ning/Guo Yan (kínai)–Jiang Huajun/Tie Yana (hongkongi) 4:0. Döntő: Guo Yue/Li Xiaoxia–Ding Ning/Guo Yan 4:0 (8, 5, 11, 8).

Vegyes páros, elődöntő: Hao Shuai/Mu Zi (kínai)–Kishikawa/Fukuhara (japán) 4:0, Cheung/Jiang (hongkongi)–Zhang/Cao (kínai) 1:4. Döntő: Zhang/Cao–Hao/Mu 4:1 (7, 8, 9, –9, 8).