2024. október 6., vasárnap

Legyen ünnep!

ASZTALITENISZ - Ma rendezik a női Szuperliga döntőjének első mérkőzését, melyen a Zenta a Csókát fogadja

Mellik Zoltán szerint izgalmas lesz a Zenta–Csóka találkozó (fotó: Ótos András)

Ha női asztaliteniszről van szó, az elmúlt években, évtizedekben megszokhattuk már, hogy az észak-bácskai és az észak-bánáti csapatok az élen járnak. A 2010/2011-es idény is bebizonyította, hogy az ország e részén foglalkoznak legmegfelelőbben az utánpótlással, aminek meg is van az eredménye, hiszen a női Szuperliga döntőjébe a Zenta és a Csóka jutott be.

A bácskai együttes az alapszakaszban 18 mérkőzésen ugyanennyi győzelmet jegyzett, míg a Csóka a második lett, 15 győzelemmel. Az elődöntőben a Mellik Zoltán vezette Zentának (Gyurcsik Aliz, Makszuti Anetta, Mirković (Barlog) Brigitta, Tóth Éva) nem okozott gondot a rájátszásba csodával határos módon bekerülő újvidéki Vojvodina (a 12. forduló után az utolsó helyen álltak!), s a Kormányos László edzette csókai lányok (Sanja Bečejski, Hajnal Dorottya, Kormányos Zsanett, Nikoleta Nikolić, Aleksandra Radonjić) is magabiztosan nyertek a Topolya ellen.

A ma 18 órakor kezdődő mérkőzés előtt a két edzőt kérdeztük az esélyekről. Érdekes, hogy Mellik és Kormányos nyilatkozata egy dologban nagyon eltér: az előbbi azt állítja, hogy Sanja Bečejski biztosan asztalhoz áll ma, míg Kormányos, ahogy mondta, nem hiszi, hogy alkalmat ad a csókaiak legtapasztaltabb játékosának.

– A mai találkozót az döntheti el, hogy melyik csapat tagjai tudják jobban elviselni a nyomást, a terhet, vagyis a pszichikai állapot nagyban befolyásolhatja egy-egy mérkőzés végeredményét – mondta Mellik Zoltán, aki az elmúlt nyolc évben hét csapatbajnoki titulust gyűjtött be a Zentával, s csak egyszer, a Vojvodina elleni, két évvel ezelőtti fináléban csúszott ki a keze közül a serleg.

– Úgy érzem, nekünk van több veszítenivalónk, hiszen az, hogy eddig az összes mérkőzésünket megnyertük, egyértelműen azt bizonyítja, hogy a Zenta a párharc esélyese. A csókaiak vállán talán kisebb teher van, hiszen mindkétszer kikaptak tőlünk. A jelenlegi csapatom tagjai már két döntőt játszottak: egyszer veszítettek, tavaly pedig nyertek, így, habár nem mondhatni, hogy idősek, ami a döntőket illeti, már rendelkeznek némi tapasztalattal. Ez a két dolog, vagyis az esélyesség terhe és a tapasztaltság, kiegyenlíti egymást. Mivel a találkozónak igen nagy a tétje, megtörténhet, hogy ennek a színvonal issza majd meg a levét, de az biztos, hogy egy érdekes és izgalmas találkozóra kerül ma sor, amelyiken egyik csapat sem bízhat abban, hogy simán nyer. Száz százalékig biztos vagyok benne, hogy a csókai együttesben szerepelni fog Sanja Bečejski, aki ellen a játékosaim még nem játszottak. Ennek ellenére bízom benne, hogy a játékosaim felnőnek a feladathoz, s megnyerik a mai mérkőzést.

A Csóka a bajnokságban kétszer kapott ki a Zentától (3:0, 3:2), s egyszer a Topolyától (3:2). A bánáti együttes az elődöntőben már nem engedélyezett semmiféle meglepetést, és saját közönsége előtt, valamint idegenben is 3:1-re nyert a Topolya ellen.

– Nekem mint a csapat edzőjének óriási öröm, hogy az együttes bejutott a fináléba, hiszen egy évvel ezelőtt még erről senki álmodni sem mert. Az egész idényben azért dolgoztunk, hogy teljesítsük a célunkat, ami a döntőbe jutás volt. Ami a finálét illeti, a zentai klubot a példaképünknek tartjuk, évek óta nyerik a bajnokságot, és kiváló az utánpótlásképzésük. Ami a döntőt illeti, egyértelműen a Zenta az esélyes, hiszen az idén még egyetlenegyszer sem kaptak ki, ennek ellenére mindent megteszünk majd, hogy szoros legyen a találkozó. Amikor Csókán 3:2-re nyertek, Aleksandra Radonjić a liga legjobb találkozóján legyőzte Makszuti Anettát. Úgy gondolom, Radonjić nagyon nehezen tudja majd megismételni azt a kiváló teljesítményét. Ha azonban ismét úgy játszana, akkor biztos, hogy sikerülne megszorítanunk a Zentát. Nem fehér zászlóval érkezünk, de tudjuk, hogy a Zenta a főesélyes. Én személy szerint azt szeretném, hogy a mai és a pénteki mérkőzés is ünnep legyen e kis térség valamennyi sportkedvelőjének.

Ami Sanja Bečejski szereplését illeti, Kormányos a következőket mondta:

– Nem hiszem, hogy játszani fog. A Topolya elleni elődöntő második mérkőzésén Hajnal beteg volt, ezért kapott Bečejski alkalmat. Mi nem rövid, hanem hosszú távú célokban gondolkodunk: azt szeretnénk, ha a fiatal lányokból álló csapat, vagyis Radonjić, Hajnal Dorottya, Kormányos Zsanett, Nikoleta Nikolić folyamatosan fejlődne, s néhány év múlva még jobb csapatot alkotna. Ez a Zentának is érdeke, hiszen a játékosok akkor tudnak fejlődni, ha erős a ligánk, s színvonalas mérkőzéseket játszanak hétről hétre.

A mai, első mérkőzés 18 órakor kezdődik Zentán, a visszavágót pedig pénteken játsszák a csókai Jovan Popović Általános Iskola tornatermében 19 órai kezdettel. A párharc két győzelemig tart. Amennyiben van harmadik mérkőzés, annak a házigazdája a Zenta lesz, május 22-én 18 órakor.