2024. október 6., vasárnap

Gólnélküli döntetlen Melbourne-ben

Az ausztrál Brett Holman és a legnagyobb szerb helyzetet kihagyó Adem Ljajić (fotó: Beta)

Szerbia labdarúgó-válogatottja egy döntetlennel és egy vereséggel fejezte be miniturnéját, miután a pénteki Dél-Korea elleni 2:1-es vereség után kedden gólnélküli döntetlent játszott Ausztrália nemzeti együttesével. Vladimir Petrovićtartalékos együttese sokkal jobban játszott, mint a múlt héten, s ha a játékosai a döntő pillanatokban kicsit jobban összpontosítanak, akkor Szerbia győzelmet ünnepelhetett volna.

Az első félidő legnagyobb helyzetét Adem Ljajić, a Fiorentina 19 éves támadó középpályása hagyta ki, aki a 40. percben hat méterről csúnyán kapu fölé belsőzte a labdát. A második játékrészben Radosav Petrovićerős lövése jelentett veszélyt a hazaiak kapujára, valamint Zoran Tošićbeadása, amelyről Ranko Despotović, a Gironajátékosa centiméterekkel maradt le. Az ausztrálok legjobb gólszerzési lehetőségét Troisi hagyta ki, aki a 78. percben szemtől szembe találta magát Kahrimannal, de a szerb válogatott kapusa bravúrosan védett. Branislav Jovanovićnak, a Rad játékosának a pályára küldésével Petrović szövetségi kapitány tavaly szeptember 15. óta tizenkét újoncot próbált ki a válogatottban.

A szerb válogatottnak nem sikerült visszavágnia az ausztráloknak a 2010-es dél-afrikai világbajnokság csoportkörében elszenvedett 2:1-es vereségért, amely a szerbiai együttes kiesését is jelentette.

A mérkőzés után a szerb internetes újságok az elszalasztott győzelem miatt bánkódtak, míg az Ausztrál Labdarúgó-szövetség hivatalos honlapja szerint igazságos eredmény született.

Szerbia válogatottja következő barátságos mérkőzését Moszkvában játssza Oroszország ellen augusztus 10-én.

Melbourne: Ausztrália–Szerbia 0:0

Etihad Stadion, 28 149 néző, vezette: Minoru Tojo (Japán).

Ausztrália: Federici, Valeri, Neill, Zullo, Ognenovski, Emerton, Wilkshire, Holman, McKay, Jedinak, Thompson. Játszottak még: McKain, Troisi, Vidosic, Williams, Kilkenny, Kruse.

Szerbia: Kahriman, Tomović, Vilotić, Rajković, Obradović, Petrović, Stanković, Kuzmanović, Ljajić, Tošić, Damjanović. Játszottak még: Despotović, Branislav Jovanović, Trivunović, Mirić, Subotić, Biševac.