2024. október 6., vasárnap

Sikeresek és szépek

ASZTALITENISZ

Mi a közös Erdélyi Annamáriában, Fehér Gabriellában, Molnár Mónikában, Recskó Emmában, Tápai Évában és Tímeában? Aki követi az asztaliteniszsportot, az egyből rávágja, hogy két dolog: valamennyien szerepeltek már a szerbiai válogatottban, s a mögöttünk levő idényben Szerbia határain kívüli klubokat erősítettek.

Amellett, hogy teszik ezt nagy sikerrel, a róluk készült képeket elnézve nyugodtan mondhatjuk, hogy nemcsak jól játszanak, hanem szépek is. Az idény végén összegeztük a hat játékos eredményeit, és arra kértük őket, hogy amennyiben tudják, hogy ősztől melyik klubban játszanak majd, mondják el a csapat célkitűzéseit és a saját terveiket is.

Erdélyi Annamária (26)

Klub: Burgos (Spanyolország)

Helyezés: 6.

A szerbiai női válogatott oszlopos tagja azok után, hogy 2009-ben megnyerte a portugál bajnokságot a Mirandellával, a következő idényben nem sok játéklehetőséget kapott, mivel a portugál bajnokságban csak egy külföldi szerepelhet. Annamária tavaly a spanyol Burgosba igazolt,

amelynek színeiben 37 mérkőzésen állt asztalhoz, és 25-ször nyert, ami 68 százalékos teljesítménynek felel meg. Az utolsó idénybeli versenyén, Minszkben igazolta a szervezők elvárásait, s mint első kiemelt, megnyerte Fehéroroszország nyílt bajnokságát.

– A Burgos tavaly kiesőhelyen volt, a 2010/2011-es idényben pedig az volt a cél, hogy az első hatban végezzünk, mivel az európai kupaszereplést érő hely. Ezt a klubban mindenki nagy örömére sikerült megvalósítanunk, ám mivel időközben magyar állampolgár lettem, s egész évben Mirandellában edzettem, ősztől ismét a portugál bajnokcsapatban szerepelek majd. A cél a bajnoki cím megvédése és az, hogy minél jobb eredményt érjünk el az ETTU-kupában.

Fehér Gabriella (23)

Klub: Suris Calella (Spanyolország)

Helyezés: 4.

A spanyol bajnokságban és a nemzetközi porondon is kiváló évet tudhat maga mögött a zentai játékosnő, aki a múlt héten katalán csapatbajnok is lett. A 2010-es év elején a 154. helyen állt a világranglistán, s másfél év alatt a jó eredményeknek köszönhetően jelenleg a 77. pozíciót foglalja el. A spanyol I. ligában teljesen megegyezik a teljesítménye Erdélyi Annamáriáéval, hiszen ő is 37 mérkőzést játszott, és 25-öt nyert meg.

– A spanyol bajnokságban negyedik hely, a katalán bajnoki cím és a világranglistán történő előrelépés után nyugodtan mondhatom, hogy a legsikeresebb idényem volt a 2010/2011-es. A Suris Calellában is így gondolták, s mivel én is jól érzem magam ebben a klubban, így a következő szezonban is őket erősítem majd. A cél ismét a legjobb hat között végezni, mivel az ETTU-kupás szereplést ér. Az egyéni cél nem változott, továbbra is az olimpián való szereplés van az első helyen.

Molnár Mónika (21)

Klub: ATT Serris (Franciaország)

Helyezés: 4. (francia II. liga)

Tavaly a Topolya együttesével ezüstérmes lett a szerbiai Szuperligában, az idén pedig – igaz, a legjobbak távol maradtak – megnyerte Szerbia országos egyéni felnőttbajnokságát. Egyik pillanatban úgy tűnt, hogy Zentán folytatja pályafutását, ám mivel franciaországi ajánlat érkezett a számára, így a légióskodás mellett döntött.

– A francia II. ligában 15 mérkőzést nyertem a 27-ből. Ezzel a teljesítménnyel én is elégedett voltam, és a klub is, így ősztől is az ATT Serris csapatában szerepelek majd. A következő idényben megpróbálunk még előrébb végezni, s ha lesz egy kis szerencsénk, akkor a feljutás is összejöhet.

A klub vezetősége, úgy tűnik, biztosra megy, ami a feljutást illeti, ugyanis a francia Laura Pfefer és Mónika mellett a csapatban Assis de Souza Erdélyi Szilvia is szerepelni fog. A 2003-as couremayeuri Európa-bajnokság egyéni és páros versenyének bronzérmese, aki januárban egészséges lánygyermeknek adott életet.

Recskó Emma (25)

Klub: Budaörs (Magyarország)

Helyezés: 1.

A zentai asztaliteniszező, akinek a június 20-ai államvizsga van hátra az egyetemi diploma megszerzéséhez, háromszor nyert országos csapatbajnokságot nevelőegyesületével, a Zentával, s 2005-től Magyarországon játszik. Egy éven át az Orosháza tagja volt, 2006-tól pedig a Budaörs játékosa. Recskó, aki a mérkőzéseinek több mint 75 százalékát megnyerte, oroszlánrészt vállalt abban, hogy a 15 éve a másodosztályból indult klub bajnokságot nyerjen, s ezzel megtörje a budapesti csapatok egyeduralmát, hiszen 1946 óta a Budaörs lett az első vidéki csapat, amely megnyerte a női csapatbajnoki címet.

– A Soltvadkertet és a Postást előztük meg az aranyéremért folytatott küzdelemben. Párosban, Pergel Szandrával mindössze egy mérkőzést veszítettünk el, egyéniben pedig ősszel és tavasszal is sikerült legyőznöm a korábbi magyar válogatott Kertai Ritát, valamint a horvát válogatott játékosát, Molnár (szül. Vajda) Corneliát, akivel a következő idényben már egy csapatban szerepelek, mivel ő is aláírt a Budaörsnek.

A villáminterjú után az Európai Asztalitenisz-szövetség (ETTU) elkészítette a Bajnokok Ligája csoportbeosztását. A Budaörs ellenfele az osztrák SVS Ströck, valamint a cseh Breclav Gumotex lesz. A küzdelmek szeptember 30-án rajtolnak, a csoportok első két helyezettje jut majd az elődöntőbe.

Tápai Éva (25)

Klub: Orosháza (Magyarország)

Helyezés: 6.

A csókai lány, akinek már csak néhány vizsga hiányzik az angol szakos diploma megszerzéséhez, tavaly a Zentával nyert országos felnőtt-csapatbajnoki címet, ősztől azonban már az Orosháza együttesét erősítette, amelyben nem ő volt az egyedüli vajdasági, ugyanis a tavaszi idényben a magyarországi klub kispadján már a szentmihályi Tóth Tibor ült, aki előtte edzősködött Topolyán és Zentán is.

– A mögöttünk végzett csapatokat legyőztük, s így a középmezőnyben végeztünk. Az erősebb együttesek ellen nem sok esélyünk volt, de nem is a dobogós hely, hanem a bennmaradás volt a csapat célja. A saját teljesítményemmel nem vagyok elégedetlen, amikor fontos volt, akkor megnyertem a mérkőzéseimet.

Tápai Tímea (26)

Klub: Nagykanizsa (Magyarország)

Helyezés: 8.

Éva testvére a 2009/2010-es szezonban ezüstérmes volt a horvát bajnokságban a Duga Resa csapatával. A horvát együttes után a Nagykanizsába igazolt, amelynek színeiben kiválóan játszott, s ha lett volna még egy erősebb csapattársa, akkor az együttes sokkal előrébb is végezhetett volna.

– Én is és a klubom is nagyon elégedettek voltunk az idei teljesítményemmel, hiszen a mérkőzések több mint 70 százalékát megnyertem. Csak a mérkőzésekre utaztam, a találkozókra Zentán készültem, ahol hetente legalább öt edzésem volt. Az ősztől rajtoló idényben a Szekszárd csapatát erősítem majd, s remélem, előrébb végzünk, mint tettük azt a Nagykanizsával. Magamtól még többet várok, habár ezt az eredményt nagyon nehéz lesz felülmúlnom, de minden tőlem telhetőt megteszek. Nem szeretnék nagy nyári szüntet csinálni, két hétnél tovább nem akarok pihenni, mert mikor többet kihagyok, akkor nagyon visszaesek, nem úgy megy a játék, mint előtte.