2024. október 6., vasárnap

„A lényeg, hogy a többiekhez képest jól menjek”

Pénteken 9 órakor az 1000-es és 500-as számok selejtezőjével kezdődik Belgrádban a síkvízi felnőtt kajak-kenu Európa-bajnokság - KAJAK-KENU
Vajda Attila: Ha sikerül átmentenem a formámat a hétvégére, akkor nagy a valószínűsége, hogy jó eredményt érek majd el Belgrádban (fotó: delmagyar.hu)

Ha valaki azt hiszi, hogy egy olimpiai bajnoknak bérelt helye van a válogatottban, az óriásit téved. Jó példa erre Vajda Attila, aki kenu egyes 1000 méteren 2008-ban a pekingi olimpián a dobogó legfelső fokára állhatott fel, az idén azonban kétszer is bizonyítania kellett, hogy Magyarországon a kedvenc távján még mindig nincs tőle jobb versenyző.

Az első, május végén megrendezett válogatón Sáfrán Mátyás 800 méterig vezetett, ám utána Vajda ledolgozta a mintegy másfél hajóhossznyi hátrányát, s elsőként ért célba. Nem mellékes, hogy időeredménye is kiváló volt: 3:48,785 perc alatt teljesítette a távot, ami arról árulkodott, hogy jó formában van, hiszen ilyen meggyőző időeredményt utoljára a tavalyi világbajnoki döntőben produkált, amikor ezüstérmes lett.

– A második válogatón már magabiztosabban nyertem, mintegy négy, illetve öt másodperccel volt jobb az időm, mint Varga Dávidé, illetve Sáfráné. Minden évben meg kell küzdenem az Eb-, illetve a vb-részvételért. Az előző évekkel ellentétben, amikor a tavaszi és a nyár elejei időszak nem annyira jól sikerült, az idén nagyon jó időeredményeket mentem. A fiatalabb versenyzőkre jellemző, hogy ők az idény első felében jobbak, gyorsabbak. Az én szemszögemből nézve nagyon jó, hogy jó versenyen, nagy csatában nyertem – mondta Vajda Attila a Magyar Szónak.

A két győzelem előtt volt egy megfázásod és egy gyomorrontásod is. Ezek már a múlté?

– Igen, egészséges vagyok, azzal nincs probléma. Ami a versenyt illeti, a válogató óta mindössze egy hét múlt el, s nem tudom, hogy ez az Eb előtt jó-e vagy sem? Ha sikerül átmentenem a formámat a hétvégére, akkor nagy a valószínűsége, hogy jó eredményt érek majd el.

A válogatón nemcsak C-1 1000 méteren indultál, hanem ugyanezen a távon kenu kettesben is elindultál, valamint C-1 200 méteren is rajthoz álltál. Ezek a távok az olimpia miatt fontosak?

– A 200-as táv a váltó miatt fontos, mivel szeretnék bekerülni a csapatba, mivel 2009-ben ezüstérmesek voltunk, a páros pedig jövőre állhat össze. Edzés szempontjából sokat számít, hogy megyek 200-on és párosban is, mivel mindkettő fel tudja gyorsítani a kezemet.

Az Európa-bajnokság döntőjét nyugodtan nevezhetjük vb- és olimpiai döntőnek is. A spanyol David Calon, a francia Mathieu Goubelen, valamint a német Sebastian Brendelen kívül látsz-e olyan kenust, aki esélyes az aranyéremre?

– Közülük bárki megnyerheti a kontinensviadalt, s talán még a román Simioncenu szólhat bele az érmek sorsába.

A 2011-es évben elsődleges célod, hogy hazai közönség előtt, aranyérmes legyél az augusztus közepén sorra kerülő szegedi világbajnokságon. Ha ezt nézzük, mennyire fontos a belgrádi Eb?

– Az időpontválasztás miatt háttérbe szorul, s inkább talán a felkészülési szakasz egyik állomásának felel meg. Nemcsak nekem, a többieknek is a vb a fontosabb, hiszen a szegedi verseny egyben olimpiai selejtező is. A belgrádi Eb ezért egy jó erőpróba lehet a vb előtt. Biztos lesznek olyan válogatottak, akik nem a legerősebb felállításban érkeznek majd.

Milyen időeredménnyel lennél elégedett a szerb fővárosban?

– Az időeredményre nem figyelek, mivel szabadtéri sportágról van szó, hiszen lehet szembe szél, lehet hátszél. A lényeg, hogy a többiekhez képest jól menjek, jó versenyen vegyek részt, s minél jobb helyezést érjek el.

Csütörtöki számunkban: Nagy Antónia és Panda Antónia, a szerbiai kajakválogatott tagjai nyilatkoznak az Eb-ről