2024. október 6., vasárnap

Harmadik hely helyett bajnoki cím

KÉZILABDA

Milorad Krivokapić bajnoki címet és Challenge-kupa-győzelmet is ünnepelhetett a Cimos Koper csapatával

Milorad Krivokapić, aki korábban öt éven át erősített a Pick Szeged csapatát, tavaly Koperbe igazolt. A klub az idény elején a harmadik hely megszerzését tűzte ki célul, ám ahogy múlt az idő, nőtt az étvágy is, s végül huszáros hajrát produkálva május végén a klub fennállásának első bajnoki címét ünnepelhette, előtte pár nappal pedig a Challenge-kupát is megnyerte.

A szerb és a magyar válogatottban is szereplő jobbátlövő a hét elején szülővárosába, Zentára látogatott a családjával. A családi ház ezúttal gyerekzsivajtól volt hangos, hiszen bátyja, a Spanyolországban játszó Marko és famíliája is a bácskai városban tartózkodik.

– A célkitűzés az volt, hogy – ha van rá lehetőség – akkor a bajnokság végéig versenyben maradjunk az első helyért. Reálisnak a harmadik hely megszerzését tartottuk, mivel a Celje az idény elején alaposan bevásárolt, a Velenje pedig erősebbnek tűnt. A Celjénél gondok adódtak, idény közben elmentek a legjobbak, így a bajnokság közepén a második hely is elérhetővé vált. Mivel a mi csapatunk főleg fiatalokból állt, ahogy múlt az idő, egyre jobban összerázódtunk, és folyamatosan javult a játékunk, a Velenje pedig olyan tökéletes idénykezdést produkált, hogy várható volt a formahanyatlás – nyilatkozta a Magyar Szónak Milorad.

Azért az, ahogy bajnokok lettetek, örökre emlékezetes marad, hiszen a 31. fordulóban a 17-szeres szlovén bajnok Celjét győztétek le 30:28-ra, majd az utolsó fordulóban a Velenje otthonában 2500 néző előtt 34:23-as győzelemmel szereztétek meg a serleget!

– Nagy önbizalommal mentünk az utolsó mérkőzésre, amely előtt két pont és öt gól előnyünk volt, vagyis egy négygólos verség is belefért volna. Azt, hogy idegenben ennyire fölényesen nyerünk, senki nem várta. Szenzációsan kezdtünk, s a 20. perc környékén már érződött, hogy a hazaiak feladták, nem látnak esélyt a győzelemre. A félidőben már 20:11-re vezettünk, s a második félidő végén már az ifi játékosok és az addig csak a kispadot melegítők is pályára léptek. Ha a legerősebb felállításban játsszuk végig a találkozót, ki tudja, mennyi lett volna a végeredmény.

Az egyéni teljesítményeddel mennyire vagy elégedett?

– Az idény elején a sérülésem miatt még „vigyáztam” magamra, igyekeztem minden utasítást betartani, s figyeltem, nehogy túlterheljem magam. Kellett egy kis idő, hogy megérezzem, megszokjam a többieket. Ahogy közeledett az ősz és a tél, egyre jobb formába lendültem, s én is a bajnokság végén játszottam a legjobban, amikor erre a legnagyobb szükség volt. A bajnoki címről döntő találkozón öt góllal járultam hozzá a győzelemhez.

2010-ben kétéves szerződést kötöttél a koperiekkel, vagyis van még egy éved.

– Folytattunk megbeszéléseket, amelyek arról szóltak, hogy már most meghosszabbítanánk a jövőre lejáró szerződést, de egyelőre ezzel nem akarok kapkodni, mivel egy évig biztosan még a koperi csapatot erősítem.

Mi várható a következő idényben?

– A Celje vett néhány játékost, de Dejan Perićet, a Veszprém korábbi kapusát leszámítva, aki már a pályafutása vége felé közeledik, nem olyan játékosok, akik képesek lennének bajnokságot nyerni. A vezetőik is azt nyilatkozták, hogy egy új, sztárok nélküli csapatot szeretnének létrehozni. A Velenje, egy vagy két játékos kivételével, meghosszabbította az idényben pályára lépők szerződését, míg nálunk egy beállós, egy kapus, valamint egy jobb- és egy balátlövő szerződtetését tervezik. Ennek az oka, hogy a Bajnokok Ligájához rengeteg játékos kell.

Tavaly azt nyilatkoztad, lehet, nem is olyan nagy probléma, hogy nem indul a csapat a BL-ben, mivel így lesz időd kipihenni magad, feltöltődni.

– Nekem személy szerint nagyon jól jött a gyengébb európai kupában való indulás, mivel kisebb volt a nyomás, és nyugodtabb volt az idény, mint Szegeden. Talán ez is közrejátszott, hogy elsők lettünk a bajnokságban.

A család hogy találta fel magát Szlovéniában?

– Meglepően könnyen ment a beilleszkedés. Kicsit félve mentünk, mivel az idősebb lányom, Bianka már iskolás volt, s nem tudtuk, mennyi időre lesz majd szüksége az új környezetbe való beilleszkedésre és a szlovén nyelv elsajátítására. Kellemesen csalódtunk, hiszen mindössze két hete járt iskolába, amikor az egyik szabadnapon a strandon arra lettem figyelmes, hogy a helyiekkel tökéletesen szót ért, hibátlanul beszéli a nyelvüket.

A Koper hivatalos honlapján az adatlapodon az szerepel, hogy három hobbid van: a búvárkodás, a horgászás és a motorozás. Ezek közül melyikre jut időd?

– Mivel tavaly költöztem Koperbe, s nem volt mindennek hely a kocsiban, így a búvárfelszerelésem Montenegróban maradt, de az idén már viszem magammal Szlovéniába. Mivel Koper a tengerparton fekszik, a horgászás és a motorozás mindennapi alaptevékenységnek számít. Mindössze egy hónap volt, amikor az időjárás miatt nem tudtam motorra ülni.

Úgy hírlik, egyes klubokban nem fogadják örömmel, sőt tiltják a játékosoknak a motorozást.

– Mivel korábban nem volt motorom, így erről nem tudok véleményt mondani. Koperben senki nem szólt, hogy ez tilos lenne.

Januárban még pályára léptél a magyar válogatott színeiben az Európa-bajnokságon, amikor Franciaország és Spanyolország, valamint Csehország volt az ellenfél. A jövő évi Eb-n a magyar válogatott ismét a spanyolokkal és a franciákkal került egy csoportba, a csehek helyett pedig az oroszok a kvartett tagjai.

– Örülnék a magyar továbbjutásnak, de nagy meglepetésnek tartanám. Véleményem szerint a nehéz sorsolásban egy jó dolog van, ez pedig az, hogy az első mérkőzést az oroszokkal játsszák. Vagyis a nyitómérkőzésen kell mindent beleadni, s nyerni, s akkor meglehet a csoport harmadik, továbbjutást érő helye. Sokkal jobb ez a sorsolás, mint az osztrák Eb-n, amikor már elfáradtunk az utolsó, csehek elleni mérkőzésre. Valóban az egyik legerősebb csoport a C jelzésű, de az Eb-n nagyon sok erős csapat van, nincsenek homokzsákok, senki ellen nem lehet félgőzzel nyerni.