2024. október 6., vasárnap

A szlovéneket visszautasította, az Eb-re nem utazik

SAKK
Márkus Róbert: Lékó Péter honoráriuma nem egyezik meg a negyedik táblán szereplő játékoséval

Soha életében nem volt még ennyi Élő-pontja (2652) Márkus Róbertnek, aki a Nemzetközi Sakkszövetség legújabb világranglistáján az aktív játékosok között a 95. helyen áll. A Szlovéniában élő, topolyai nagymester azonban mégsem lesz ott a szerbiai válogatott tagjaként a novemberi, Görögországban megrendezésre kerülő csapat-Európa-bajnokságon.

Július 1-jén a Szerbiai Sakkszövetség sajtótájékoztatóján kihirdették a kontinensviadalra utazók névsorát. A férfiaknál Ivan Ivanišević, Branko Damljanović, Aleksandar Kovačević, MilošPerunović és Dragan Šolak, a nőknél pedig Nataša Bojković, Irina Čoluškina, Anđelija Stojanović, Ljilja Drljević és Jovana Erić alkotja a válogatottat.

A júniusban kinevezett Boško Abramović, a férfiak szövetségi kapitánya a sajtótájékoztatón a következőket nyilatkozta:

Márkusnak túl magasak és realitást nélkülözőek voltak az igényei az anyagiak terén. Az a véleményem, hogy a válogatott valamennyi tagjának egyforma feltételeket kell biztosítanunk, s amit ő kért a szövetségtől, az vállalhatatlan volt.

Az esettel kapcsolatban a 28 éves Márkus a következőket nyilatkozta a Magyar Szónak:

– Háromezer eurót kértem a szövetségtől az Eb-n való szereplésért, ők pedig először 1000, majd 1500 eurót ajánlottak fel. Az általuk felajánlott összegek jóval kevesebbek, mint a korábbiak. Az előző években a szövetség 1000 eurót biztosított számunkra, a sportminisztériumtól pedig ösztöndíj formájában havi 27 000 dinárt kaptunk. Ez utóbbi a felnőttek számára megszűnt, mivel az ösztöndíjakkal az utánpótlás korú versenyzőket próbálják serkenteni a minél jobb eredmény elérésére. Az anyagi része az egyik, amiért nem vállaltam a szereplést a válogatottban. A másik pedig a szövetség hozzáállása a dolgokhoz. Nemcsak szerintem, hanem mások véleménye szerint is le kellett volna váltani az előző szövetségi kapitányt az olimpia után, ez azonban csak egy hónappal ezelőtt történt meg.

Ebből az derül ki, hogy neked nem az új szövetségi kapitánnyal, hanem a szövetséggel adódott nézeteltérésed.

– Igen, valóban így van. Abramović szerintem jó szövetségi kapitány, kiváló sakkozó, nemzetközileg elismert nagy tudású szakember, s neki is megmondtam, hogy nem őt okolom a helyzetért. A szövetség malmai lassan őrölnek, jó példa erre a már említett szövetségi kapitány leváltásának elodázása, s az is, hogy csak három nap állt a rendelkezésünkre, hogy választ adjunk, elfogadjuk-e a feltételeket és tagjai leszünk-e a válogatottnak. A szövetségnek volt nyolc hónapja, hogy csináljon valamit. Ez alatt az idő alatt nem történt semmi.

Az is elhangzott, hogy a válogatott minden tagjának ugyanazokkal a feltételekkel kell asztalhoz ülnie. Neked erről mi a véleményed?

– Nem tartom ezt jó ötletnek. Nem mellékes, hogy a többiek sem voltak megelégedve a feltételekkel. Amik a szerb sajtóban és a szövetség honlapján megjelentek, azok féligazságok, az első ajánlatukat ugyanis a többi játékos sem fogadta el, mindenki többet kért. Példaként Magyarországot említeném, ahol Lékó Péter honoráriuma nem egyezik meg a negyedik táblán szereplő játékoséval vagy a tartalékéval. Az első táblás játékosnak sokkal nehezebb dolga van, erősebb ellenfelekkel találkozik, s ezt a tényt nem szabadna figyelmen kívül hagyni.

Bánod, hogy nem leszel ott az Eb-n?

– Igen, de ez az én döntésem volt. Voltak már hasonló helyzetek, nem is egyszer, s akkor mind a két alkalommal vállaltam a szereplést, aminek az lett az eredménye, hogy a teljesítményem messze elmaradt a várttól. Remélem, hogy jövőre jobb lesz a helyzet, s akkor nagyon szívesen vállalom a válogatottságot.

Egyesek finoman utaltak rá, az is megtörténhet, hogy te a jövőben másik ország színeiben szerepelsz majd. Szlovéniában élsz már öt éve, s a magyar állampolgárságot is igényelheted... Van ezeknek a híreknek valóságalapjuk?

– Nincs, mivel az állampolgárságnak semmi köze sincs ahhoz, hogy melyik válogatottat erősítem, mivel az a mérvadó, hogy melyik válogatott ranglistáján szerepelek. Ez az én esetemben a szerb. Ha én megszerezném a szlovén vagy a magyar állampolgárságot, akkor is a szerb válogatott tagja maradnék. Az igaz, hogy a szlovének eddig kétszer is megkerestek, lenne-e kedvem az ő válogatottjukban szerepelni, de úgy határoztam, hogy nem, maradok a szerb csapatban.

Utolsó beszélgetésünk alkalmával azt mondtad, szeretnéd megőrizni a 2600 Élő pont feletti eredményed, s a célod, hogy a világ 100 legjobb sakkozója között legyél. 2009 júliusában 2587 Élő-pontod volt. Most 65-tel van többed, s 95. vagy a világranglistán. Mi a következő cél?

– Nagyon jó lenne, ha sikerülne ezt a 2650 Élő-pont körüli eredményt huzamosabb ideig őrizni és, ha van rá lehetőség, akkor növelni is. Hogy erre van-e esély, azt egyelőre nem tudom megmondani. Péntektől Ausztriában szerepelek egy nyílt nemzetközi versenyen, amelyen én vagyok az első kiemelt. Rajtam kívül még mintegy tíz nagymester indul a tornán, s ez után a verseny után talán majd többet tudok mondani az Élő-pontjaimnak a növeléséről és a jövőbeli célokról.

Augusztus végén Valjevóban rendezik meg a Szerb I. liga küzdelmeit. Te ezúttal is az újvidéki DDOR csapatát erősíted majd.

– Augusztusban hazalátogatok Topolyára, utána következik a szerbiai I. liga, s habár ami az Élő-pontszámokat illeti szerintem nem mi leszünk az első kiemeltek, ennek ellenére a célunk az első hely megszerzése. Augusztus 15-éig lehet játékosokat szerződtetni, ezért még nem tudom, mely együttesek lesznek a fő ellenfeleink.