2024. október 6., vasárnap

A Vasas ünnepelt, a Roma győzött

Centenáriumi ünnepség Budapesten - Munkatársunk helyszíni tudósítása

(fotók: Szalai Attila)

Az előzetes terveknek megfelelően, Mészöly Kálmán köszöntésével kezdődött a Vasas Labdarúgóklub száz éves fennállásának ünneplése szerda este a budapesti Puskás Ferenc Stadionban, ahol az angyalföldi együttes a háromszoros olasz bajnok AS Roma volt az ellenfele. A nemes feladat, vagyis Mészöly köszöntése az újvidéki származású üzletembernek, név szerint Faragó Attilának, a Híd Akvizíciós Zrt. vezérigazgatójának jutott (nem véletlen, hiszen a vállalat az év elején megvásárolta a klubot, amely így megmenekült a kieséstől).

Faragó, aki 1991-ben költözött Magyarországra, a találkozó előtt a Magyar Szónak azt nyilatkozta, biztos benne, hogy egy másik Vasast látunk majd, nem olyat, mint eddig a magyar bajnokságban, hiszen a játékosoknak nem mindennap adatik meg, hogy olyan világsztárok ellen lépjenek pályára, mint a világbajnok Totti.

- Ezen a találkozón nincs külön teher a játékosokon, nincs teljesítési kényszer, nyugodtan játszhatnak. Az, hogy világsztárok ellen játszanak, erőt adhat a fiúknak, s remélem, hogy ez a találkozó majd szárnyakat ad a csapatnak a magyar bajnokságban is – mondta Faragó.

A találkozón az első helyzetet a Roma hagyta ki, s az első vastapsot is az ő játékosuk, a Barcelonától érkező, hivatalos mérkőzésen a rómaiak mezében először pályára lépő Bojan Krkić kapta a 15. percben, miután a jobb oldalon levő, összes Vasas-védőt kicselezte, de a középre adása után sikerült az angyalföldi védőknek tisztázniuk. Pár perccel később Greco távoli lövését védte a Vasas kapusa, majd nem sokkal azután Borriello lapos lövését is hárította. A második próbálkozásakor Krkić már nem adta be a labdát, hanem kapura lőtt, s nem sok kellett, hogy a Roma megszerezze a vezetést, mivel a lövése a felső lécen csattant. Az első Vasas szögletre 32 percet kellett várni, de gólhelyzet nem alakult ki a beadásból, csakúgy, mint az egy perccel későbbi második sarokrúgásból sem. A harmadik Vasas szögletből, a 35. percben majdnem gól született, de a horvát Šimić kapáslövése kapu fölé szállt. A következő támadás során Borriello került gólhelyzetbe, de lövését becsúszva állította meg a Vasas védelem.

Az első félidő rövid összegzése: nagy szerencse, hogy nem kaptunk labdabirtoklási kimutatást, mivel az óriási Roma-fölényt mutatna. Ennek ellenére a Vasas játékosai derekasan küzdöttek, minden tőlük telhetőt megtettek, hogy ne kapjanak gólt, s ez sikerült is nekik. Az angyalföldi játékosok nem nagyon voltak tekintettel Tottira, akit többször is meglöket, megrúgtak, igaz az olasz csapat játékmestere sem maradt adós, s amikor elveszítette a labdát, nem volt rest, hanem becsúszva próbálta visszaszerezni a játékszert.

A második félidő elején Krkić került helyzetbe, ám lapos lövését, amely a rövid sarokba tartott Ilizi kapus hárította. A második félidő első negyedóráját követően alaposan átrendeződtek a csapatok a cserék miatt, s a Vasas folytatta védekező játékát, a Roma mezőnyfölénybe pedig kezdett szenvedésbe átmenni. A 67. percben egy beadás után a csereként beállt Curci védte a közeli fejest. A 70. percben Frederico Vivani megszerezte a mérkőzés első gólját: mintegy 30 méterről leadott lövése a bal alsó sarokban kötött ki. Pár perccel később Ilii újabb bravúrt mutatott be: ezúttal Caprari 18 méteres lövését hárította. A cserék felrázták a Roma csapatát, amely – ahogy múlt az idő – egyre veszélyesebben támadott, de Ilizi kapus, annak ellenére, hogy többször is kiejtette a labdát, a végén vagy megszelídítette a játékszert, vagy szögletre mentett.

A Roma csapatán látszódott, hogy a bajnokság rajtja csak 25 nap múlva lesz, amikor Luis Enrique tanítványai a Bologna vendégeként lép pályára. Jó hír a Vasas drukkereknek, ha csapatuk a magyar bajnokságban megismétli néhányszor a Roma ellen teljesítményét, akkor biztosan pontokat szerez majd, s nem lesz sereghajtó.

A mérkőzés jegyzőkönyve: Vasas-Híd – AS Roma 0:1 (0:0)

Budapest, Puskás Ferenc Stadion, vezette: Solymosi Péter (Magyarország). Góllövő: Viviani a 70. percben.

Vasas-Híd: Ilizi, Polényi, Sütő (Radványi), Kovács G., Katona (Bakadji), Bakos, Jokić (Mileusnić), Kulcsár (Ferkó) Bárányos (Dajić), Arsić (Beliczky), Šimić (Homma).

AS Roma: Lobont (Curci), Cicinho (Rosi), Heinze, Cassetti, José Ángel, Greco (Pizarro), De Rossi (Viviani), Perrotta (Verre), Totti (Crescenzi), Krkić (Caprari), Borriello (Okaka).