2024. október 6., vasárnap

Ünnepelt a Vasas

LABDARÚGÁS – CENTENÁRIUM

Bojan Krkić helyzetekig és kapufáig jutott a Vasas elleni gálamérkőzésen (fotó: Szalai Attila)



Fennállásának 100. évfordulóját tisztes helytállással és minimális vereséggel ünnepelte a Vasas-Híd csapata a Roma elleni, Puskás Ferenc Stadionban megrendezett barátságos mérkőzésen.

Az előzetes terveknek megfelelően Mészöly Kálmán köszöntésével kezdődött az ünneplés. A nemes feladat, vagyis a háromszor is szövetségi kapitányként dolgozó Mészöly köszöntése az újvidéki származású üzletembernek, név szerint Faragó Attilának, a Híd Akvizíciós Zrt. vezérigazgatójának jutott (nem véletlen, hiszen a vállalat az év elején megvásárolta a klubot).

Faragó, aki 1991-ben költözött Magyarországra a találkozó előtt a Magyar Szónak azt nyilatkozta, biztos benne, hogy egy másik Vasast látunk majd, nem olyat, mint eddig a magyar bajnokságban, hiszen a játékosoknak nem mindennap adatik meg, hogy olyan világsztárok ellen lépjenek pályára, mint a világbajnok Totti.

Ezen a találkozón nincs külön teher a játékosokon, nincs teljesítési kényszer, nyugodtan játszhatnak. Az, hogy világsztárok ellen futballoznak, erőt adhat a fiúknak, s remélem, hogy ez a találkozó majd szárnyakat ad a csapatnak a magyar bajnokságban is – mondta Faragó.

A találkozón az első helyzetet a Roma hagyta ki, s az első vastapsot is az ő játékosuk, a Barcelonától érkezett, hivatalos mérkőzésen a rómaiak mezében először pályára lépő Bojan Krkić kapta a 15. percben, miután a jobb oldalon levő összes Vasas-védőt kicselezte, de a középre adása után sikerült az angyalföldi védőknek tisztázniuk. A második próbálkozásakor Krkić már nem adta be a labdát, hanem kapura lőtt, s nem sok kellett, hogy a Roma megszerezze a vezetést, mivel a lövése a felső lécen csattant. Az első Vasas-szögletre 32 percet kellett várni, de gólhelyzet nem alakult ki a beadásból, csakúgy mint az egy perccel későbbi második sarokrúgásból sem. A harmadik Vasas-szögletből a 35. percben majdnem gól született, de a horvát Šimić kapáslövése kapu fölé szállt.

A második félidő elején Krkić került helyzetbe, ám lapos lövését, amely a rövid sarokba tartott, Ilizi kapus hárította. A második félidő első negyedóráját követően alaposan átrendeződtek a csapatok a cserék miatt, s a Vasas folytatta védekező játékát, a Roma mezőnyfölénye pedig kezdett szenvedésbe átmenni. A 70. percben Federico Vivani megszerezte a mérkőzés első gólját: mintegy 30 méterről leadott lövése, amely két védőn is megpattant, a bal alsó sarokban kötött ki. A cserék felrázták a Roma csapatát, amely – ahogy múlt az idő – egyre veszélyesebben támadott, de Ilizi kapus, annak ellenére, hogy többször is kiejtette a labdát, a végén vagy megszelídítette a játékszert, vagy szögletre mentett.

A mérkőzés összegzése: nagy szerencse, hogy nem volt labdabirtoklási kimutatás, mivel az óriási Roma-fölényt mutatott (volna). Ennek ellenére a Vasas játékosai derekasan küzdöttek, minden tőlük telhetőt megtettek, hogy ne szenvedjenek súlyos vereséget, s ezt a célt meg is valósították. Az angyalföldi játékosok nem nagyon voltak tekintettel Tottira, akit többször is meglöktek, megrúgtak, igaz, az olasz csapat játékmestere sem maradt adós, s amikor elveszítette a labdát, nem volt rest, hanem becsúszva próbálta visszaszerezni a játékszert.

A Roma csapatán látszódott, hogy a bajnokság rajtja csak 25 nap múlva lesz, amikor Luis Enrique tanítványai a Bologna vendégeként lépnek pályára. Jó hír a Vasas-drukkereknek, ha csapatuk a magyar bajnokságban megismétli néhányszor a Roma ellen teljesítményét, akkor biztosan pontokat szerez majd, s nem lesz sereghajtó.

A mérkőzés jegyzőkönyve: Vasas-Híd–AS Roma 0:1 (0:0)

Budapest, Puskás Ferenc Stadion, vezette: Solymosi Péter (Magyarország). Góllövő: Viviani a 70. percben.

Vasas-Híd: Ilizi, Polényi, Sütő (Radványi), Kovács G., Katona (Bakadji), Bakos, Jokić (Mileusnić), Kulcsár (Ferkó) Bárányos (Dajić), Arsić (Beliczky), Šimić (Homma).

AS Roma: Lobont (Curci), Cicinho (Rosi), Heinze, Cassetti, José Ángel, Greco (Pizarro), De Rossi (Viviani), Perrotta (Verre), Totti (Crescenzi), Krkić (Caprari), Borriello (Okaka).

Kit szerződtetne még a Barcelonából?

A mérkőzés utáni sajtótájékoztatón két megmosolyogni való pillanat is volt. Az egyik, hogy a tolmács igencsak szenvedett Luis Enrique, a Roma edzője mondandójának a magyarra fordításával. Hogy miért, azt maga a tolmács árulta el:

Én olasz tolmács vagyok, olaszra fordítom az Önök kérdéseit, de Enrique úr spanyolul válaszol, így elnézésüket kérem, de kicsit akadozik a dolog…

Az egyik kérdés úgy szólt, hogy Bojan Krkić után Enrique kit szeretne még szerződtetni a Barcelonából? A spanyol származású edző először megvonta a vállát, ránézett a mellette ülő Casettire, majd azt kérdezte tőle:

Messit? – mire az olasz játékos bólintott, hogy jó döntés, ő is támogatja…