2024. október 6., vasárnap

Közelebb a legjobbakhoz

KAJAK-KENU – ZENTA
A zentai Tiszavirág versenyzői

Nemrég véget értek a szerbiai minikajakliga küzdelmei. A sorrend a tavalyihoz képest nem változott: az idén is a palánkai Sintelon csapata lett az első (402 pont), megelőzve a mitrovicai Valt (315). A harmadik helyen a Becse végzett (305), a negyedik a zentai Tiszavirág lett (237). A törökkanizsai Obilić 117 ponttal a tizedik, a magyarkanizsai Bratstvo pedig 63 ponttal a tizenharmadik helyen végzett a huszonkét egyesület versenyében.

A zentaiak edzője, Fehér Csaba a liga végén elégedettségének adott hangot, ami nem meglepő, hiszen a klubnak az újraszerveződése, vagyis 2004 óta az egyik legsikeresebb szereplése volt ez a négyfordulós bajnokságban. Az első tornán, amelyet Višnjićevón rendeztek meg, a Barbara Subotić/Csabai Orsolya és a Fenyvesi Janka/Fenyvesi Abigél kettős is ezüstérmes lett, míg Barta Éva a dobogó harmadik fokára állhatott fel. A második tornán, amelyre Törökkanizsán került sor, a Tisza-partiak három érmet szereztek: a Fenyvesi Janka/Fenyvesi Abigél kettős ezüstérmes lett, a Barta Éva/Csabai Orsolya és a Marko Subotić/Kecskés Balázs pedig bronzérmes lett. A harmadik fordulót Stari Banovcin rendezték meg, ahol a Fenyvesi Janka/Barta Éva kettős nem talált legyőzőre, a Barbara Subotić/Csabai Orsolya kettős pedig második lett. Az utolsó tornára Boljevcin került sor, s ez a verseny arról marad emlékezetes, hogy a célt úgy alakították ki, hogy az edzők és a parton helyet foglalók nem láthatták azt… Boljevcin Barbara Subotić/Csabai Orsolya ezúttal is ezüstérmes lett, csakúgy mint a Fenyvesi Janka/Barta Éva, míg egyéniben Fenyvesi Janka, Fenyvesi Abigél és Barta Éva is harmadik lett.
– A kajakszövetség komoly és alapos munkával készített egy összesítést a négy versenyről. A 2000-es lányok korosztályában Barta Éva harmadik, Csabai Orsolya negyedik, Barbara Subotić pedig hetedik lett. Az 1999-ben születettek között Fenyvesi Janka a második lett a palánkai Ivana Janić mögött, a fiúknál, az 1998-asok között Kecskés Balázs harmadik, Marko Subotić negyedik, Fenyvesi Abigél harmadik – mondta Fehér Csaba, a klub edzője, aki kiemelte, hogy Vajdaság bajnokságán (a legkisebbektől a felnőttekig) Apatinban 13 döntőbe sikerült bejutniuk, s a serdülők a 19 klub mezőnyében a 8. helyen végeztek, a kadétok pedig 7.-ek lettek. Az augusztus 6-án Palánkán megrendezett minikajak-Vajdaság-bajnokságon a Barbara Subotić/Csabai Orsolya és a Fenyvesi Janka/Barta Éva kettős is második lett, míg a Fenyvesi Abigél/Pósa Fanni páros és Barta Éva a harmadik helyen ért célba, a klub pedig negyedik lett.
– Számunkra az idény két legfontosabb versenye most következik: augusztus 20-án Višnjićevón rendezik meg az országos minikajak-bajnokságot, egy héttel később pedig három napon keresztül Palánka ad otthont az országos korosztályos és felnőttbajnokságnak – nyilatkozta Fehér, és hozzátette, hogy nagy sikernek tartja, hogy a minikajakligában előttük végző klubokhoz sikerült közelebb kerülniük, annak ellenére, hogy az ő költségvetésük legalább tízszer kisebb. A zentai klub legnagyobb támogatója továbbra is az önkormányzat, amely – lehetőségeihez mérten – igyekszik segíteni a versenyekre való eljutást is.