2024. október 6., vasárnap

Holperték és Tomićević is olimpiai résztvevő!

KAJAK-KENU VB – SZEGED - Öt magyarországi érem – Kovács Kati harminc világbajnoki aranyéremnél jár
A szerbiai kajak négyes is ott lesz a londoni olimpián

– Cigaretta, alkohol? – hangzott a szokásos kérdés a szerb-magyar határon, amire annyit feleltem: – Kajak-kenu világbajnokságra megyünk Szegedre.

Természetesen az utolsó szó mindig a határőré: – No, oda nem is kell egyik se. Szép idejük lesz, fázni nem fognak!

Mákja volt. A vb hivatalos honlapját látogatókat a Hőségriadó a kajak-kenu világbajnokságon cím fogadta. A szervezők párakapukat állítottak fel és több hűtőkamion is szolgálatba állt.

Magyarország női kajak négyese világbajnok lett, Kovács Katalin 30. vb-aranyérmét szerezte (fotók: Szalai Attila)

A délelőtti futamok során a magyarországi versenyzők majdnem hibátlanul teljesítettek: leszámítva a Széles Gábor, Nagy Péter (C-2), amelynek 500 méteren nem sikerült a döntőbe jutnia. A többiek (Kozák Danuta, illetve Kugler Attila (K-1), a 18 éves Korisánszky Dávid (C-1), valamint a kajak kettesek, Csipes Tamara/Kovács Katalin és a Tóth Dávid/Kulifai Tamás) meggyőző versenyzéssel jutottak be a döntőbe.
Szerbiai részről a kajak négyes Holpert Ervin, Milenko Zorić, Aleksandar Aleksić, Dejan Terzić a magyar egység mögött másodikként ért célba a középdöntőben, így bejutott a fináléba, s bebiztosította az olimpiai részvételt. Ehhez csak az kell, hogy a szombati döntőben (15.34) ne boruljanak fel, vagy ne zárják ki őket. A vajdasági magyarok nem panaszkodhatnak, hiszen a két Antónia, Nagy és Panda után, akik a női kajak négyesben, a Moldovan testvérekkel együtt harcolták ki az olimpiai részvételt, Holpert Ervin is ott lehet a londoni olimpián!

– A női kajak négyes a döntőben elmaradt a csütörtöki teljesítménytől, s kilencedik lett. Ez annak tudható be, hogy csak keveset eveztek együtt a lányok. A középdöntőben 1:32-es idő kiváló volt, korábban ez biztos, hogy érmet, sőt pár évvel ezelőtt világbajnoki címet jelentett volna, most azonban pokolian erős volt a mezőny. Már délelőtt sem ment az evezés, ami nem meglepő, hiszen az olimpiai kvalifikáció volt a cél, s utána nehéz volt a lányoknak fizikailag és pszichikailag is felpörögni – mondta a Magyar Szónak Panda János, a szerbiai női válogatott szövetségi kapitánya. A Major-Kubik Renáta és Tibor Márta alkotta kajak kettes az előfutam során a harmadik, a középdöntőben pedig hatodik lett, így nem jutott be a fináléba.

A délutáni, szerbiai szempontból is érdekes ezer méteres döntőben Marko Tomićević állt rajthoz, aki előtt egy cél lobogott: az első nyolc között végezni, mivel az már olimpiai részvételt jelent. Az óbecsei fiú jó versenyzéssel a hatodik lett, így még eggyel növelte a szerbiai olimpikonok számát. Panda János biztos benne, hogy Tomićević, ha nem a 8-as pályát kapja, hanem az 1-est vagy a 2-est, akkor érmet is szerez, mivel a szél erőssége az 1-es és a 9-es pálya között nagyon eltért.

A 2008-as olimpiai bajnok Vajda Attila is a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel

A magyarországi csapat tagjai öt érmet (három arany, két bronz) szereztek pénteken: a sort Csipes Tamara kezdte, aki világbajnok lett, csakúgy, mint a kenus Vajda Attila és a női kajak négyes (Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Benedek Dalma). Nem lehet szó nélkül hagyni Kovács Kati teljesítményét, aki pályafutása 30. (!) világbajnoki címét gyűjtötte be! Sarudi Alíz és Medveczky Erika Sarudi Alíz és Medveczky Erika (K-2) a német és a bolgár egység mögött bronzérmes lett, s a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

Vajda Attila: - A közönség beletette a maga ötven százalékát, én is beletettem a magamötven százalékát, ez így együtt egy teljes egész, nem is lehetett más a végeredmény, minthogy világbajnok lettem. Öt éve elvették tőlem hazai közönség előtt az aranyérmet, most nem engedtem. Tökéletes pályát mentem, jó volt a taktika is, nagyon sokat gyakoroltuk, hogy az utolsó 100 méteren még egyszer megindítom a hajót. Tudtam, ha 750-nél együtt vagyok a többiekkel, akkor nem kaphatok ki. Ezt a győzelmet a februárban elhunyt édesapámnak ajánlom, aki két nappal ezelőtt ünnepelte volna a születésnapját.

Kezdésnek – mind magyarországi, mind szerbiai részről – kiváló, s ha a folytatás is ilyen lesz, akkor vasárnap mindenki elégedetten távozhat a Maty-éri pályáról.