2024. október 6., vasárnap

Érmek és kvóták az aranyeső helyett

KAJAK-KENU VB – SZEGED - Rosszul számolt a fehérorosz, emiatt nem lett világbajnok
A Tóth-Kulifai aranyérmes kajak kettes

Kezdjük a végén: Magyarország hat arany-, egy ezüst- és három bronzéremmel (az olimpiai számokat tekintve két arannyal és egy ezüsttel), valamint 14 ötkarikás kvótával zárta a vasárnap délután befejeződött világbajnokságot, amelyen 88 ország mintegy 2000 versenyzője vett részt. A szerbiai válogatott tagjai dobogóra nem állhattak, de a célt teljesítették: kilenc emberrel gazdagították a szerbiai olimpiai résztvevők listáját, miután a férfi (Holpert Ervin, Milenko Zorić, Aleksandar Aleksić, Dejan Terzić) és a női kajak négyes (Panda Antónia, Nagy Antónia, Olivera Moldovan, Nikolina Moldovan), valamint az óbecsei Marko Tomićević (K-1 1000 m) is olimpiai indulást érő helyen végzett az A döntőben.

Szombaton a Szegedre látogatókat zárt üzletek fogadták, ami nem volt meglepetés, hiszen minden év augusztus 20-án, Szent István király ünnepe alkalmából ez mindig így van. A szerbiai versenyzők közül Major-Kubik Renáta és Tibor Márta (K2500 m) a B döntőben másodikak lettek, vagyis a világon a tizenegyedikek. A szerbiai férfi-kajaknégyes, amely már korábban kiharcolta az olimpiai részvételt, a fináléban nyolcadikként ért célba. A várakozástól elmaradt az Ognjen Filipović, Dragan Zorić kettős teljesítménye is, amely harmadik lett a középdöntős futamában, s nem jutott be a fináléba.

Szombaton a többezres szegedi közönségnek a legnagyobb örömet a Tóth Dávid, Kulifai Tamás magyar kajakpáros okozta, amely világbajnoki újoncként a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel a fél kilométeres távon. Az eredményen azonban nem kell csodálkozni, ha tudjuk, hogy a fiúkat a sikerkovács, Fábiánné Rozsnyói Katalin edzi, akinek a tanítványai a 2006-os világbajnokságon mind a kilenc aranyérmet begyűjtötték. Utána azonban Nataša Janić, Kovács Katalin, majd utoljára Kozák Danuta is elhagyta Fábiánnét, aki az MTK-ban Tóthból és Kulifaiból csinált világbajnokot, s ő edzi Benedek Dalmát is, aki a kajak négyes tagjaként lett világbajnok. Ismerve Fábiánné módszereit, s figyelembe véve tanítványainak a sikereit, nem lenne meglepetés, ha Benedek a jövőben egyre jobb eredményeket érne el egyéniben, s akár Kozák Danutát is legyőzheti. Kozáknak nem sikerült aranyérmet szereznie K-1-ben, miután a német Nicole Reinhardt gyorsabb volt nála. Szombaton a magyar csapat bronzérmét a Takács Kincső és Baravics Gyöngyvér kenupáros szerezte, ugyancsak 500-on. A Kovács Katalin és Csipes Tamara alkotta kettős a csalódást keltő negyedik helyen végzett, s sokan annak fogták fel a Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos, Kucsera Gábor, Boros Gergely összeállítású kajak négyes hetedik helyét, amelynek azonban nem is az éremszerzés, hanem a londoni részvétel kiharcolása volt a célja, amelyet teljesítettek is.

Kozák Danuta és Kovács Katalin énekelve ünnepelt (fotók: Szalai Attila)

Vasárnap magyar, német és ukrán aranyérmekkel kezdődött a nap, miután az 5000 méteres futamok végén a kajakos Csipes Tamara, valamint Max Hoff, illetve a kenus Mihajlo Kosman állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára. A nap vesztese cím a fehérorosz Aleh Jureniáé lett, aki elszámolta a köröket, s mire eszmélt, Hoff már elkerülte, s nem engedte ki kezéből a győzelmet.

A kenusoknál a magyar Varga Dávid kilencedik, a szerb Dušan Ružičić pedig tizennegyedik lett. A szerb fiúról annyit illik elmondani, hogy már egy ideje Magyarországon él, mivel szíve választottja nem más, mint a már említett Benedek Dalma. Ružičić, aki a szerben kívül az angol nyelvet is gond nélkül használja, igyekszik magyarul is kifejezni magát, s nem ritka, hogy az angol szavak közé magyarokat is becsempész.

Az utolsó nap 12 óra utáni 200 méteres döntői közül magyar szempontból a női K-2 volt a legemlékezetesebb, ugyanis Kovács Katalin és Kozák Danuta magabiztosan, mintegy fél hajóhosszal nyerte meg a futamot. Kovács Kati ezzel három vb-aranyéremmel növelte előnyét a német Birgit Fischerrel szemben, aki 28 világbajnoki címet gyűjtött, s Szegeden a Bild am Sonntag újságírójaként volt jelen. Olimpiai kvótát szerzett még Molnár Péter (K-1), aki nyolcadik lett, s ugyanez sikerült Paksy Tímeának, aki az utolsó, vagyis a kilencedik helyen ért célba, de az előtte célba érkező versenyzők közül kettőnek már volt kvótája. Az olimpiai részvétel kiharcolása nem jött össze a Sík Márton, Beé István (K-2) kettősnek sem, miután hetedikként ért célba, s az olimpiára az első hat kvalifikálta magát. A Horváth Gábor, Foltán László kenu kettes ötödik lett.

A szerbiai versenyzők közül a Nagy Antónia, Olivera Moldovan (K-2) hatodik lett a B döntőben, a Filipović, Zorić kettős negyedik, Marko Novaković (K-1) pedig második.

Csak a német himnusz okozott fejfájást a szervezőknek

Annak ellenére, hogy Szegednek – a franciaországi Vichy visszalépése miatt – csak egy éve volt felkészülni és megszervezni a rendezvényt, a Tisza-partiak jó munkát végeztek. Ugyanígy gondolja Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, aki szerint sikeres volt a rendezés és fantasztikus a hangulat. Külön dicséret illeti a Németh Balázs vezette sajtóosztály munkáját, amely minden kérdésre igyekezett választ adni, s minden igényt megpróbált kielégíteni. A szervezőknek egyetlen eset okozott gondot, amely a női K-2 1000 méter eredményhirdetése közben történt, mivel a németek azt nehezményezték, hogy az Anne Knorr és Debora Niche tiszteletére eljátszott dalban a szöveg harmadik versszaka helyett az első csendült fel. Az eredetileg három versszakos szövegből jelenleg a harmadikat használja Németország nemzeti himnuszként. A nemzetiszocializmus időszakában is énekelt himnusz első versszaka sokakban visszatetszést kelt, emiatt nem használják.
A szegedi kajak-kenu világbajnokság szervezőbizottsága a világversenyeken megszokott gyakorlat szerint az összes részt vevő országgal ellenőriztette a nemzeti himnuszokat. A német csapat képviselője is meghallgatta a világbajnokság döntői előtt a felvételt, és nem emelt ellene kifogást” –reagált a szervezőbizottság, amelynek közleménye ugyanakkor hangsúlyozza: ennek ellenére elnézést kérnek a tévedésért. A németek elfogadták a bocsánatkérést, de kicsit keserű szájízzel, ugyanis hozzátették, hogy Rainer Kiessler német szövetségi kapitány kétszer is meg akarta hallgatni a német himnuszt, de mindkétszer azt a választ kapta a szervezőktől, hogy a lejátszó éppen nem működik…

Ezt leszámítva azonban minden a legnagyobb rendben ment, s habár magyarországi részről az aranyeső ezúttal elmaradt, a kajak-kenu kedvelői nem lehetnek elégedetlenek. Szerbiai szempontból pedig a sikeres vb-k közé kerül majd be a szegedi világverseny, hiszen három számban is sikerült kivívni az olimpiai szereplés jogát. Ha ehhez hozzátesszük, hogy három vajdasági magyar is oroszlánrészt vállalt a sikerben, s azt, hogy Szerbiában az utánpótlás nevelése jól működik, nyugodtan hátradőlhetünk, s biztosak lehetünk benne, hogy a jövőben is jelennek majd meg a kajak-kenu sport sikereiről szóló írások.

Kapcsolódó cikkek:

Nagy Antónia nyilatkozata: http://www.magyarszo.com/fex.page:2011-08-23_Azt_a_fantasztikus_erzest_nem_tudom_elmondani.xhtml

A Holpert Ervinnel készült interjú: http://www.magyarszo.com/fex.page:2011-08-23_Rioig_meg_van_lehetoseg_a_fejlodesre.xhtml

A magyar szurkolók kiváló hangulatot teremtettek

Éremtáblázat

Arany Ezüst Bronz Összesen

1. Németo. 6 2 3 11

2. Magyaro. 6 1 3 10

3. Kanada 3 0 0 3

4. Oroszo. 2 6 3 11

5. Lengyelo. 2 2 3 7

6. Fehéror. 1 3 4 8

7. Azerbaj. 1 3 0 4

8. Spanyolo. 1 1 2 4

9. Románia 1 1 1 3

10. Litvánia 1 1 0 2

11. Ukrajna 1 0 3 4

12. Ausztria 1 0 0 1

12. Franciao. 1 0 0 1

12. Új-Zéland 1 0 0 1

12. Szlovákia 1 0 0 1

16. Nagy-Br. 0 3 0 3

17. Svédo. 0 2 0 2

18. Ausztrália0 1 2 3

19. Bulgária 0 1 1 2

20. Csehország 0 1 0 1

20. USA 0 1 0 1

22. Olaszo. 0 0 1 1

22. Norvégia 0 0 1 1

22. Üzbegisz. 0 0 1 1

22. Dánia 0 0 1 1